Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Concluziile comune ale Conferinţei UE pentru tineret de la Roma

Delegaţii tinerilor, împreună cu reprezentanţi din statele membre, au reflectat asupra a două dimensiuni fundamentele ale politicilor de tineret: accesul la drepturi şi autonomia tinerilor.

Conferința a avut ca obiectiv elaborarea unui cadru orientativ, care să stabilească o înțelegere comună cu privire la “responsabilizarea tinerilor pentru participare politică’ și adoptarea întrebărilor îndrumătoare pe care se vor baza consultările. În plus, recomandările comune privind 'accesul tinerilor la drepturi', au fost și ele elaborate și vor fi inserate în Concluziile Consiliului, care urmează să fie adoptate în decembrie 2014 de Președinția italiană.

 

Recomandările includ următoarele puncte-cheie: 

 

  • Stabilirea unui ombudsman (mediator european) independent pentru drepturile tinerilor. Rolul acestui mediator ar trebui să fie acela de a creşte gradul de conştientizare, de a identifica și sublinia provocările și practicile discriminatorii, precum și de a lucra sistematic pentru protecția drepturilor tinerilor.
  • Pentru a responsabiliza tinerii să devină cetățeni activi, statele membre ar trebui să asigure educație pentru cetățenie la toate nivelurile de învățământ formal și să sprijine furnizorii de educație nonformală, pentru ca tinerii să fie conștienți de drepturile lor și să poată să acceadă la ele.
  • Statele membre ar trebui să pună în practică o abordare trans-sectorială continuă și să sprijine ONG-urile naționale și internaționale în activitățile lor de conștientizare, cu scopul de a ajunge și la tinerii dezavantajați și de a-i abilita să își cunoască și să își exercite pe deplin drepturile lor, în special la nivel local.

 

Conferința a lansat noul format de dialog structurat (un process formal prin care tinerii din toată Europa participă la definirea politicii europene de tineret). Pentru a promova un dialog continuu între factorii de decizie și tineri, cele trei Conferințe UE pentru tineret din cel de-al IV-lea ciclu se vor concentra pe tema generală comună "Împuternicirea tinerilor pentru participare politică

 

Citeşte textul integral al concluziilor.

 

Această conferinţă, care a reunit 180 de delegaţi, a avut loc la Roma între 13-16 octombrie şi a fost găzduită de preşedinţia italiană a UE.

Publicat: M, 21/10/2014 - 16:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!