Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Ce este dialogul structurat?

Dialogul structurat este o discuție pe anumite teme între tineri și factorii de decizie, cu scopul de a garanta că părerile tinerilor sunt luate în considerare în procesul de elaborare a politicilor europene care îi vizează.

Subiectele de discuție sunt decise la nivel european de către miniștrii tineretului din statele membre; ulterior, un comitet reunind reprezentanți ai țărilor care dețin președinția UE, ai Comisiei Europene și ai Forumului european al tineretului răspunde de coordonarea procesului și elaborează seturile de întrebări la care tinerii din toată Europa sunt invitați să răspundă de două ori pe an.

 

Seturile de întrebări sunt apoi utilizate ca bază pentru consultările organizate de grupurile naționale de lucru în fiecare stat membru. De obicei, acestea sunt conduse de consilii ale tinerilor și includ și alte părți interesate.

 

Unele organizații internaționale de tineret își consultă membrii și își prezintă părerea cu privire la seturile de întrebări.

 

Care este rezultatul acestui demers?

Rezultatele consultărilor naționale și sugestiile venite din partea organizațiilor internaționale de tineret sunt reunite în documente de referință și sunt utilizate în cadrul conferințelor UE pentru tineret, la care participă reprezentanți ai tinerilor și factori de decizie care au astfel ocazia de a lucra împreună și de a transmite Uniunii Europene un mesaj comun. Conferințele UE pentru tineret au loc de două ori pe an și sunt găzduite de țara care deține președinția UE.

 

Această țară va promova recomandările conferinței și le va prezenta Consiliului Uniunii Europene pentru a garanta că acestea sunt reflectate în rezoluțiile Consiliului sau în concluziile adoptate de miniștrii tineretului din UE.

 

Recomandările conferinței sunt folosite și de Comisia Europeană în cadrul procesului de elaborare a politicilor viitoare.

 

 

Ce s-a întâmplat până acum? 

Până în prezent s-au derulat trei cicluri complete ale dialogului structurat. Primul a avut ca temă ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, iar țările implicate au fost cele care au deținut președinția UE în perioada respectivă, adică Spania, Belgia și Ungaria. A doua ediție a abordat chestiunea participării tinerilor la viața democratică, iar țările participante au fost Cipru, Danemarca și Polonia.

 

Al treilea ciclu al dialogului structurat a implicat Irlanda, Lituania și Grecia; tema generală a fost incluziunea socială și fiecare consultare organizată la șase luni s-a bazat pe rezultatele consultării anterioare.

 

 

Cum poți participa

Fiecare țară gestionează în felul său procesul de consultare pentru a ține cont de nevoile cu care se confruntă propriul tineret. Dacă dorești să participi, contactează grupul național de lucru din țara ta pentru informații suplimentare.

 

Dialogul structurat, pas cu pas cu Bianca Faragau pe Vimeo.

Publicat: J, 28/08/2014 - 15:11Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!