European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Élet a gazdasági válság után – mi a helyzet az európai fiatalokkal?

Manapság nincs egyszerű dolga a fiataloknak, hiszen a munkanélküliség aggasztó képe kíséri az útjukat, és ez még csak a probléma egyik oldala. De mi lehet az oka ennek, és egyáltalán, létezik megoldás?

A válság árnyékában

 

A 2008-2009-es gazdasági válság következményei egy ideig nyilvánvalónak tűntek, ám a Társadalmi Riport 2018 című tanulmánykötet rávilágított arra, hogy talán nem foglalkoztunk kellően a témával, már ami a fiatal generációt illeti. Ez a korosztály tapasztalhatta meg leginkább a gazdasági visszaesés hatásait, ők azok, akiket a legrosszabbul érintett a tíz évvel ezelőtti jelenség.

 

Igaz ugyan, hogy a válság óta valamennyire normalizálódott a helyzet az európai országokban, ám a szegénységi ráta még mindig aggasztó képet fest elénk. Tudtad például, hogy az Eurostat szerint három fiatalból legalább egy a saját bőrén tapasztalja meg a szegénységet, és annak következményeit? Azonban nemcsak a szegénység jelent problémát, hanem a fiatalabb és idősebb felnőttek közötti jövedelmi egyenlőtlenség is. Mindez pedig összekapcsolódik a munkaerőpiac változásaival. Mindezek után adja magát a kérdés: mi is történik pontosan a fiatalokkal?

 

 

Hogy jönnek ide a fiatalok?

 

A fiatal generáció több szempontból is érintett: egyrészt az úgynevezett NEET fiatalok miatt, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, és semmilyen képzésben nem vesznek részt. Másrészt a munkaerőpiaci bizonytalanság is rányomja a bélyegét ennek a generációnak az életére. Gyakoriak az alacsony bérek, az előmeneteli lehetőség hiánya, ami negatívan hat a fiatal munkavállalókra. Ez a korosztály különösen azért válik veszélyeztetetté, mert ha korán szembesülnek a munkanélküliség problémájával, akkor könnyen lehet, hogy a későbbi életükben is behozhatatlan hátrányba kerülnek kortársaikkal szemben.  

 

Az anyagi helyzet szempontjából a családi háttérnek is fontos szerepe van, hiszen segíthet enyhíteni a válság következményeit, ugyanakkor súlyosbíthatja is azt, azáltal, hogy már eleve hátrányból indul a gyerek. Árulkodó adat lehet, hogy a szülői házba visszatérő fiatalok száma szinte minden országban emelkedett, kivéve a kelet-európai régiót… Az EU-s országok azonban nem egyenlő mértékben érintettek. Azokban az országokban legsúlyosabb a helyzet, amiket leginkább érintett a gazdasági válság, így Görögországban, Spanyolországban, Írországban, és az északi országokban jelentett leginkább problémát a szegénység, és a munkanélküliség a fiatal korcsoport esetében.

 

Mi lehet a megoldás?

 

A válság hatása a 2010-es évek közepére már enyhülni látszik, sőt, a legtöbb EU tagország gazdasága újra növekedésnek indult, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliség is csökkent. Ez azonban nem jelenti azt, hogy eltűnt a probléma. 2017-ben a fiatalkori munkanélküliség még mindig magasabb volt, mint a válság előtti években…

 

 

Mindezek után joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mit lehet tenni a probléma enyhítésére. Elsősorban a munkahelyteremtés a cél, valamint a fiatalok szempontjából kulcsfontosságú lenne az oktatásban, képzésekben való részvétel biztosítása is, hogy megfelelő készségekkel rendelkezve könnyedén vehessék a munkakeresés kihívásait. Az Ifjúsági Garancia program létrehozása az Európai Unióhoz köthető, célja a munkanélküliség csökkentése, valamint a fiatalok élethelyzetének javítása. A fiatal generációnak többféleképpen igyekszik segíteni, így a mentorálásra, a tanácsadásra szintén nagy hangsúly kerül, ezen felül pedig a gyakornoki programok, illetve a vállalkozóvá válás népszerűsítése is a programhoz köthető. Igaz ugyan, hogy ez még csak az első lépés a megoldás felé, azonban hatalmas segítség lehet a fiataloknak, hiszen esélyt jelenthet egy boldog életre.

 

Szopkó Zita

Képek: Unsplash/ Issam Hammoudi, Tom Barrett, rawpixel, Sammie Vasquez

Published: Mon, 14/01/2019 - 12:15


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!