Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

„A gép forog, az alkotó pihen” − kicsit másként

Ha arra számítottál, hogy Az ember tragédiájának elemzése következik, akkor rossz(?) hírem van, másról lesz szó. Viszont, aki úgy gondolta, hogy a filmvásznon megjelenő sci-fi fantáziavilág sosem válik valósággá, az jól figyeljen!

A matematika és a pszichológia professzora, Mérő László idén júniusban a Lurdy Házban tartott előadást Mesterséges intelligenciák címen. Egy, még sokak számára kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb területről lévén szó, az előadásra minden jegy elkelt. Kerüljünk most egy kicsit közelebb a témához a Tanár Úr gondolatai és egyéb hétköznapi példák segítségével.  

 

Mi is az AI?

 

Abban a korszakban élünk, amikor egy gép számára már nem okoz nehézséget legyőzni a világ legjobb sakk vagy Go játékosát, de már egy másik gépet sem. Rábíznánk-e magunkat egy teljesen önállóan műtő robot-orvosra, és kinél reklamálnánk, ha a robot-tanár nem adna megfelelő osztályzatot a dolgozatunkra?

 

 

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence − AI) egy gép, egy program vagy egy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligencia.

 

Minden kornak megvan és megvolt a maga „mesterséges intelligenciája”. Az ipari forradalmak beköszöntével mindig volt olyan újdonság, amihez az embereknek hozzá kellett szokniuk. Ez a legtöbb esetben nem ment nehezen, hiszen olyan vívmányokról van szó, amelyek szinte kivétel nélkül azért jöttek létre, hogy a mi hétköznapjainkat segítsék. Legyen szó a gőzgépről, az elektromosságról, a szalagszerű gyártásról, az automatizmusról, az internetről vagy magáról a mesterséges intelligenciáról, ezek egytől egyig könnyebé tették az életünket.

 

Az AI már nem a jövő, jelen van a mindennapjainkban, azonban mivel ez még sokakban nem tudatosult, egyesek  ellenségként tekintenek rá, míg mások úgy vélik, hogy inkább segít bennünket. Nézzünk néhány példát Mérő László kelléktárából!

 

Bárkiből lehet profi fotós

 

Már-már közhelyesnek tűnik, hogy egytudományos témájú előadás során az előadó, miután fellépett a színpadra, nyomban előkapja a mobiltelefonját, és szinte úgy mutogatja körbe a közönségnek, mintha a sorokban ülők még nem láttak volna ilyet – igen, egyre több ilyen előadó van!. Az előadók kimondatlan üzenete – vagyis hogy az okostelefon egy különleges tárgy, azonban jogos, hiszen épp ez az, ott van mindannyiunk zsebében, természetesnek vesszük, az életünket sem tudjuk nélküle (a 4G-ről már nem is beszélve) elképzelni. Így éppen ezért érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy amire korábban a jövőként gondoltunk, mára már bárki számára elérhető.

 

Teljesítmény, gyorsaság, energiafelhasználás, első sorban ezeket segíti a telefonokban a mesterséges intelligencia. A változás azonban talán a fotózás terén a legszembetűnőbb. A lényeg, hogy az AI segítségével az amatőr felhasználó is művészi fotókat készíthet. A készülék felismeri, hogy éppen mit szeretnénk fotózni, legyen az ember, táj, egy állat, és előkészíti nekünk a legoptimálisabb fényhatásokat, hogy csupán egy kattintás kelljen a pillanat megörökítéséhez. Emellett magától képes megjósolni a mozgó tárgyak útját, és stabilizálja számunkra a képet, ha netán beleremegne kezünk a lenyűgöző látványba.

 

Ne aggódj, lesz munkád!

 

A legtöbb embert az egész AI, robotok és automatizmus terén talán az foglalkoztatja leginkább, hogy lesz-e a jövőben munkája. Természetesen nem újdonság, hogy már ma is számos olyan munkát végeznek robotok, amikhez korábban emberi kéz volt szükséges. Ne is a gyárak hatalmas gépi berendezéseire gondoljunk most, hanem inkább azokra az eszközökre, melyek közvetlenül jelen vannak mindennapjainkban, például az automata pénztárgépekre. Ha egész munkakörök nem is, részfeladatok szinte minden foglalkozásban automatizálódni látszanak, és várhatóan ez a tendencia a jövőben egyre csak nőni fog. Egyszóval divattervezők, fogtechnikusok, tájépítészek, ingatlanosok, vezérigazgatók, vigyázat! A Ti munkátok sem lesz már a régi.

 

Vajon magát a munkaerő-toborzót is egy robot fogja felváltani? A LinkedIn korában, ahol a rendszer célja a legtesthezállóbb pozíció megtalálása a jelölt számára, minden megeshet. Nos, talán ideje búcsút mondani az olyan tényezőknek, amelyek az elhangzott mondandónkon  túl segítségünkre vannak egy állásinterjú során, mint a nonverbális kommunikáció vagy az egyszerű szimpátia, hisz egy robotot ezek hidegen hagynak. Na és mi lesz, ha fordított esetben pedig pont egy robot fog minket elbocsátani állásunkból?

 

 

Azon munkaköröket betöltőknek, ahol elengedhetetlen az érzelmek kifejezése, minden bizonnyal kevésbé kell tartaniuk attól, hogy egy jól fésült gépezet jár majd be helyettük dolgozni.  A mesterséges intelligencia révén a gépek hatalmas mennyiségű adat olyan gyors feldolgozására képesek, amire mi, emberek sosem lennénk alkalmasak. Lehet egy robotnak „magas IQ-ja”, de hol marad az érzelmi intelligencia, az emberi érzések? Nagy szükség lesz például edzőkre, trénerekre, hiszen a gép egyelőre nem tud motiválni és nem tud egy újfajta nézőpontot adni, vagy egy adott kérdést több szempontból megközelíteni. Csak azon a síkon képes mozogni, melyre beprogramozták. Az olyan munkaerőre, akik valamilyen hozzáadott értéket teremtenek, a jövőben is egész biztosan nagy szükség lesz. Olyan munkák ezek, melyek nem az élethez nélkülözhetetlen termékeket állítják elő, hanem olyan produktumokat hoznak létre, melyek nélkül ugyan lehetne élni, de nem érdemes. Ilyen mondjuk a zene, a színház vagy a coaching területe.

 

Vajon valós a félelem, hogy a robotok egyszer átveszik kitalálói felett a hatalmat? Ezt egyelőre nem tudhatjuk, viszont annak érdekében, hogy erre  is felkészülhessünk, már most érdemes olyan szakembereket képezni, akik azt ellenőrzik,  nem akar-e a mesterséges intelligencia önálló életre kelni.

 

A technológiának akkor örülünk, ha szinte észrevétlenül van jelen, és csupán a háttérből segít minket. Az AI-vel az elkövetkező években egész biztosan találkozunk még, akár az okosvárosok, a bűnmegelőzés, az önvezető autók vagy az egészségügy révén. Kérdés, hogy mit csinálunk majd mi, emberek, kitalálók, ha már nem kell dolgoznunk? Egy ötletünk már most van!  Miközben a robotporszívó helyetted takarít a szobában, addig Te nyugodtan olvasgathatod az Ifjúsági Portál cikkeit. :)

 

Kóti Enikő

 

Képek: Best Work, Flickr

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Foilsithe: Mái, 21/08/2018 - 09:06


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!