Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

HousErasmus+

A HousErasmus+ (HE+) az Erasmus Student Network (ESN) egyik kiemelt projektje, mely arra hivatott, hogy feltérképezze a lakhatási kihívásokat és jó gyakorlatokat, melyekkel a cserediákok és gyakornokok találkoznak mobilitási időszakuk alatt

Az Európai Unió célja, hogy 2020-ig a felsőoktatásban részt vevő fiatalok 20%-a vegyen részt valamilyen mobilitási programban. Azonban az irányszám eléréséhez szükséges infrastrukturális adottságok még nem kielégítőek. Rengeteg gyakornok és tanulmányi célú mobilitásra jelentkező hallgató hátrál meg az utazástól, hiszen nem találnak megfelelő minőségű és árban is hallgatóbarát szálláshelyeket.

 

A HE+ projekt kivitelezői egy Európát átívelő két éves kutatást hajtottak végre, hogy átfogó képet kapjanak a diákok lakhatási lehetőségeiről és nehézségeiről.

A kutatás során tíz európai tanulmányi útra és négy regionális konferenciára került sor  - ezek közül a Keleti Regionális Konferenciának Budapest adott otthont. A személyes konzultációk mellett nyomtatott és online kérdőívek kitöltésére volt lehetősége az interjúalanyoknak. A kérdőívek 5 célcsoportot vizsgáltak: tanulmányi mobilitáson és szakmai gyakorlaton résztvevők; nemzetközi irodák; diákszervezetek; lakásszolgáltatók és döntéshozók.

A diákok többnyire közepes méretű városokban, 6 hónapnál rövidebb mobilitásban vettek részt, a kitöltők között többségében voltak a nők, a legnépszerűbb országok pedig Portugália és Spanyolország voltak. A kitöltők 75 %-a már a kiutazás előtt talált szállást és 60%-a magának intézte. 12% arról számolt be, hogy diszkrimináció érte; összességében 39% magasabb áron talált lakást, mint várta, de 66%-ban úgy gondolták, hogy az árnak megfelelő minőséget kaptak. A felmérések szerint a gyakornokok körében gyakoribbak voltak a pénzügyi nehézségek és mindössze 13%-nak segített a fogadószervezet a szálláskeresésben. A diákszervezetek pozitív és segítő szerepét is hangsúlyozták a cserediákok. A lakásszolgáltatók döntően a kulturális diverzitást, mint pozitív hatást emelték ki a külföldieknek kiadott lakások esetében.

 

A regionális konferenciák legfontosabb megállapításai között a privát és állami szektor diverzitása, a fejlődésre való lehetőség, illetve az összefogás szükségessége szerepeltek. Az érdekelt felek mindegyike egyetértett, hogy a mobilitás lehetősége nem lehet szociálisan szelektív. Az ehhez szükséges intézkedések első lépése a lakhatás kérdésének priorizálása és lehetséges megoldások kidolgozása. A lakhatási problémák nem oldódtak meg a projekt eddigi szakaszában, viszont az érintett felek (diákság, lakásközvetítők, felsőoktatási intézmények) képviseltették álláspontjukat a brüsszeli HE+ záró platformon, melynek sikeressége egy gyümölcsöző kooperációt sejtet.

 

A kutatás eredményeiről bővebben itt olvashatnak.

 

A cikk megtalálható a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilon című magazinjának 2018. tavaszi számában.

 

 

Veröffentlicht: Fr, 01/06/2018 - 13:49


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Hilfe oder Beratung von Experten

Frag uns!