Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

A valaha volt legambíciózusabb kulturális tervezet - nemsokára érkezik

Színház, zene, tánc, gulyásleves… Na jó, ez utóbbi talán meglepő, de nem tér el a lista többi elemétől abban, hogy a kultúra elemei közé tartozik. Az európaiak nagy hányadának fontos a kultúra, legyen szó bármilyen formájáról. És neked?

Egy nemrég készült felmérés szerint az uniós polgárok úgy gondolják, hogy a kultúra a közösségépítés egyik legfontosabb eszköze, ennek ellenére több mint egyharmaduk alig vesz részt bármilyen kulturális tevékenységi formában - gondoljatok bele, ez körülbelül 166 millió embert jelent, köztük nagyon sok fiatalt is. Természetesen a háttérben húzodó okok felderítése is nagyon fontos, de a napokban elkészült egy meglehetősen ambíciózus tervezet a probléma kiküszöbölée érdekében. Az Európai Bizottság május 22-én fogadta el az Új Európai Kulturális Munkaprogram tervezetét, és ezzel kezdetét vette a nagyszabású munka.

 

Az új programtervezet meglehetősen sok célt tartalmaz, amelyek közül talán az egyik legfontosabb a kulturális és kreatív szektor növekedésének elősegítése - napjaikban ezen a területen 8,4 millió fő dolgozik Európában. És hogy ennek milyen eszközei lehetnek? Sokkal közülük ti is találkozhattok például az iskolai művészeti és kulturális nevelés kapcsán - ne lepődjetek meg tehát, ha még az eddiginél is innovatívabb, újító jellegű művészeti alkotói módszereket mutatnak majd be mondjuk rajztanáraitok.

 

A célok közül nem maradhat ki természetesen a nemzetközi kulturális kapcsolatok erősítése sem, így ti is törekedjetek arra, hogy minél több ifjúsági cserén vagy akár képzésen vegyetek részt - lesz belőlük bőven, ha minden igaz! A munkaprogram szerint ez a fajta tevékenység még a fenntartható fejlődés és a béke elérését is elősegíti, tehát még jót is teszünk a társadalom többi tagjával! Ha pedig ti magatok is végeztek művészi tevékenységet, legyen szó annak bármelyik formájáról, még több mobilitási-utazási-képzési lehetőségre számíthattok, főleg, hogy a program kiemelt partnerként kezelné a civil szervezeteket, tehát nemcsak a központi hivatalok által valósíthatjátok meg művészi projektjeiteket.

 

És hogy a szórkozás se maradjon ki a kulturális területek közül, ha elfogadják a tervezetet, az EU-nak még saját filmhete is lesz, nem is beszélve az audiovizuális területen alkotó művészeket segítő mentorháló kiépítéséről, amelyben a női alkotók kiemelt figyelmet kapnak majd. Aki nem ilyen "magaslatokban" gondolkodik, annak sem kell elkeserednie, hiszen az ötletgazdák cléja, hogy a kontinensen az eddiginél több kulturális tér jöhessen létre, ahol a kreatív ágazatok kedvelői találkozhatnak.

 

Te támogatod az Új Tervet?

 

Kép: Pixabay

 

Publicerad: Tis, 22/05/2018 - 17:55


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!