European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Studentima na usluzi – stručne službe Sveučilišta u Dubrovniku

Daria Vučijević i Sandra Memunić
Daria Vučijević i Sandra Memunić
Za 1800 dubrovačkih studenata brinu Služba za međunarodne odnose i istraživačke projekte i Služba za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata, a njihove voditeljice ispričale su nam zanimljive detalje o dosadašnjem radu

Sveučilište u Dubrovniku jedno je od najmlađih hrvatskih sveučilišta. Osnovano je 2003. godine, ali povijest visokoga obrazovanja u Dubrovniku seže još u 17. stoljeće, kada je djelovao Collegium Ragusinum, na kojemu je studirao i Ruđer Bošković. Danas na Sveučilištu u Dubrovniku studira oko 1800 studenata na šest odjela. Kako bi njihovo studiranje bilo što kvalitetnije i učinkovitije brine nekoliko sveučilišnih službi, među kojima su u kontekstu mobilnosti mladih posebno važne Služba za međunarodne odnose i istraživačke projekte i Služba za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata. Voditeljica potonje je Daria Vučijević, koja je za Europski portal za mlade ispričala nekoliko zanimljivih detalja o dosadašnjem radu.

 

Kada je Služba za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata započela s radom i koji je bio cilj njena pokretanja?

D. Vučijević: Ova je Služba osnovana kroz Projekt Tempus, čiji je nositelj bilo Sveučilište u Dubrovniku, a koji se provodio i na Sveučilištu u Rijeci i Sveučilištu u Osijeku. Služba je formalno započela s radom 2009. godine s ciljem pripremanja studenata za tržište rada.

 

Koje su Vaše najčešće aktivnosti?

D. Vučijević: U početku smo imali manji broj aktivnosti, poput radionica o pisanju životopisa, motivacijskog pisma ili priprema za razgovor s potencijalnim poslodavcima. Tijekom posljednjih pet godina naša se djelatnost intenzivirala, tako da pored edukativnih radionica organiziramo i Dane karijera, stručnu praksu, gostujuća tematska predavanja gospodarstvenika iz više područja, a među predavačima su i naši alumni zaposleni u gospodarstvu. Tu su još i individualna i grupna savjetovanja kojima se bavimo na dnevnoj bazi, dok dio edukativno-informativnih radionica organiziramo u suradnji s Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), koji je sastavni dio Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

 

Koliki je interes studenata za usluge ove Službe Sveučilišta u Dubrovniku?

D. Vučijević: Zanimanje studenata za naše aktivnosti raste iz godine u godinu. Najčešće se javljaju kad im treba pomoć pri pisanju životopisa i motivacijskog pisma, ali sve veći broj studenata prijavljuje se i na stručnu praksu koja doduše nije obvezna, ali je prepoznata kao dobar način stjecanja konkretnih znanja i radnog iskustva. Većina studenata koja je preko nas obavljala stručnu praksu kasnije lako nalazi posao, bilo u turističkoj sezoni, bilo na duže razdoblje.

 

Za poticanje studenata na različite oblike međunarodne mobilnosti na dubrovačkom je Sveučilištu zadužena Služba za međunarodne odnose i istraživačke projekte, čija je voditeljica Sandra Memunić, koja je za Europski portal za mlade podijelila iskustva rada s domaćim i inozemnim studentima.

 

Kada je i kako nastala Služba za međunarodne odnose i istraživačke projekte?

S. Memunić: Sveučilište u Dubrovniku najprije je imalo Ured za međunarodnu suradnju koji je započeo s radom ubrzo nakon osnivanja Sveučilišta 2003. godine. U Službu za međunarodne odnose i istraživačke projekte preimenovani smo 2015. godine, kada je u naš program rada uvrštena i pomoć sveučilišnim nastavnicima pri prijavi i provedbi međunarodnih istraživačkih projekata.

 

Koja je zapravo svrha djelovanja Vaše Službe?

S. Memunić: Primarni ciljevi Službe za međunarodne odnose i istraživačke projekte su razvijanje odnosa s partnerskim obrazovnim ustanovama iz Europe i svijeta, poticanje mobilnosti studenata,  nastavnog i nenastavnog osoblja te sudjelovanje u međunarodnim projektima i programima visokoga obrazovanja.

Čime se najviše bavite, odnosno koja Vam je aktivnost u fokusu?

 

S. Memunić: Trenutno nam je najvažnija zadaća provedba Erasmus+ programa. U programima studentske mobilnosti počeli smo sudjelovati već 2010. godine. Tada su naši studenti počeli odlaziti u inozemstvo, a u isto su nam vrijeme u Dubrovnik počeli pristizati inozemni studenti. 


Koliko je zanimanje studenata Sveučilišta u Dubrovniku za sudjelovanje u mobilnostima kroz program Erasmus+?

S. Memunić: U početku interes nije bio velik no situacija se značajno promijenila nakon što smo intenzivirali informiranje studenata o mogućnostima koje im nudi EU, s posebnim naglaskom na Erasmus+ programu. U tom kontekstu redovito organiziramo info-dane i radionice putem kojih nastojimo podizati svijest studenata o važnosti odlaska na programe mobilnosti. Zbog toga ne čudi da se broj studenata Sveučilišta u Dubrovniku koji odlaze u inozemstvo povećao. Ipak, još uvijek nismo zadovoljni brojkama. Naime, u posljednje tri godine samo je stotinjak naših studenata u inozemstvu provelo barem jedan studijski semestar, a u istom je razdoblju na naše Sveučilište došlo studirati oko 300 stranih studenata. Zbog toga se nadamo da će s vremenom porasti i broj naših studenata koji su se odlučili studirati u inozemstvu.

Iz kojih država dolazi najviše studenata na studij u Dubrovnik?

S. Memunić: Jako puno studenata dolazi nam iz slavenskih zemalja, primjerice iz Poljske, Češke i Slovačke, ali i puno Talijana, osobito sa Sveučilišta u Palermu s kojim provodimo tri studija dvostruke diplome (tzv. double-degree), konkretno ekonomiju, marketing i turizam. Studenti tih diplomskih studija dužni su provesti barem jedan semestar na partnerskom Sveučilištu. Na taj način mogu steći dvije diplome. 

 

Razgovarao: Viktor Matić, Europski dom Dubrovnik

Published: Thu, 26/04/2018 - 15:39


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!