European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Csináld utánuk: svédek az élen a kötelező munkahelyi testmozgás terén!

Sokat hallhattunk már arról, hogy a folyamatos irodai ülőmunka mennyire nem tesz jót az egészségnek. Az sem titok, hogy a sport kiküszöbölheti a negatív hatásokat. Na, de hogy a vezetés erre kötelez is, méghozzá munkaidőben? Van ilyen!

Pedig ez a helyzet. A helyszín Stockholm, Svédország. A Björn Borg ruhaipari cég központjában pénteken minden dolgozó feláll az íróasztal elől, felkapja sportfelszerelését, és elindul a közeli konditerembe. A program minden héten ismétli önmagát, és mindenki számára előírt. És aki nem szeretne részt venni? Már nézhet is új munka után!

 

A sportos háttér adott

 

Az országban több cég is hasonló módon kötelezi aktivitásra alkalmazottait, de a Björn Borg esetében ez kevéssé meglepő. A vállalkozást a sokak által a minden idők egyik legjobb teniszezője, Björn Rune Borg alapította, és sportruházat viszonteladásban „utazik”. Az ötletgazda, a 44 éves vezérigazgató Henrik Bunge testfelépítése láttán pedig abszolút nem váratlan a rendelkezés –a férfi ereje teljében van.

 

 

Svédország lakossága régóta híres egészséges, szabadidősporttal töltött életviteléről. A hosszú séták beépültek mindennapjaikba, s ettől a zord időjárás sem tántorítja el őket. Egy 2014-es Eurobarometer felmérés pedig kimutatta, hogy ők edzenek legtöbbet Európában – a népesség 70%-a edz legalább egyszer hetente. Egy közgazdász egyébként A wellness szindróma címmel egy könyvet is írt arról, hogy svédeknél már-már túlzásba is viszik a testi-lelki jólét hajszolását.

 

A skandináv országban egyébként már az 1980-as évektől bevett szokás, hogy támogatják alkalmazottaik sporttevékenységét (legyen az golf vagy vízi aerobik), és ezt a cégek le is írhatják adójukból. Láthatjuk, hogy néhányan, mint Bunge pedig odáig vitték ezt, hogy még meg is szervezik az edzést, munkaidőben.

 

Megtérülő befektetés

 

A tanulmányok azt mutatják, hogy követendő a példa. Egy stockholmi egyetem feltárta, hogy a testgyakorlás a munkanapokon kedvező hatást eredményezett mind az alkalmazott, mind a munkaadó számára. Kimutatásuk alapján 22%-kal csökkenti a munkahelyi hiányzásokat, méghozzá egy olyan országban, ahol ennek átlaga kétszerese az európai átlagnak.

 

A cég vezérigazgatója is meg van győződve arról, hogy ez a helyes út. Elmondása szerint a rendszer bevezetése óta a cég profitja ugrásszerűen megnőtt, az alkalmazottak pedig boldogabbak és hatékonyabbak a munkájukban.

 

Szintén nem elhanyagolandó szempont, hogy ezek a programok összehozzák a cég munkatársait egymással. Kipirosodó arccal, endorfintól telített teremben izzad ilyenkor együtt a vezérigazgató és beosztottja. A jógaórákon mindenki egyenlő, együtt erőlködik és nevet 60 ember.

 

Az alkalmazottak pedig elmondásuk szerint valóban élvezik, hogy ilyenkor félretehetik a munkahelyi stresszt és foglalkozhatnak az egészségükkel a munkaidejükben. Még senki nem panaszkodott vagy hagyta ott a céget annak kapcsán, hogy nem akart részt venni a sportfoglalkozásokon.

 

Várható ez nálunk?

 

Sokatoknak talán szimpatikus a dolog, mások megrökönyödve olvassák ezt a hírt, attól azonban nemigen kell tartani, hogy magyarországi munkahelyeteken ezzel szembesültök a közeljövőben. Mint említettem, Svédország extrém módon elhivatott a sportok iránt, ez beivódott a társadalomba. Nálunk nem ez a helyzet, így a hasonló kezdeményezések komoly kritikákkal találnák szembe magukat (még Svédországban is számos bírálat éri ezeket a cégeket).

 

 

Csapatösszetartó célzatból, egyedi alkalommal azonban találhatunk már erre itthon is kezdeményezést. Tettünk már nektek említést a Battlejungle magyar startupról, amely irodai olimpiákat szervez. Ne gerelyhajításra vagy kajak-váltóra gondoljatok, de jó szórakozást kínál a főnök lealázása csocsóban, pingpongban vagy darts-ban. Az irodai hangulatot biztos megdobja, és noha még gyerekcipőben jár a dolog, reméljük, hogy egyre több vállalkozás ismeri fel ezek előnyeit.

 

A sport tehát belopózhat a munkahelyi környezetbe is, ott kifejtve jótékony hatásait. Te milyen testmozgást választanál, ha munkaidődben űzhetnéd azt?

 

Kordé Krisztián

 

Képek: Pexels, Pexels, Wikimedia, Freepik

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!