Avrupa Gençlik Portalı
Avrupa’daki gençler için bilgiler ve fırsatlar.

Volontiranjem do posla

Foto: Unsplash
Pokaži koliko vrijediš! Postani spreman za tržište rada i nadogradi svoj životopis kroz volontiranje!

Jedan od glavnih izazova današnjeg društva je nezaposlenost mladih. Nakon završetka obrazovanja (bez obzira na stupanj završenog obrazovanja) mladi teško dolaze do prilika za posao. No zašto je to tako?

 

Srž problema je u nedostatku iskustva, određenih vještina za posao koji želimo. Kroz naše školovanje vodi nas misao „drži se knjige za sve ostalo će biti vremena“ i tako prolaze godine u osnovnoj, srednjoj školi i na fakultetu te izađemo s diplomom i puni elana krenemo i izazov traženja posla. Pošaljemo svoj životopis na brojne adrese i stigne dan našeg prvog razgovora za posao.

 

Kroz predstavljanje shvatimo kako smo u svega nekoliko trenutaka prošli cijeli svoj životopis, koji se nažalost sastoji samo od popisa obrazovnih institucija i eventualno kataloga znanja i vještina koje posjedujemo, te nam se naš sugovornik zahvaljuje i obavještava nas „kako će nam se javiti“. Naravno svi znamo što slijedi, generički mail s informacijom kako nažalost ovaj put nismo idealan kandidat no naš životopis je u bazi za buduće potrebe poslodavca.

 

Što je krenulo krivo?

 

Kroz razgovor s nekolicinom kandidata u pokušaju „razbijanja“ treme uvidjeli smo kako ostali kandidati imaju određena volonterska iskustva, iskustvo rada u organizaciji, multikulturalnom timu, izuzetno razvijene komunikacijske vještine…

 

Poslodavac prilikom razgovora s kandidatom dobiva određenu sigurnost, volonterska potvrda i preporuka organizacije u kojoj je kandidat volontirao daje veću ozbiljnost kandidatu, uvjerava poslodavca u razvijene radne navike, primjenu znanja stečenog kroz obrazovanje u praktičnim situacijama te kandidata s volonterskim iskustvom stavlja u prvi plan.

 

Možemo li stvarno volontirati uz obrazovanje?

 

Naravno! Volontiranje nije aktivnost koja će vam uzeti cijeli dan, volontirati možete nekoliko sati tjedno, mjesečno ili prema dogovoru s organizatorom volontiranja i vašem slobodnom vremenu. Volontirati se može lokalno u svom gradu ili međunarodno u nekoj stranoj organizaciji. Putem ERASMUS+ programa (EVS, ESS) te tako steći i dodatna znanja, vještine, naučiti ili usavršiti strani jezik. Uz sve to volontiranjem se širi mreža poznanstava i povećava zadovoljstvo jer ipak smo svoje vrijeme uložili u nešto društveno korisno te kroz iskustvo stekli nove praktične vještine koje nam povećavaju mogućnost zaposlenja.

 

Na kraju odabir je ispred nas, gledati neku mogućnost putem mobitela/tableta ili iskoristiti priliku kroz volontiranje? Odluka je lagana!

 

Yayınlanma: Per., 29/03/2018 - 17:43


Tweet Button: 

İlgili bağlantılar


Info for young people in the western balkans

Uzman yardımına veya tavsiyesine mi ihtiyacınız var?

Ask us!