European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

A munka-magánélet európai bajnokai

Hol dolgoznak akár heti 50(!) órát, és melyik országokban jut több idő pihenésre? Egy új kutatás felfedi, hogy mely nemzetek a legszerencsésebbek a munka-magánélet terén, és hogy mely államokban kell a legtöbbet fáradozni a betevő falatért?

Legyünk őszinték, a munkaidő lejártával még nem tudtuk le az aznapi teendőinket: ezután következik csak a csekkek befizetése, házimunka és bevásárlás. Arról nem is beszélve, hogy a modernizációval a munkahelyi e-mailek is 0-24-ben érkeznek telefonunkra. De mennyi időd jut magadra, a saját felfrissülésedre és némi szórakozásra?

 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (közismertebb nevén az OECD) pontosan ezt vizsgálta, és meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak a 38 vizsgált ország között. Az összehasonlításnál a heti munkaidőn túl fennmaradó szabadidő volt a szempont, és az eredmények így alakultak:

 

 

A bajnok Hollandia

 

Az ország sok pozitív lista (boldogság, egészség, jövedelem) élmezőnye mellett a munka-magánélet egyensúlyának tekintetében is a legjobbnak bizonyul.

 

A dolgozói réteg mindösszesen 0,5%-a dolgozik 50 vagy annál több órát egy héten, és átlagosan 15,9 órájuk maradt saját magukra. Ebből levonva a fiziológiai szükségleteidre szánt időt (úgy mint alvás és étkezés) még mindig meglehetősen tág keret marad a szórakozásra.

 

Már csak hab a tortán, hogy a munkahelyi bizonytalanság is meglehetősen alacsony, az emberek garantáltnak tartják pozícióikat.

 

 

Dánia

 

Szorosan követi Hollandiát a szigetek országa. Esetükben egyrészt a szülők számára nyújtott nagymértékű anyagi és technikai támogatás alapozza meg a jó helyezést. Ennek hatására nekik sem okoz gondot a munka összehangolása a családdal.

 

Másrészt említésre méltó a FlexJob rendszer, ami 1988-ban került bevezetésre annak érdekében, hogy a munkavállalók könnyebben találjanak számukra megfelelő munkát. Egy olyan konstrukció ez, amiben a fizikailag hátrányos helyzetű egyének kérelmezhetnek könnyebb hivatást vagy módosíthatnak munkaóráin.

 

A 37 órás holland munkahét meglehetősen kedvező európai mércével mérve, de ez nem megy a gazdaság rovására; ők is felismerték, hogy az egészséges, pihent munkaerő sokkal több profitot termel.

 

Franciaország

 

Az EU legnagyobb területű országa kissé a szélsőségek képviselője. A harmadik helyezett franciák tölthetik átlagban a legtöbb időt szabadidős tevékenységgel, amiről messzeföldön híresek is. Élvezik a gasztronómiát, utaznak, és nem hanyagolják el szociális életüket sem.

 

 

Azonban ennél árnyaltabb képet mutat az 50 órát meghaladó munkarendűek aránya. A társadalom 7,8%-a tartozik ide, ami meglehetősen negatívnak mondható, mivel csak négy ország (Portugália, Egyesül Királyság, Izland és Törökország) produkál rosszabb számokat.

 

Az abszolút utolsó: Törökország

 

A tízes skálán 0-t, azaz nullát produkáló Törökország helyzete meglehetősen elkeserítő ezen a téren. A népesség több mint egyharmada tölt 50-nél is több órát munkahelyén. Emellett átlagosan 12,6 órájuk marad magukra egy nap. Ebbe az időtartamba kell belesűríteniük az alvást, étkezést, családjukkal és barátaikkal töltött idejüket, hobbijukat. Nem csoda, hogy alulról szemlélik a többi országot…

 

A munkahely-változtatás pedig sajnos nem opció, mivel a foglalkoztatottság szintje az egyik legalacsonyabb, tehát a török munkavállalók jobb híján két kézzel megragadják a legkedvezőtlenebb lehetőségeket is.

 

 

A magyar helyzet

 

Mint látható, országunk a középmezőnybe tartozik. Van még kiket megelőzni, de említésre méltó, hogy a mérésben vizsgált országok közül közvetlen szomszédjaink mind mögöttünk foglalnak helyet (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia). Olaszország és Svájc is alacsonyabban soroltnak számít hozzánk képest, mivel minkét országban többen dolgoznak hosszú munkaidőben.

 

A fentiek tükrében nagyok a különbségek Európa szerte, de még országon is belül is nagy eltérések mutatkozhatnak. Írd meg nekünk kommentben, te hány órát dolgozol egy héten, és mennyi időd marad magadra egy nap!

 

Kordé Krisztián

 

Képek: Pixabay, Pexels, Pexels, Pexels

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Published: Wed, 21/03/2018 - 14:05


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!