Evrópska ungmennagáttin
Upplýsingar og tækifæri fyrir ungt fólk vítt og breitt í Evrópu.

Magija stvaranja međunarodnih projekata: TICTAC ulaznica - 1. dio

Na mom putu postajanja trenerice i voditeljice međunarodnih projekata nekoliko prijatelja s većim iskustvom u programu Erasmus+ preporučilo mi je da se prijavim za TICTAC trening.

 Svoje iskustvo rada na međunarodnim projektima mobilnosti mladih stjecala sam uglavnom kroz rad u udruzi koja se bavi mobilnošću mladih a zove se Association Strive!. TICTAC je trening za dobrovoljne i profesionalne youth workere i mlade lidere koji su zainteresirani za korištenje međunarodne suradnje kako bi unaprijedili lokalne razvojne strategije u skladu s ciljevima njihovih organizacija. Ovo je specifičan trening iskusnih sudionika u Erasmus+  projektima koji se događa 2 puta godišnje na različitim lokacijama i organiziran je od strane nacionalne agencija zemlje domaćina.

Nakon preporuke prijatelja provjerila sam datume i bacila pogled na kalendar projekata gdje sam naišla na otvoren poziv za TICTAC u Bukureštu za svibanj 2017. oglašen na portalu Salto Youth i odlučila se prijaviti.

Odgovaranje na motivacijska pitanja u prijavnim obrascima pomalo je zahtjevno i može potrajati sve dok konačno ne pronađeš prave riječi kako bi izrazio/la svoju motivaciju za sudjelovanjem na projektu. Također, ne smiješ zaboraviti potkrijepiti svoje odgovore s odgovarajućim volonterskim ili radnim iskustvom. Olakšanje i uzbuđenje dolazi kada napokon pritisneš „submit button“ i s osmijehom na licu dočekaš kraj prijavnog obrasca, svjestan da si upravo otvorio/la sebi vrata za nove međunarodne prilike. 

 

Nakon motivacijske agonije, stigla potvrda za Bukurešt!

Krajem ožujka primila sam na mail rezultate selekcijskog procesa od rumunjske Nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+. BAAAM! Prihvatnica! To je bilo prvi put da Association Strive! ima predstavnika u Aktivnostima transnacionalne suradnje koje organizira mreža nacionalnih agencija. Nekoliko tjedana kasnije potpisala sam ugovor hrvatskom nacionalnom agencijom  (AMPEU) i počela je priprema za mobilnost.

 

Planiranje mobilnosti i kombinacije putovanja
Svibanj 2017. bio je prilično buran i uzbudljiv u udruzi Strive!. U drugoj polovici svibnja sudjelovali smo kao partnerska organizacija na 3 međunarodne razmjene u  Latviji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Trening TICTAC započeo je 15. svibnja, a sljedeći važan trening u kojem sam također sudjelovala započinjao je 25. svibnja u blizini Plovdiva. Umjesto na tjedan dana, morala sam pakirati kovčeg za 3 tjedna i biti kreativna s planiranjem putovanja. U ovakvim situacijama, Skyscanner je tvoj prijatelj, a Flixbus tvoja zelena ulaznica do jeftinih letova iz Budimpešte. Konačna kombinacija bila je Zagreb - Budimpešta - Bukurešt - Budimpešta - Beč - Budimpešta - Sofia - Plovdiv - Bresnik - Hissar - Sofia - Budimpešta – Zagreb i to debelo ispod danog budžeta za refundaciju putnih troškova. 4 zemlje, 7 gradova i 2 treninga u 3 tjedna ... izazov prihvaćen! :)

 

Nastavak članka pročitajte ovdje.

Više o aktivnostima transnacionalne suradnje (TCA) i otvorenim mogućnostima za ovakvu i slične edukacije možete pročitati ovdje.

 

Autorica: Mateja Gabor

Útgefið efni: Mán, 19/03/2018 - 18:24


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Vantar þig ráðgjöf sérfræðings?

Ask us!