Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

Valóban megéri az organikus ételeket választani?

Nézzünk szembe a ténnyel: a legtöbbünk túlesik majd életének azon fázisán, amikor motivációt nyer a fogyókúrához, a testépítéshez. És ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb belefutunk az „organikus illetve biotermékekkel kapcsolatos örökös vitába.

A gyakran inkább a fiatalabb generációk által kedvelt organikusan és „bio” módon – azaz szintetikus vegyszerek, műtrágya, mesterséges adalékanyagok stb. felhasználása nélkül – előállított termékekkel kapcsolatban a legtöbben úgy vélekednek, hogy számos előnyről, de velük kapcsolatos hátrányokról is beszélhetünk. Sok tehát a pro és a kontra, de vajon mi lehet az igazság?

 

 

A támogatok szemszögéből

 

Az organikus étrend és életmód rengeteg támogatója azt vallja, hogy ezeket a termékeket sokkal emberségesebb módon állítják elő, mint a nem-organikus társaikat. Ez alatt érthetjük azt, hogy a növényeket növényvédő szerek és különböző vegyszerek használata nélkül termesztik (mi mást kívánhatnánk, hiszen mindenki egészségesen szeretne élni), illetve a termelésben „felhasznált” állatok sokkal „kegyesebb” módon távoznak az élők sorából, mint a nem organikus termelési folyamatban részt vevő sorstársaik.

 

Ha túltesszük magunkat a biotermékek egekbe merészkedő árain – hiszen sajnos a ma még „extrának számító” biotermelési módok költségei a termékek árán is megmutatkoznak ‒, akkor a fenti állításoknak még igazat is tudnánk adni. Akkor miért van az, hogy a sok szépnek hangzó érv ellenére az élelmiszeriparnak köszönhetően továbbra is számtalan kétség merülhet fel bennünk?

 

 Még mindig sok a kétség…

 

A kétségeket mindezek után főleg az adja, hogy több információ szerint a termék előállítása után sokszor vagy nem azt írják fel a termékeken szereplő összetevők listájára, amit valójában tartalmaznak, vagy egyáltalán nem listázzák azokat az esetleg káros adalékanyagokat, amelyeket titokban mégis hozzáadnak ezekhez a termékekhez. Teszik ezt annak ellenére, hogy egy termék csak akkor nyerheti el a származását bizonyító „ökocímkét”, ha összetevőinek 95%-a biogazdálkodásból származik – az extra anyagok hozzáadására tehát nagyon kicsi az esély százalékos arányban is.

 

Ennek a tettnek legnagyobb bűnbakja a feldolgozott cukor. Ugyanis ennek a gyakran használt adalékanyagnak köszönhetően már azok a termékek sem egészségesek, amelyeket azoknak hittünk. Tökéletes példa erre a rostos, „100%-os”, sokszor biónak titulált gyümölcsital. Mint kiderült, az esetek 60 százalékában, egy liter 100%-os narancslében pontosan ugyanannyi cukor van, mint egy liter Coca-Colában. Ekkor magunkba fordulva megkérdezhetnénk: „Így mi értelme egyáltalán a diétának és a bio termékeknek?”

 

Fontos észben tartani azt is, hogy az élelmiszeripar mindig is megpróbálta leplezni a kis hibáit a termékeikben. És ez az arány még mindig csak 60%.

 

 

Akkor hogy döntsünk?

 

Egyszerűen az a legjobb döntés, ha kísérletezünk és próbálkozunk a választott termékekkel. Próbáljunk meg rájönni arra, hogy a mi szervezetünknek mi a legkedvezőbb, és mi felel meg nekünk a legjobban. Minden esetben olvassuk el a címkét és az összetevők listáját, és ha kell, gyűjtsünk információt a termelőről is.

 

Bajczár Laura

 

Képek: Freepik, Freepik, Trang Doan Pexels, Jéshoots Pexels, Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Veröffentlicht: Die, 06/03/2018 - 14:30


Tweet Button: 

Links zum Thema


Info for young people in the western balkans

Hilfe oder Beratung von Experten

Frag uns!