Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

Új sportágat köszöntünk – érkezik a digitális testmozgás!

Az e-sportok térnyerésével igencsak megcsappant a fiatalok mozgással kapcsolatos motivációja. Azonban most lehet, hogy pont a technológia további fejlődése fordítja meg a tendenciát. Köszöntsétek a kiterjesztett valóság bajnokságot!

A virtuális játékok világa szédületes ütemben fejlődik és népszerűsödik. Napjainkban már nagyon sokan űzik az e-sportot foglalkozásszerűen, és a különböző játékoknak kiépített pénzdíjas versenyrendszere van, ami a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő piaca. Ráadásul számos előrejelzés a jövő egyik legfontosabb új hivatásaként emlegeti ezen versenyek online közvetítését, hisz a versenyeket egyre többen követik élőben.

A virtuális és kiterjesztett valóság pedig szintén új színt hoz az amúgy is dinamikusan fejlődő területre. Tegyük is gyorsan rendbe ezeket a fogalmakat.

A VR és az AR

Előbbi a virtual reality kezdőbetűiből összerakott mozaikszó, és magyarra fordítva virtuális valóságot takar. A VR szemüveg segítségével a játékélmény új magaslatokba emelkedett, hisz a játékos bármerre fordíthatja fejét, a képzeletbeli szituációnak megfelelő környezetet fog észlelni. De a segítésével hegyet is mászhatunk vagy országokat repülhetünk át. Arról nem is beszélve, hogy a technológia lehetővé teszi, hogy biztonságos körülmények között tanuljunk autót vezetni, vagy az orvostanhallgatók műtéti tapasztalatokat szerezhetnek, esetleg a múzeumok nyújtanak valósághűbb képet.

Az augmented reality pedig a kiterjesztett valóságot jelenti, és még többet dob az élményen. Ebben az esetben ugyanis nem egy teljesen képzeletbeli világba csöppensz, hanem a valóságos környezetedet ruházzák fel valamilyen virtuális extrával. Az AR-re manapság talán a PokemonGO nevezetű játék hozható a legjobb példának. De itt nem áll meg a történet, ugyanis a szemüvegek segítségével egyszerre többen is megtapasztalhatják ugyanazt az illúziót.

HADO 2017 – az első AR világbajnokság

Tokióban tavaly 12 csapat részvételével meg is rendezték az első világversenyt, igen komoly pénzdíjjal. A játékosok a szemüvegükön kívül egy karra rögzíthető érzékelővel versenyeztek, ami lehetővé tette, hogy képzeletbeli energiagolyókat lőjenek ellenfelükre, vagy pajzsokat emeljenek saját védelmükre.  Íme, egy rövid videó, hogyan kell elképzelni, további részletek a játék működésével kapcsolatban pedig ITT érhetőek el.

This AR eSports tournament is coming to America and it's awesome!

Az őrület gyorsan terjed, rövidesen az Amerikai Egyesült Államokban is széles körben elérhető lesz, nálunk azért erre még várni kell egy keveset.

Digitális testmozgás

Mint azt láthattad, a játék ötvözi az e-sportot a valós testmozgással, így a gyermekét sportoltatni igyekvő szülő és a virtualitásra vágyó fiatal is elégedett lehet. Egy-egy ilyen HADO menet biztosan felér egy kiadós edzéssel, az izomláz pedig szinte garantált. Gondolom, senkinek nem kell ecsetelni, mennyivel jobb ez a naphosszat a számítógép előtti ülésnél, aminek veszélyeiről egyébként nemrég beszélgettünk egy szakemberrel. Valószínűleg az idei világbajnokságon még nem fogsz tudni részt venni, de érdemes a trendet figyelemmel követni, hogy készen álljunk, amikor az őrület Magyarországra érkezik!

 

Kordé Krisztián

Képek: Unsplash/Samuel Zeller, Freepik, Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Foilsithe: Céa, 28/02/2018 - 05:43


Tweet Button: 

Naisc a bhaineann le hábhar


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!