European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Városi kutyák, kutyás városok

Az elmúlt közel két évtizedben vagy talán méginkább az utóbbi pár évben egyre jobban gyarapodik a lelkes városi kutyatartók tábora. Mivel jár ez? Vannak a többinél „kutyásabb” városok? Kik a kutyák igaz szerelemesei Európában?

Kutyát lakásba?

 

A „városi kutya” szavak hallatán azonnal a következőkre asszociálunk: kanapén fekvő labrador és gangos ház parkettáján idegesen szaladgáló vizsla. Sokan szinte barbárságnak tartják, hogy ilyen és hasonló nagytestű kutyák 30-80 négyzetméterre legyenek beszorítva, míg mások bátran vállalják a kutyatartás ezen módjával járó minden elköteleződést és extra macerát. Úgy tűnik, mintha manapság egyre többen tartanának az utóbbi csoporttal, és így ez az életstílus is terjedne, minden hozadékával.

 

 

És hogy mik a hozadékai? Nem csak az olyan nyilvánvaló és leginkább a gazdikat érintő dolgok, mint a bármilyen időben való napi három sétáltatás vállalása és kivitelezése, az összeszőrözött kanapé kiporszívózása vagy a tappancsnyomok eltüntetése, hanem sok más olyan apróság is, amelyek valamelyest átformálják a városi életet, ahogy a környezet és a szabályok is alkalmazkodnak a szaporodó négylábúak és a gazdik igényeihez.

 

Más országokban is ez a helyzet?

 

A legjobban talán konkrét példákon keresztül lehet bemutatni, hogy milyenek is az igazán állatbarát városok – és természetesen mindenki döntse el maga, hogy egyetért-e ezekkel az intézkedésekkel.

 

 

Párizsban például szabad a kedvencet bevinni minden kávézóba és étterembe, továbbá olyan elegáns parkokba, mint amilyen a Tuileriák is, ami – lássuk be – sokkal grandiózusabb, mint bármelyik budapesti park, melyekbe mégsem engednek négylábúakat.

 

Róma is bővelkedik történelmibbnél történelmibb parkokban és kertekben, melyek szívesen fogadják a kutyákat, akik akár még a Tiberis partján is szaladgálhatnak. A francia fővároshoz hasonlóan itt is gazdájukkal tarthatnak, ha kávészünet következik.

 

Mindközül azonban talán a legfigyelemreméltóbban kutyás város London, hiszen közismert sztereotípia (és mint minden ilyennek, van igazságtartalma is), hogy a britek rajonganak a négylábúakért, legyenek akár lovak vagy kutyák. Ebben az állatszeretetben a királynő, II. Erzsébet jár legelöl, kinek az elmúlt évtizedet során számos kutyatársa volt már a mindennapok királynői teendői közepett. Szinte védjegyévé váltak: a londoni olimpia nyitóműsorában is megjelenő, alacsony és tömzsi corgik mellett voltak például spánieljei és dorgijai (corgi és tacskó keverék) is.

 

Bár a királynő feltehetőleg nem maga sétáltatja kutyáit, a londoniak mégis követik példáját, és maguk is előszeretettel tartanak lakásukban mindenféle négylábú kedvenceket. A Kennel Club adatai szerint 2007 óta mintegy 3000 labradort regisztráltak az Egyesült Királyság fővárosában, így ezzel ők lettek a legnépszerűbb kedvencek a városban. Bár, ahogy már utaltam rá, ebben a kérdésben is sokat számít a divat, aminek a következtében a francia bulldogok száma igencsak megugrott az elmúlt években.

 

Divat és életmód

 

 

Vajon miért szaporodtak így el a kutyák, pont most? Amikor az indivisualizmus egyre nagyobb méreteket ölt (bár nem új találmány) a nyugati társadalmakban és mindenki bátran meri vállalni, hogy végleg elege van a többi emberből, akkor az állatokat választani, őket szeretni, elfogadni és védeni sokkal könnyebb és jóval kevésbé ellentmondásos megoldás a modern ember számára, mint elgondolkozni azon, hogy hogyan lehetne segíteni egy feleslegesen átpolitizált humanitárius válság áldozatain.

 

Vannak olyan nemzetek, társadalmak, ahol a városi kutyatartás megszokott dolog, de Magyarország nem tűnik ilyennek. A legtöbben a „kutya a kertbe való” megfellebbezhetetlen kijelentéssel zárják rövidre a vitát, de egyértelműen megfigyelhető, hogy nálunk is szaporodnak a városi négylábúak és velük azok az éttermek, kávézók, sőt, bevásárlóközpontok, ahova szabad nekik is a bejárás, holott nemrég ez teljesen elképzelhetetlen lett volna.

 

Kőszegi Anna

 

Snapwire Pexels, Pixabay Pexels, Freepeik, Pixabay, Will Wu Pexels

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál FAcebook-oldalán kommentelheted.