European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Vingardium leviosa: elrepítünk a legjobb Harry Potter-témájú helyekre!

Bár nem vagyok statisztikus, merem állítani, hogy Harry Potter történetét 10-ből 9 ember kedveli. Így nem meglepő, hogy napjainkra már Harry Potter-kultúrkörről beszélhetünk! Nézzük, mi a helyzet a varázsló „szülőkontinensén” és azon kívül!

Sok olyan embert ismerhetünk, aki mereven elzárkózik a felkapott, túl népszerűnek tartott tartalmaktól – legyen az könyv, film, sorozat, stb. Ezt onnan tudom, hogy régen én is így gondolkodtam, és J. K. Rowling történetével szemben is szkeptikus voltam. Ahogy aztán teltek az évek, változott a hozzáállásom, főleg miután magyartanári gyakorlatom során a sorozat második kötetét dolgoztuk fel a diákokkal – gondolhatjátok, mekkora sikerélményt jelentett ennek tanítása egy gyakorló tanárnak! A sors talán így akarta megerősíteni a fantasy-regénysorozathoz fűződő viszonyomat.

 

Mert bizony, Harry történetét már nemcsak a buszon utazva, kertben ücsörögve, elalvás előtt, kávézókban olvassuk, hanem több iskola már kötelező olvasmányként is foglalkozik a könyvekkel. Az tehát biztos, hogy a gyerekek és a felnőttek is biztos ismeretekkel rendelkeznek Harry-ügyben! Nincs más hátra, mint megnézni, hogy ezt a rajongással vegyes szeretetet hol élhetik meg a „muglik” kint, a nagyvilágban!

 

Az „igazi muglik” földjén: brit programok

 

Hol máshol élnének az igazi muglik, mint Harry szülőhazájában, az Egyesült Királyságban? Ők azért is „igaziak”, mert talán ők tudják a legjobban megidézni a varázsló-feelinget, hiszen a legtöbb forgatási helyszín a szigetországban található. Ráadásul a történet helyszínei is ízig-vérig britek, gondoljunk csak a népszerű brit bentlakásos középiskolákra és college-okra mint a Roxfort prototípusaira, vagy a kedvesen bohém Weasley-lakra, amely hasonlít a brit vidéki vityillókra!

 

A fővárosban, Londonban például egy egész sor városnéző túrát építettek a Potter-tematikára. Sok esetben még az idegenvezető is egy-egy emlékezetes karakterre hasonlít, a vendégek például áradoztak a Hagrid-külsejű és habitúsú guide humoráról. A túrák alatt a látogatók több forgatási és olyan helyszínt járnak be, amelyek inspirációként szolgáltak az írónő számára.

 

Harry Potter Locations In London

Video Description: 

 

A még elszántabb rajongók azonban nem elégednek meg a városnéző túrákkal – őket várja a stúdió, ahol a legtöbb jelenetet rögzítették! Bejárható például a nemrég megnyitott Tiltott Rengeteg (videóért katt) vagy az Abszol út is, de aki a roxforti nagyterem vagy Umbridge habos-babos irodájának hangulatára kíváncsi, az sem csalódik majd. Az animátorok repülésdesign-jának titkait is megismerhetjük, de a szuper kosztümöket is minden szakértő szem megcsodálhatja, majd elnyomhatunk egy halk sóhajt, hogy nem járhattunk ebbe az iskolába…

 

A fárasztó mászkálás után egy lassabb, de annál érdekesebb program nyújt egy kis pihenést: Harry Potter ugyanis már múzeumban is meglátogatható! A British Library az első könyv kiadásának huszadik évfordulójára egy nagy kiállítással készült! A tárlaton megtekinthető a sorozat számos kiadása, Nicholas Flamel sírköve, de még egy merengő is!

 

‘Harry Potter: A History of Magic’ exhibition | First Look | Time Out London

Video Description: 

 

Csokibéka, mindenízű drazsé, vajsör?

 

 

Igen, ez mind elérhető, hiszen hogy is maradhatna ki a gasztronómia a vendégcsalogató helyek közül, ha olyan nagy szerepet játszik a Harry Potter-regényekben?

 

Varázsló tematikájú étteremből, kávézóból és bárból elég széles a kínálat, és itt bizony már ki kell lépnünk a brit vonzáskörzetből is! Na nem mintha ott nem találnánk étvágyat (és kíváncsiságot) kielégítő helyeket. Itt van például a dél-walesi fogadó, amely a regényekben megszokott ételek mellett szállást is kínál, vagy a williamsburgi roxforti hangulatú tésztázó (?), amely már Manhattanban is nyitott egy éttermet.

 

Az ötlet annyira népszerű, hogy szerte a világon nyíltak még hasonló helyek, így például egy önkiszolgáló étkezde Jerevánban vagy egy Három Seprű nevű fogadó Floridában. Hong-Kong éttermesei pedig nem bízták a véletlenre, mert a Platform 1094 nevű étteremben olyan színkavalkádos (és a regényben ismerttől azért kissé eltérő) menüt állítottak össze, hogy csak kapkodjuk a fejünket (és a bankkártyánkat, hogy repülőjegyet válthassunk oda).

 

Jogos a kérdés, hogy van igazság a Földön, ha Magyarország kimarad ezekből a finom falatokból? Igen, jogos, ahogy az öröm is, mert a regények „megfőzésének” tematikájával operáló, és már általunk is bemutatott KönyvBár minden novemberben étlapjára tűzi a Harry Potter egyik kötete ihlette menüjét!

 

Mi jöhet még ezután?

 

Minden, ami nem a kultúra és a gasztronómia területére esik!

 

Így például az egyre népszerűbb szabadulószobák! Ne higgyük, hogy a britek kimaradtak ebből a trendből – természetesen megtalálhatjuk náluk az igazi roxforti kutatóélményt kínáló szobát. Nálunk pedig ennél is több élményt szerezhetünk, hiszen Budapesten nyílt már a Weasley-kunyhóra hajazó, hasonló terem is!

 

Aki pedig az igazi iskoláján kívül még több tanulásra szomjazik, beiratkozhat a rajongói iskolák egyikébe, például egy francia varázslóiskolába. Az első „kurzusokra” 2017 tavaszán látogathatott el száz, 16 és 18 év közötti diák, akik három napon át koptathatták a Mimbus Iskola padjait. Reménykedjünk, hogy hirdetnek meg még hasonló programot!

 

Horváth Dóra

 

Jonathan Reyes Flickr, Gary Bembridge Flickre Universal Orlando Resort Wikipedia, big-ashb Flickr

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.