European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

EU-s fővároscsere? Nem, csak itt van 2018 Európai Kulturális Fővárosa!

Méghozzá rögtön kettő! A program 2015-ben ünnepelte 30 éves évfordulóját, és az európai projektek egyik legjelentősebbike. A rövid ismertető után az is kiderül, mely magyar város rendelkezik már a címmel, és bemutatjuk az idei fővárosokat!

Miről is van szó?

 

A program célja, hogy Európa-szerte városok sokaságát helyezze kontinensünk kulturális életének kellős közepébe. A sokszínűséget és a kulturális sajátosságokat kívánja kihangsúlyozni, egyben lehetővé téve egyes városok nemzetközi profiljának és turizmusának fellendítését.

 

A címre 6 évvel a tárgyévet megelőzően lehet pályázni, és amennyiben az Európai Unió a városnak ítéli a címet, a az lehetőséget és platformot kap kulturális életének főbb vonásainak és büszkeségeinek bemutatására egy teljes esztendőn át.

 

 

Eddig többek között olyan városok használták sikeresen a programot a nemzetközi figyelem felkeltésére, mint a francia Lille vagy a skót Glasgow, de több kisebb város is feltűnt már ezen a palettán az EU minden tagállamából.

 

Évi két győztest hirdetnek, és 2021-től az Unióba jelentkező vagy jövőben potenciálisan jelentkező országok városai is pályázhatnak. Emellett azok az államok is részt vehetnek, akik az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagjai, és ezen országok közül minden harmadik évben egy harmadik győztes kerül ki.

 

Amúgy sem szokatlan az EU részéről, hogy nyit más, nem uniós országok felé, így még több kultúra gazdagítja a közösség érdekeit. Gondoljunk csak arra, hogy a Schengeni Egyezmény (melynek köszönhetően mindössze egy személyi igazolvánnyal átléphetjük a határt) tagja sem mind EU-tagok (Svájc, Izland, Norvégia és Liechtenstein). És aminek mi fiatalok különösen örülünk, Erasmus+ programot is végezhetünk partnerországokban, példának okáért Törökországban.

 

Az idei kulturális fővárosok

 

La Valletta

 

 

Az EU legkisebb tagállama, Málta fővárosa, mely nevét egy Jean Parisot de La Valette nevű lovag után kapta. A mediterrán települést alig lakják többen hatezernél, azonban templomai, palotái és múzeumjai révén méltán viseli a címet.

 

Utcáin andalogva gyönyörködhetünk a barokk pompájában és vallásos motívumaiban. Ha arra jártok, ne mulasszátok el meglátogatni a miniszterelnök palotáját vagy a Sant'Elmo-erődöt, a Barakka-kertből pedig nagyszerű kilátás tárul elétek a Nagy Kikötőre.

 

A városban a szépművészettel és történelemmel kapcsolatos múzeumok mellett egy különleges tárlatot is megtekinthettek: a Játékmúzeumban több évszázad alatt összegyűlt játékokat csodálhattok meg.

 

A hasukat szeretőknek pedig igazi paradicsom lesz a város, hiszen ízletes és olcsó streed-food és nagyszerű éttermek is elérhetőek. A máltaiak büszkék a kenyerükre, ami ízben meglehetősen eltér a nálunk kaphatóétól, és mivel a hal viszonylag könnyen elérhető (lévén a város egy parányi sziget kikötővárosa), ezt is változatos formában és szívesen fogyasztják a helyiek.

Az éves programot a város a Nemzetközi Barokk Fesztivállal kezdi most januárban (még nem késő repülőjegyet váltani). Emellett még szerepet kap a zene (hip-hop- és rapkedvelők előnyben), a tánc és a fiatalság is.  A főváros igyekszik minden látogatóval megismertetni mediterrán kultúrájuk lendületességét és életvidámságát, ami téged is minden bizonnyal magával ragad majd.

 

Leeuwarden

 

Képzeljetek el egy Kecskemét méretű várost Hollandia északi részén! A település már a 10. század óta lakott, és zöld területeire, valamint vízben gazdag környezetére büszke. Friss levegő, nyugodt környezet, mosolygós emberek – tökéletes helyszín az itthoni stressz kipihenésére. Ráadásul nem csak Pisában találkozhattok ferde toronnyal, ugyanis Leuwarden is büszkélkedhet eggyel. Szintén nevezetesek marhavásárukról, hiszen az ország legnagyobbika az övék.

 

A DominoDay-re emlékeztek? Nos, ennek kitalálója, Robin Paul Weijers is ebben a városban látta meg a napvilágot.

 

A látogatókat óriásokkal tarkított utcaszínházzal, két napos, zenével és művészetekkel aláfestett sétamaratonnal, valamint cirkuszos tehetségkutatóval várja a kulturális főváros. Szeretnének minél több embert bevonni, és egy nagy közösség (nyitott társadalom) mintapéldáját elénk tárni a programok keretében.

 

Royal de Luxe: Sea Odyssey - Giant Spectacular

Video Description: 

 

Magyar büszkeség is akad

 

Eddig egy városunk viselte a címet, méghozzá Pécs, 2010-ben. Legnagyobb volumenű projektjük a Zsolnay Kulturális Negyed felépítése volt, mely Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépület-együttes rehabilitációját eredményezte. A projekt Pécs esetében is nagyot lendített a település megítélésben, a városba egyre több látogató érkezik, és egyértelműen a Dél-Dunántúl egyik ékszerdobozának mondható megújult külsejének köszönhetően.

 

2022-ig már megvannak a győztes fővárosok, viszont 2023-ra Magyarország is harcba száll: Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger és Debrecen küldte be a pályázatát.

 

De tényleg profitál ebből a város?

 

Tudtad, hogy 2008-ban, mikor a norvég Stavanger volt az aktuális főváros, több mint ötven országgal volt kulturális együttműködésük? Vagy hogy 2000-ben Brüsszel a projekt keretében honosította meg a  Zinneke Parádét, mely azóta töretlen népszerűségnek örvendő ünnepség a városban?

 

Úgy tűnik, hogy a program tényleg összehozza és színesíti Európa kultúráját, érdemes tehát figyelemmel kísérni, hátha jövőre éppen a közelünkben kezd egy város virágzásba. Kár lenne lemaradni róla!

 

Kordé Krisztián

 

Képek: Wikipedia:Malta, Pexels, Wikimedia Commons, Genaro Servín Pixabay

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Published: Wed, 10/01/2018 - 17:10


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!