European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

A zene sokkal erősebb, mint a nyelv!

Emlékszünk még azokra a gyerekkori osztálykirándulásokra, ahol csak róttuk a kilométereket és közben folyton folyvást énekeltünk? Egy zene nélküli világ elképzelhetetlen, hiszen a zene mindenhol ott van.

Bennünk, a természetben, a boltban vagy a mellettünk lévő autóban. És minden egyes akkord hatással van az agyunkra, sőt az egész testünkre.

A #F (fisz), a violinkulcs és társai egy olyan nemzetközi nyelv, amely átszeli az országhatárokat, a faji, vallási és kulturális különbségeket. A zene közvetlenül befolyásolhatja az érzelmeinket. Hatással van a légzésünkre, pulzusunkra és a vérnyomásunkra. Sőt, kutatások bizonyították, hogy a zene segít a fókuszban is. Csak tegyük be a kedvenc dallamunkat és sokkal jobban fogunk tudni koncentrálni a gondolatainkra és az érzelmeinkre. Emellett izgathat, segíthet kikapcsolódni, boldoggá vagy éppen szomorúvá tehet minket.

Egykor a kommunikáció szentháromságának tartották a zenét, a táncot és a beszédet. Nem véletlen, hiszen a tánccal olyan dolgokat lehetett kifejezni, amit a zenével nem, és az énekekkel pedig olyan dolgokat lehetett üzenni, amit beszéddel nem is illett.

Hogyan segíthet a zene?

Egy dal képes érzéseket, képeket felidézni bennünk, ezért van, ahol a matematika tanításban is tudatosan használják a különböző dallamokat. Azok a gyerekek, akik zenélnek, tudnak kottát olvasni és nem menekülnek el a szolfézs óra elől, sokkal jobb eredményeket érnek el a nyelvi, társadalomtudományokkal foglalkozó területeken. Ami a beszédnek az írás, az a zenének a kotta, de a zene sokkal erősebb nyelv: amikor hallgatjuk, érezhetjük, hogy nem csak az egész testünket járják át a különféle rezonanciák, hanem bizonyos területeken még plusz rezdüléseket érzünk. Például végigfut a hideg a hátunkon. Nem véletlen, hogy vannak zeneszerzők, akik manipulálják a dalban lévő érzelmeket azzal, hogy tudják, mik a közönségük elvárásai. Így sikeres manipulációnak tekinthetjük a már említett hidegrázkódásokat is.

Hol vannak az érzelmeink?

Testünk 95%-a rezeg, rezonál, így nem véletlen, hogy a legszebb hangszerünk. Népzene esetében igénybe vesszük a zenét, az emberi hangot, vagyis magát az éneket, ami az értelemre és az érzelemre egyaránt hat. 

És ti mikor énekeltetek, zenéltetek utoljára? 

 

Ribáry Manuéla

Képek: Freepik, Stocksnap, Unsplash

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Published: Mon, 08/01/2018 - 09:44


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!