European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Hogyan legyél eredeti gondolkodó?

Talán veled is megtörtént már, hogy TED előadásokat hallgatva igyekeztél érdekes tapasztalatokat, ötleteket gyűjteni. A konferenciasorozat egy igazi kincsesbánya, aminek böngészése igencsak hasznos bármely korosztálynak.

Nos, itt bukkantam rá én is Adam Grant előadására az eredeti gondolkodók szokásairól. Ha eddig azt hitted, hogy a halogatás főbenjáró bűn a karriered szempontjából, vagy hogy mindig azok kaszálják a legnagyobbat, akik elsőként találnak ki valamit, akkor neked is meglepetésekkel fog szolgálni a cikk. 

„Sose halaszd holnapra, amit holnapután is megtehetsz!”

Az idézet Mark Twain-től származik, és sokunk életfelfogását tükrözi. Aztán, van a másik véglet, akik szeretnek mindent időben, az első adandó alkalommal letudni. Mit szólsz, ha azt mondom, az előbbi verzió előnyösebb lehet?

Persze, ha a határidő előtti utolsó néhány órában szeretnéd összedobni az 50 oldalas közgazdaságtan beadandódat, nem sok jót jósolok neked. Azonban Grant kutatása kimutatta, hogy azok, akik azonnal letudják teendőiket, kevésbé innovatív módon oldják meg problémáikat, hisz csak a feladat mielőbbi letudásán jár az eszük. A kreatív gondolkodókat a két tábor között találjuk, a mérsékelt halogatók csoportjában. Miért van ez?

Amint a nyakadba kapsz egy problémát vagy feladatot, az agyad automatikusan elkezd vele foglalkozni. Ott lappang az elmédben, és mégha tudat alatt is, de több szemszögből közelíted azt meg, s végül egy innovatívabb, hatékonyabb megoldással fogsz tudni előhozakodni.  Talán nem véletlenül teszik hónapokra félre félkész művüket egy időre a legnagyobb írók, hogy aztán ihletett állapotban fejezzék azt be néhány nap leforgása alatt. Rajongott zenészeink legnagyszerűbb albumait is hosszú várakozás előzte meg. Da Vinci Mona Lisa-ja pedig 16 év alatt született meg.

Ne legyél első a sorban. De legyél különböző és jobb. 

Motivációs trénerek sora bíztat, hogy menj, és tegyél az álmaidért. A 21. századi munkaerő legnagyobb fegyvere az ötlet lesz. De nem mindegy, hogy miként élünk ezekkel. Grant kutatása kimutatta, hogy az új piacra törők 47%-a ítéltetik később kudarcra, míg a továbbfejlesztőknél ez az arány 8%. Hisz könnyebb egy ötletet újraformálni, mint a semmiből sikerre vinni. Gondolj csak bele: a Facebook volt az első közösségi oldal, vagy a Google az első keresőmotor a történelemben?

Miben kételkedsz? Magadban vagy az ötletben?

Elkoptatott közhely, de egyben fontos igazság is: mindenkinek vannak kételyei. Azonban nem mindegy, hogy magadat vonod kétségbe vagy az ötletet. Előbbi leblokkol és minden önbizalmad elveszi, míg utóbbi fejlődésre és egy jobb létrehozására ösztönöz.  Az eredeti gondolkodók eljuttatják magukat egy olyan állapotba, amiben kevésbé félnek a kudarctól, mint a megbánástól, hogy nem mertek lépni. Ha nekem nem, higgy Thomas Edison feltaláló szavainak: „Nem vallottam kudarcot. Csupán felfedeztem 10 000 lehetőséget, ami nem működik”.

Így neki köszönhetjük az elektromos izzólámpát.

Ha tehát legközelebb halogatsz vagy kételyed támad, jusson eszedbe annak helyes módja, és vedd kezedbe a gyeplőt. Légy eredeti, és realizáld a mindennapokban rejlő lehetőségeket!

 

Kordé Krisztián

Képek: Pexels, Pexels, Unsplash

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!