Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kampanja vaatii parempia ehtoja palkattomiin harjoitteluihin

Kuva: Fotolia.com
Nuoret vaativat palkattomien harjoittelujen kieltämistä EU-toimielimissä. Euroopan nuorisofoorumin ja laajennetun nuorisotyöryhmän kampanja edistää reiluja harjoitteluehtoja.

Aloittaessaan loppuvuodesta 2016 harjoittelunsa Zuzana Vaněčková odotti oppivansa paljon uutta, josta olisi hänelle hyötyä. Sen sijaan tšekkiläinen aikuiskasvatustieteen opiskelija joutui keittelemään kahvia esimiehilleen. Vaněčková koki, että häntä käytettiin hyväksi halpana työvoimana ja kuvaa kokemusta masentavaksi. Myöhemmin 23-vuotias Vaněčková piti aiheesta Euroopan parlamentille kiihkeän puheen. Siitä käynnistyi reilujen harjoittelujen kampanja (#fairinternships).

Reilujen harjoittelujen kampanjassa vaaditaan perustason työsuhdeoikeuksia harjoittelijoille. Kampanja ajaa myös palkattuja harjoitteluja, joissa harjoittelijat oppisivat hyödyllisiä taitoja. Ohjelmajulistuksessa, jonka on allekirjoittanut yhdeksän Euroopan parlamentin jäsentä, EU-parlamenttia vaaditaan

  • maksamaan harjoittelijoille
  • rajoittamaan harjoittelun keston 12 kuukauteen ja
  • laatimaan oppimissopimuksen.

Terry Reintke, Euroopan parlamentin laajennetun nuorisotyöryhmän toinen puheenjohtaja, kuvaa #fairinternships-kampanjaa mahdollisuudeksi estää palkattomien harjoittelujen muodostuminen vakiintuneeksi käytännöksi. Useat harjoittelijat joutuvat työskentelemään sietämättömissä olosuhteissa ja vain harvoilla ylipäänsä on varaa pitkään palkattomaan harjoittelujaksoon, Reintke huomauttaa. Mahdollisuus tehdä palkaton harjoittelu lisää eriarvoisuutta palkkatyöhön haettaessa.

Vuoden 2017 tammi- ja helmikuussa toteutetun kyselyn mukaan 233:sta Euroopan parlamentin harjoittelijasta ne, jotka työskentelivät poliittisille ryhmittymille, saivat palkkaa. Niiden harjoittelijoiden tilanne, jotka työskentelivät Euroopan parlamentin jäsenille, vaihteli seuraavasti:

  • ei palkkaa: 8 % harjoittelijoista
  • alle 300 €: 3 % harjoittelijoista
  •  300–600 €: 12 % harjoittelijoista
  • 600 – 1 000 €: 32 % harjoittelijoista
  •  yli 1 000 €: 44 % harjoittelijoista

Verrattuna siihen, että vuonna 2013 harjoitteluista 17 % oli palkattomia, jonkinlaista parannusta on tapahtunut.

Vaikka Euroopan parlamentin harjoittelijatilanteessa on parantamisen varaa, EU-toimielimet tarjoavat yleisesti ottaen harjoittelijoille paremmat työehdot kuin työmarkkinoilla muuten. Tilanteen parantamiseksi nuorisofoorumi on tuottanut työnantajille suunnatun harjoitteluja koskevan laatuoppaan, Euroopan komission ja Euroopan neuvoston Euroopan nuorisosäätiön tuella.

Vuonna 2012 Euroopan nuorisofoorumi esitteli harjoittelujaksoja ja oppisopimuksia koskevan eurooppalaisen laatuperuskirjan  Euroopan talous- ja sosiaalikomitean järjestämässä Kansainvälisen työjärjestön kuulemisessa. EU:ssa toimivat ammattijärjestöt ja työnantajajärjestöt sitoutuivat tarjoamaan enemmän ja parempia harjoittelupaikkoja ja oppisopimuksia. Lisätietoa monenlaisista harjoittelupaikoista on saatavilla Eurodesk-sivustolla.

”EU-toimielimet asettavat esimerkillään tason laajemmille työmarkkinoille”, sanoo Bryan Watkins Global Intern Coalition -verkostosta. GIC-verkoston tarkoituksena on yhdistää harjoittelijaliikkeitä ympäri maailmaa, ja se järjesti jokin aika sitten maailmanlaajuisen harjoittelijoiden lakon.

Euroopan oikeusasiamies tutki hiljattain  Euroopan ulkosuhdehallintoa ja sai selville, että sillä oli jopa 800 palkatonta harjoittelijaa ympäri maailmaa. 15.2.2017 oikeusasiamies antoi suosituksen, jossa todettiin, että Euroopan ulkosuhdehallinto toimi väärin jättämällä maksamatta tietyistä harjoitteluista.

Kun tarkastellaan tilannetta muualla kuin EU-toimielimissä, voidaan todeta, että vuosittain Euroopassa 4,5 miljoonaa opiskelijaa ja vastavalmistunutta  suorittaa harjoittelujakson. Yli puolet näistä harjoitteluista on palkattomia. 

Miten on mahdollista selvittää, kuinka yritykset kohtelevat harjoittelijoitaan? Interns Go Pro on julkinen tietokanta, joka arvioi yrityksiä harjoittelijoiden kohtelun perusteella. Tietokantaan kerättyjen tietojen perusteella yritykset voivat saada Eurooppalaisen harjoittelulaatumerkin.

Objavljeno: čet, 21/12/2017 - 13:16


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!