Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Na početku smo bili smo stranci, a na kraju smo se jedva oprostili

Brođani Ivona, Martina, Anamarija, Kristijan i Stjepan proveli su desetak dana na razmjeni mladih u Italiji. Po povratku s putovanja podijelili su svoje doživljaje njihova Erasmus plus iskustva.

Ivona, Martina, Anamarija, Kristijan i Stjepan vratili su se sa svojeg Erasmus plus putovanja. U intervjuu koji je proveo Europski dom Slavonski Brod Pročitajte crtice njihovog talijanskog iskustva i nezaboravne razmjene mladih


Kako to da ste se odlučili sudjelovati na Erasmus plus projektu i otići u Italiju?
Anamarija: Europski dom Slavonski Brod imao je prezentaciju u mojoj školi u kojoj su nam objašnjavali što oni zapravo rade i koja je njihova uloga. Pokazali su nam raspored svih razmjena, a jedna je bila i Bologna. Sve što je bilo potrebno je napisati prijavu i čekaš odgovor da vidiš jesi li izabran.

 

Što ste točno radili ondje?
Ivona: Svaki dan je zapravo bio drugačiji i imao je svoje ime. Svaki dan smo otprilike znali što nas čeka i imali smo dovoljno vremena pripremiti se. Pokušali smo na suvremene načine spojiti tehnologiju i sport jer i sam naziv programa glasi PLAY SPORT-FEEL GOOD.
Stjepan: Raspravljali smo i o problemima u zajednicama iz kojih dolazimo te zašto se mladi prestaju baviti sportom. Posljednja dva dana proveli smo s djecom u lokalnom kampu. Za njih smo tijekom programa smišljali aktivnosti i igre.

 

Koje zemlje su sudjelovale?
Martina: Sudjelovalo je 5 zemalja. Hrvatska, Cipar, Slovenija, Španjolska i Italija. Iz svake zemlje bilo je 5 predstavnika. Svi smo bili mladi. Hrvatski tim bio je najmlađi jer smo svi nedavno napunili 18 godina. Dobna granica je bila od 18 do 25 godina. Svako veče bilo je posvećeno nekoj zemlji te bismo naučili ponešto te probali njihove slastice.

 

Kakav je bio smještaj?
Kristijan: Bili smo smješteni u malom mjestu Padoulle, nedaleko od Bologne. Vlakom treba 10-ak minuta. Kuća nosi naziv Casa Largaiolli. Tipičan primjer talijanske kuće. Bila je velika i imala je više dijelova.

 

Kako je izgledao jedan dan vašeg Erasmus + iskustva?
Kristijan: Već prvi dan bili smo podijeljeni u različite timove. Bilo je 5 timova i svaki je imao svoj naziv te svoju ulogu koja se bila različita svaki dan. Jedan dan bismo prali suđe, drugi kuhali, a treći pak sređivali vanjski prostor i tako dalje.
Ustajanje je bilo u pola 10. Zatim slijedi doručak, a u 10 sati počinju aktivnosti s energizerom koji bi nas sve razbudio. Obavezno je bilo udaranje bubnja kako bismo svi potvrdili svoju nazočnost. Aktivnosti bi trajale do 13 h. Nekad malo kraće, nekad duže. Ručali bismo te odmor do 16 h. Opet kreću aktivnosti do 19 h. Spremanje večere te slijedi interkulturalno veče u 22 h.

 

Koja ti je bila najdraža aktivnost?
Ivona: Definitivno climbing. Jedno večer oko 21 h svi smo se zaputili prema centru Padoullea u sportsku dvoranu ” Arrampicata Sportiva a Sala Bolognese”. Ondje su nas dočekala 3 profesionalna climbera koji sam nam is prve ruke pokazali kako to izgleda te nam podijelili korisne savjete. Nakon toga, mi smo pokušali. Morali smo i mi naučiti zato što smo jedan dan proveli u toj dvoru s djecom iz kampa koje smo mi onda učili.

 

Kako ste se sporazumjeli s djecom iz kampa?
Martina: Djeca su uglavnom pričala samo talijanski jezik, bilo je nekih koji su pričali i druge jezike poput francuskog i švedskog te pomalo engleskog. Baš zbog toga, bili smo podijeljeni u timove koje su imale barem jednog člana koji priča talijanski kako bismo mogli razgovarati s djecom.

 

Je li bilo slobodnih dana?
Stjepan: Da, imali smo jedan dan slobodan u Bologni. Oko 11 sati smo se gradskim autobusom zaputili prema centru. Voditelji Alessandro i Stefano su nam pokazali znamenitosti grada te ispričali zanimljive priče o svakoj od njih. Nakon večere smo otišli u poznati gradski park gdje nam se pridružila organizacija Arte Migrante gdje smo upoznali ljude iz drugih krajeva svijeta. Svaka zemlja imala je zadatak otpjevati neku pjesmu iz svoje zemlje.

 

Jeste li sklopili mnoga prijateljstva? 
Kristijan: Da, zaista je bilo iskustvo za pamćenje. Upoznali smo toliko ljudi koji su nam na početku bili smo stranci, a na kraju smo se jedva oprostili. Nadam se da ćemo dugo ostati u kontaktu. Kako Martina, Anamarija i ja u 8. mjesecu idemo na put u Španjolsku, dogovorili smo s Nirajom i Carlosom iz Španjolske susret u Barceloni.
Anamarija: Zahvaljujući Europskom Domu Slavonski Brod što nas je izabrao za ovo putovanje, talijanskoj organizaciji Bel Quel što je osmislila projekt te naravno Erasmusu koji je omogućio i financirao ovaj projekt, moja želja je napokon ispunjena. Putovala sam u Italiju i prije, ali bih uvijek nekako zaobišla Bolognu. Ovaj put otišla sam u samo srce Bologne i ondje uživala i stvorila uspomene koje ću sigurno pamtiti cijeli život

Paskelbta: K, 21/12/2017 - 12:19


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!