Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

„Nincsen bátorság félelem nélkül!” - Superwomen!

November 21-én, a SzuperWMN díjátadó rendezvényen megünnepeltük Magyarország legbátrabb nőit. De vajon mit jelent ma bátornak lenni? És mi a közös ezekben a nőkben, akik mind más módon tettek tanúságot bátorságukról?

A WMN online magazin lelkes olvasójaként kíváncsian és izgatottan vártam az estét. Hogy végül mit kaptam tőle? Felszabadult nevetést, meghatottságtól könnyes szemeket, elgondolkodtató történeteket, és nem utolsó sorban egy jó nagy adag inspirációt.

 

Betekintés a WMN szerkesztőség kulisszái mögé

 

A vidám hangulat megalapozásáról a Momentán Társulat gondoskodott, olykor a közönség bevonásával. Különböző improvizációs játékok során például bepillanthattunk a WMN szerkesztőségének mindennapjaiba. Vajon hogyan zajlik náluk egy szerkesztőségi ülés? Vagy éppen a nap fénypontja, az ebédrendelés? Ezeket a jellemző eseményeket nézhettük meg különböző képzeletbeli helyszíneken, vagy éppen western-, akció- és horrorfilm stílusban. Hogy melyik verzió áll legközelebb az igazsághoz, nos, azt mindenki eldöntheti saját maga.

 

A jelenetek során a szerkesztőség tagjait is megismerhettük kicsit: melyikük hogyan szokott írni, mit szeret ebédre rendelni, sőt azt is megtudtuk, ki javítaná meg elsőként a csöpögő csapot, és hogy Szentesi hogyan viselné az Északi-sark megpróbáltatásait.

 

A vidám percek mellett persze az este fénypontja, a díjak átadása sem maradhatott el. Két kategóriában négy-négy jelölt izgulhatott, hogy vajon melyiküket szólítják a színpadra. A döntés nem lehetett könnyű, hiszen minden jelölt joggal érdemelte volna ki a díjat. Nézzük tehát, kikről van szó!

 

Civil kategória

 

Szabó Józsefné Kállai Szilvia, aki azon dolgozik, hogy a cigánysággal kapcsolatos előítéleteket eltörölje. Surányi Judit, a Rehab Critical Mass főszervezője, aki azért küzd, hogy felismerjük a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeit, és hogy valódi kommunikáció induljon el a különböző társadalmi csoportok között. Mérő Vera és Farkas Edina Lina, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség alapítói, akik az áldozathibáztatás ellen harcolnak, valamint különböző emberi jogokat érintő kérdésekkel foglalkoznak.

Végül Németh-Kiss Pálma, tyukodi főtanácsos, aki hazavihette a díjat. Ez volt talán az este legmeghatóbb pillanata, legalábbis nekem küzdenem kellett a könnyeimmel. Pálmát számos megpróbáltatás érte már; legutóbb főnöke, a település polgármestere ellen tett feljelentést szexuális bántalmazás miatt. Nem könnyű a helyzete, de ő nem csak önmagáért, hanem minden kiszolgáltatott személyért küzd, akik erőt meríthetnek bátorságából és elszántságából. Úgy gondolom, jó helyre került a díj, hiszen ez a visszajelzés az emberek támogatását is jelképezi, amire nagy szüksége van.

 

Közéleti kategória

 

A közéleti kategória jelöltjei is egytől-egyig inspiráló személyiségek. Dévény Anna gyógytornász, a Dévény-módszer kidolgozója, amely rengeteg koraszülöttnek könnyítette és könnyíti meg az életét ma is. Kiss Tibor Noé, aki a transzneműség megértéséért és elfogadásáért küzd. Sárosdi Lilla színésznő, aki Magyarországon elindította a kommunikációt kiszolgáltatottságról, zaklatásról és erőszakról.

 

És aki a díjat elnyerte, Al Ghaoui Hesna, riporter, újságíró és író. Tudósított már háborús övezetből, ahol saját bőrén tapasztalhatta a félelmet. Szerinte azonban nem kell ilyen végletekben gondolkoznunk, hiszen a félelem mindannyiunk életének része, kinek milyen formában, amiről már könyvet is írt Félni sokféleképpen lehet címmel. Emellett aktívan foglalkozik a migráció kérdésével, amely ma különösen aktuális Európában. A nyílt kommunikációért küzd, ő maga árnyaltan fogalmazza meg véleményét, és személyesen is részt vállal a probléma emberséges kezelésében.

A cikk elején feltettem a kérdést, hogy mit jelent ma bátornak lenni, és mi a közös a díjra jelölt nőkben. Nos, Hesna gondolataival élve, ezek a nők mind elég bátrak voltak ahhoz, hogy félelmeik ellenére szembe menjenek a társadalmi normákkal, a többség véleményével és sokszor ítélkező reakciójával, hogy így új íratlan szabályokat hozzanak létre.

 

Én pedig kívánom, hogy valósuljon meg mindaz, amit megfogalmazott beszédének zárásaként:

 

„Mindenkinek azt kívánom, hogy éljünk egy olyan világban, ahol nem számít bátorságnak az, hogy kiállunk a menekültekért, kiállunk azokért, akik bajban vannak, akik egy háború elől menekülnek. Ahol nem számít bátorságnak, hogy felvállaljuk magunkat, hogy kiállunk és elmondjuk azt, hogy bántanak minket.”

 

Paulik Noémi

 

Képek: Csiszér Goti/WMN

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!