Portal Europeu da Juventude
Informações e oportunidades para os jovens na Europa.

Szemétkérdés - Vannak, akik úgy döntöttek tesznek ellene! És te?

Belegondoltál már mennyi mindent dobsz ki egy nap? Minden egyes alkalommal, amikor egy könyed mozdulattal a kuka tartalmát gyarapítod, hozzáteszel a környezetünk jövőjéhez. A kérdés, hogy jót vagy rosszat.

Egy átlagos uniós állampolgár évente 476 kg szemetet állít elő. Ha belegondolunk, hogy ez öt felnőtt férfi súlya, talán nem tűnik soknak egy év alatt, de bele kell még számolnunk néhány dolgot. Ha megkérdezzük nagyszüleinket, dédszüleinket biztos elmondják, hogy negyven, ötven évvel ezelőtt ez közel sem így volt. Egy felől sokkal kevesebb műanyagot használtak és azt a keveset sem dobták ki egy használat után (biztos mindenkinek van olyan nagymamája, aki minden nejlonzacskót legalább tízszer felhasznál), másfelől minden más hulladékfajtának megvolt a maga helye. Akár a kertben komposztként, akár az állatok etetésére, de újra is lehet őket hasznosítani.

Bár a magyar átlag valamivel jobb, mint az európai (fejenként évi 377 kg-t termelünk) és a 2002-es 527 kg-hoz képest tíz százalékkal javult a tendencia, még mindig van mit tenni. Olyan természetessé vált már az egyes általunk elfogyasztott termékekről eltávolított több réteg csomagolás kidobása, hogy már fel sem tűnik, pedig nagyon is sokat jelent.

Mit lehet tenni?

A 2009 óta minden évben megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési hét éppen arra szolgál, hogy a fenti kérdésre válaszokkal szolgáljon és felhívja ezekre a figyelmet. Minden évben számos kezdeményezés szolgál a figyelemfelkeltésre (például telefonos játék gyerekeknek és a már ismert Te Szedd! közös önkéntes szemétszedés), ráadásul bárki csatlakozhat személyes vállalásokkal a Vállalom oldalán. Csak olyan apróságokra kell gondolni, mint, hogy tisztán dobom a szelektívbe a hulladékot vagy a megfelelő leadóhelyen adom le az elektromos hulladékot.

Vannak, akik apró (de ugyanúgy fontos) vállalásoknál nagyobb fába vágják a fejszéjüket és teljesen életmódot váltanak, hogy elkerüljék az újrahasznosíthatatlan, lerakóba kerülő hulladék termelését és még azt is radikálisan lecsökkentsék, amit az újrahasznosíthatóba dobnak. Az egyre terjedő zero waste mozgalom tagjai teljesen átgondolják, hogy mit, mennyit és hogyan fogyasztanak.

Persze nem lehet egyik napról a másikra átállni, itt is vannak apróságok, melyek nagyon egyszerűek és mégis sokat jelentenek. Az első pár dolog, ami mindennapos használatával rengeteget hulladékot termel, könnyen kicserélhető olyan párjára, amit évekig használhatsz újra és újra. Ha iszol pár italt a barátaiddal, kérd őket szívószál nélkül. A legtöbb ital nélkülük is iható, de tarthatsz magadnál saját fém szívószálat is. Egy másik egyértelmű csere a vizes üveg lehet. Hetente hány műanyag vizespalackot használsz el? Ez is könnyen lecserélhető egy saját, sokszor használatos palackra. Nem éled túl a munkát vagy az óráidat kávé nélkül? Ha beugrassz a kedvenc kávézódba egy kávéért, kérd a lattét a saját termoszodba. Mindennapos kávézás mellett ez egyáltalán nem elhanyagolható csere és még jól is néznek ki a már mindenféle színben és formában kapható termoszok. Még több tipp: itt.

Lauren Singer, a mozgalom egyik éllovasa, azzal a videójával hívta fel magára a figyelmet, amiben bemutatja, hogy hogyan fért bele négy évi szemete egyetlen befőttesüvegbe. Nem hiszed? Nézd meg!

Four Years of Trash: One Jar. What's in Lauren Singer's Mason Jar?

Video Description: 

Egyáltalán nem lehetetlen kihívás és nem a lemondásról szól, hanem az okosabb, meggondoltabb fogyasztásról, egy olyan kultúrában, ahonnan ez már csaknem kiveszett. Minden vállalás vagy csere számít és hozzájárul a fenntarthatóbb jövőhöz.

Ha érdekel a téma és tovább tájékozódnál, itt van pár blog, ahol az írók saját tapasztalataikról írnak és tippeket is adnak: 1, 2.

 

Kőszegi Anna

Képek: Pixabay: 1, 2,

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!