Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Korunk legújabb mentális népbetegsége. Mi az?

Az egyre szélesebb kört érintő, kezdetben mentális problémából könnyen lesz komoly fizikai tünetekkel járó betegség. A modern népbetegség nem más, mint az akár már a fiatalabb generációkat is érintő burnout szindróma.

Mi a kórkép?

Mint annyi minden másnak manapság, ennek is a stressz az alapvető kiváltó oka. A hosszan tartó érzelmi vagy fizikai megterhelés következtében fáradtnak kezdjük magunkat érezni és fokozatosan elveszítjük a motivációnkat a munkánk felé. Pályakezdőknél jellemző, hogy már karrierjük ezen, alapesetben izgalmas és lehetőségekkel teli szakaszában a nyugdíjas éveket várják.

A szindrómát eredetileg olyanoknál diagnosztizálták, akik mind érzelmileg, mind fizikailag kimerítő szakmákban dolgoznak, például orvosként, ápolóként vagy tanárként. Magyarországon nem is olyan meglepő a diagnózis, hiszen a probléma egyik kiváltó oka a nem megfelelő munkakörülmények is lehetnek. Ilyen lehet az olyan alapvető eszközök hiánya, mint a gumikesztyű vagy a kréta. Ki tudná felhőtlenül, örömmel gyakorolni a hivatását, ha közben azon kell tűnődnie, miből fog megélni a családja? Ha nyomasztja az olyan, például tanárokra rótt hatalmas mennyiségű adminisztrációs munka, aminek gyakran vajmi kevés köze van az ember eredetileg választott hivatásához és mennyiségében kitesz egy plusz mellékállást, nem csoda, ha fokozatosan megjelennek az árulkodó tünetek. A fizikai oldalon felmerülő fáradtság, kimerültség, fejfájás, alvászavar, gyomorfájás, a mentális oldalon olyan problémákhoz vezetnek, mint az álmatlanság, érdektelenség az iránt, amit csinálunk, majd az elme természetes védekezési mechanizmusa a feledékenység.

Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada)

Video Description: 

Kiégéssel a mai munkahelyi elvárások és teljesítménykényszer mellett, vagyis, hogy akár a munkánk természete, akár a saját FOMO-nk („Fear of Missing Out”, „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”) miatt nem merjük nem megnézni az e-mailjeinket, bárki diagnosztizálható. Persze sok múlik azon, hogy személyesen hogyan reagálunk bizonyos behatásokra. Lehet, hogy az a mennyiségű stressz, ami az egyik embernek fel sem tűnik, a másik introvertáltabb személynek túl sok lehet. Másként érinti a stressz az egyedülállókat és azokat, akiknek még a családjukra is gondolni kell, de bármi is legyen a munkahelyi helyzet és még sok más személyes faktor közrejátszik.

Mi lehet a megoldás?

Semmiképpen sem érdemes megvárni, míg a probléma teljesen elharapódzik és mire észbe kapunk, hogy kiégéssel lehet dolgunk, már évek óta vergődünk egy olyan munkahelyen, ami lehet, hogy egyszerűen nem nekünk való. Bár az idealizmust félretéve belátom, hogy nem mindig lehetséges kilépni az állásunkból, minden tulajdonunkat pénzzé tenni és világkörüli útra indulni, manapság mégis annyi ilyen történetet hallok, hogy kezdem azt hinni, nem lehetetlen, sőt megfontolandó opció. (Ugyanitt világot körbeutazni vágyó fiatal jólfizető online állást keres.)

Elismerve, hogy nem lehet megoldás az, hogy mindenki kilép a munkahelyéről, házon belül, vagyis az irodában kell megoldást találni. A dolgozóbarát irodáiról híres Google már régen bevezette a barátságos pihenő övezeteket és most egy új ötlet is fokozatosan teret hódít, ami nem más, mint az irodakutya. Az ötlet itthon még kevésbé ismert, de tagadhatatlanul terjed és olyan giga vállalatok is magukévá tették, mint amilyen a már említett Google és a Buzzfeed is.

Az elgondolás egy tanulmányon alapszik, mely kimutatta, hogy azoknak a dolgozóknak a legalacsonyabb a stressz szintje, akik kedvencüket magukkal vihetik az irodába. A módszer négyszeres win, mert a gazdi, a kutya, a munkatársak és az esetleges ügyfelek is jól járnak. A gazdi és munkatársai kevesebbet stresszelnek a szőrös munkatárs jelenlététől agyukat elárasztó endorfin következtében, a kedvencnek nem kell egyedül otthon várakoznia és a betévedő ügyfelek is részesülhetnek a lelkes fogadtatást nyújtó eb társaságából, ami kellemes hangulatot teremt az irodában (jó hangulatban jobb üzletet kötni, nem?). Arról nem is szólva, hogy a cigiszünetnél a kutyasétáltatási szünet sokkal jobb.

Mindenestre hangsúlyoznám, hogy szakértő segítségét kérni nem ciki, ahogy az sem, ha beismerjük, hogy valami túl sok, vagy nem megy. Nem szeretek kioktatónak hangzani ezért inkább arra kérek mindenkit, hogy maga döntse el, az egészségének mekkora hányadát áldozza fel szívesen az adott munkahelyért. Ugye?

 

 

 

Kőszegi Anna

Képek: Unsplash, Pexels, Pexels

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Publisert: Ons, 29/11/2017 - 02:59


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!