Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Mitä tehdä, jos sairastuu matkalla? — Vinkkejä turvalliseen matkailuun

Photo: Maxim Blinkov / Shutterstock
Matkustaminen on seikkailua, ja se on ihanaa! Seikkailu ei kuitenkaan tarkoita, että kannattaisi ottaa typeriä riskejä tai olla ihan pihalla, jos jotain yllättävää tapahtuu. Lue tästä vinkit turvalliseen matkailuun.

Euroopassa

Mitä voin tehdä, jos lentoni, juna- tai bussivuoroni tai laivamatkani myöhästyy pahasti tai perutaan?

Jos lentosi tai matkasi viivästyy useita tunteja, liikennöitsijän on matkustajien oikeuksia koskevien EU:n sääntöjen ansiosta huolehdittava oikeudenmukaisesta korvauksesta. Jos lento tai matka perutaan ja joudut majoittumaan hotelliin muualla kuin lopullisessa määränpäässä, lentoliikenteen tai rautatieliikenteen harjoittajan on maksettava hotellimajoitus. Sinun kannattaa ennen matkustamista, selvittää oikeutesi lentokentillä, satamissa ja linja-auto- ja rautatieasemilla Euroopassa, tai ladata sovellus älypuhelimeen

Jos minulla on ulkomailla lomaillessani ongelmia ostosten kanssa, kehen voin ottaa yhteyttä kotiin palattuani?

Jos asut EU:n alueella, Norjassa tai Islannissa, voit kotiin palattuasi saada ilmaiseksi apua. Ota yhteyttä maassasi toimivaan Euroopan kuluttajakeskukseen (EKK), jos sinulla oli ongelmia auton vuokraamisessa tai pakettiloman tai lentolipun varaamisessa EU:n alueella, Norjassa tai Islannissa matkustaessasi. Kuluttajakeskus voi auttaa myös ratkaisemaan ongelmia, joita sinulla oli tilatessasi varusteita lomaasi varten verkon kautta toisesta Euroopan maasta.

Mitä tapahtuu, jos joudun käymään lääkärissä ulkomailla?

Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen matkustaessasi johonkin EU-maahan, Islantiin, Liechtensteiniin, Norjaan tai Sveitsiin, sinulla on oikeus saada kiireellistä hoitoa. Tätä varten sinulla on oltava mukana eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sen ansiosta saat hoitoa samoin edellytyksin ja samaan hintaan kuin ne, jotka on vakuutettu vierailukohteenasi olevassa maassa. Kortin saa ilmaiseksi Kelasta. Muista, että kortti ei korvaa matkavakuutusta eikä kortti kata esimerkiksi sairaalakuljetusta kotimaahan.

Voit ladata älypuhelimeesi erityisen sovelluksen, josta löydät mahdollisesti tarvitsemasi hätänumerot ja saat lisätietoa kortin kattamista hoidoista ja kustannuksista, korvausten hakemisesta ja siitä keneen ottaa yhteyttä, jos kortti katoaa. Sovellus on saatavilla 24 kielellä. Se ei korvaa eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Hätänumero on EU-maissa 112.

 

 

Euroopan ulkopuolella

Matkakohteessani ei ole oman maani suurlähetystöä tai konsulaattia. Mihin voin ottaa yhteyttä, jos tarvitsen apua?

Voit pyytää apua minkä tahansa muun EU-maan konsulaatista tai suurlähetystöstä, jos sinut on esimerkiksi pidätetty, olet joutunut vakavaan onnettomuuteen tai kadottanut tärkeitä asiakirjoja. Olet oikeutettu apuun myös kriisitilanteissa: EU:n jäsenvaltioiden on tarvittaessa autettava muiden jäsenvaltioiden kansalaisten evakuoinnissa. Voit tarkistaa Euroopan komission EU-kansalaisten konsuliapusivustolta, onko maallasi edustustoa matkakohteessasi.

Voinko tuoda lomalta mukanani juustoja tai lihatuotteita?

Suurimmasta osasta EU:n ulkopuolisia maita ei ole sallittua tuoda EU:hun liha- tai maitotuotteita, olivatpa ne sitten tarkoitettu omaan käyttöön tai tuliaisiksi.

Muita vinkkejä:

Pidä hyvää huolta rahoistasi: Älä säilytä kaikkia rahoja samassa paikassa. Pidä osa lompakossa, osa taskuissa. Jos mahdollista, ota matkalle mukaan kaksi luottokorttia, joista toisen voit jättää majapaikkaan. Älä käytä luottokorttiasi paikoissa, joissa sen tiedot saatetaan kopioida. Älä myöskään levittele rahojasi tai muita arvotavaroita julkisesti. Ole varovainen ruuhkaisissa paikoissa, kuten julkisissa kulkuvälineissä tai turistikohteissa. Jos luottokorttisi katoaa tai se varastetaan, ilmoita siitä välittömästi omaan pankkiisi. Kortin sulkemisnumero kannattaa tallentaa puhelimeen varmuuden vuoksi jo ennen matkalle lähtöä.

Tallenna matkustusasiakirjasi pilvipalveluun: Tallenna kopiot matkustusasiakirjoistasi (henkilökortti, passi, viisumi, matkaliput) pilvipalveluun (esimeriksi Dropbox tai Google Drive) tai sähköpostiisi. Näin pääset käsiksi asiakirjoihin, vaikka alkuperäiset häviäisivät matkalla. Jos passisi tai henkilökorttisi viedään, ilmoita siitä paikalliselle poliisille ja hakeudu lähimpään konsulaattiin tai lähetystöön.

Ole varovainen tuntemattomien kanssa: Ulkomailla on mukava tutustua uusiin ihmisiin, mutta pienestä varautuneisuudestakaan ei ole haittaa. Älä ota ruokaa, juomaa tai lahjoja vastaan tuntemattomalta.

Älä jätä tavaroitasi vartioimatta: Älä jätä laukkuasi roikkumaan tuolin selkämykseltä tai pyörimään jalkoihisi kahvilassa. Merkitse matkatavarasi niin, että niistä löytää helposti nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi.

Älä tappele vastaan: Jos joudut ryöstetyksi, luovuta omaisuutesi mukisematta. Jos ryhdyt tappelemaan, saatat loukkaantua vakavasti.

Pidä yhteyttä kotiin: Ole säännöllisesti yhteydessä perheeseesi ja/tai ystäviisi, jotta he tietävät, missä matkustat. Jos jotain sattuu, he tietävät, mistä sinua pitää etsiä.

Tutustu matkakohteeseen: Perehdy matkakohteeseesi ennalta. Pidä huolta, että olet tietoinen mahdollisista turvallisuusuhista, paikallisista tavoista jne. Tee tarvittaessa matkustusilmoitus ulkoministeriölle.

 

 

Objavljeno: pon, 27/11/2017 - 14:00


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!