Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

A falnak füle, a kőnek lelke van? Kavicsművészet mindenkinek!

Hoztál már haza kirándulásról kavicsot, egy kis követ vagy egy darabot a természetből? Sokunkat megszólít egy-egy kő az utunk során, amit bizony zsebre vágunk és elteszünk emlékbe. Valaki pedig művészeti célokra használja őket!

Vajon gondoltunk-e már arra valaha, hogy képet alkossunk a kavicsokból, és művészi szintre emeljük a létüket, hogy új környezetet, hátteret, „üzenetet” alkossunk belőlük.

 

Kőről kőre

 

Magyarországon Papp Tímea A kő lelke címmel gyűjtötte össze munkáit a közösségi oldalon. Tímea képei az élet történéseit és életérzéseket mutatnak meg nekünk a kavicsokon keresztül. Több képén mintha egy filmjelenet elevenedne meg előttünk. Láthatunk például életképeket egy család mindennapjaiból, szerelmet, időskort, anyaságot, születést, és a női lét változatos oldalait. A bevásárló nőt, a sétálót, a taxit leintőt, a romantikust, a háziasszonyt, a vándorlót, a szerelmest és a magányost.

 

 

Papp Tímeát kérdeztük a kezdetekről:

 

Már gyermekkoromtól fogva érdekeltek a különböző művészeti irányzatok, a festés, a népművészet, de ennek ellenére másfelé sodort az élet. Viszont szabadidőmben mindig alkottam valamit, hol textil babákat, figurákat, hol kövekből készítettem különféle tárgyakat a saját örömömre.

 

A kövekhez és a kavicsokhoz viszont mindig is vonzódtam, óriási gyűjteményem volt belőlük, majd a Pinterest oldalon felfedeztem néhány egyszerűbb kavicsképet. Innen jött az ötlet, és az első tétova próbálkozások után a komolyabb, összetettebb kavicsképek felé fordultam. Mára már A kő lelke facebook oldalamat tízezren felül követik, és folyamatosan készülnek az új képeim, amiből már kiállítás is volt.

 

Melyik kiállítóhelyeken lehet megnézni a műveidet?

 

Épp a napokban nyílt meg második kiállításom, most éppen Gyönk város Művelődési házában tekinthetők meg a képek, majd jövő tavaszra tervezzük a budapesti és egy kisújszállási kiállítást is. Illetve több várossal is kapcsolatban vagyunk, hál’ istennek, igen nagy az érdeklődés a képeimre. Reméljük, elkészül az idén egy Kő lelke naptár is, illetve a Kő lelke weboldal.

 

Kavicsok a távolból…

 

Ha Magyarországon kívülre tekintünk, akkor az egész világon találunk kavicsművészeket, itt van például a kanadai Sharon Nowlan, aki a minimalizmus irányában vitte el ezt a műfajt. Sharon egy-egy képhez alig pár darab kavicsot használ, s mégis kitölti vele a teret, így képes hatást gyakorolni az emberekre a képeken keresztül. Az arányok, a színek és távolságok adják képei összhangját, és a kevesebb több elvére építi kompozícióit.

 

Olyan új elemeket hoz be a művészetébe, amivel meghökkenti és elgondolkodtatja a képek mustrálóit. A jól megválogatott alapanyagok, mint a tökéletes, kompozícióba illő szív alakú kövek, vagy a víz csiszolta üveges hatást keltő kavicsok növelik a képek esztétikai értékét.

 

Különleges atmoszféra lengi át az ír kavicsművész, Ellie képeit. Ellie a fény és az árnyék hatásaival játszik, és szinte 3D-be helyezi át a képeket. A hatást növeli, hogy kilép a kép keretéből, több képénél egyszerűen nem veszi figyelembe a keret adta határokat.

 

Sokan gondolhatnánk, hogy ilyen kavics képeket bárki tud csinálni, de ez így nem igaz. A kavicsképek elkészítése nem egyszerű: sok gyakorlás és idő szükséges a mesteri kivitelezéshez. S mi kell még hozzá? Képzőművészeti vagy iparművészeti diploma semmiképp (vagy legalábbis nem feltétlenül), inkább sok-sok fantázia, kreativitás és esztétikai érzék.

 

Kitekintés: szokatlan művészeti alapanyagok

 

S hogy tovább tágítsuk a szokatlan alapanyagokból készült művészeti ágak körét, érdemes megemlíteni a drótművészetet is. Létezik egy olyan művészeti alapanyag, amellyel nem sokan dolgoznak, pedig hihetetlen dolgokra képes: ez a drót. Megfelelően hajtogatott drótszálakból fonhatunk szövetet, míg keményebb drótból hajtogathatunk sík képet vagy akár térbeli szobrokat is. 

 

A régóta ismert homok is fontos kellék lehet, ma sokan használják mint képek, festmények, tájak megalkotásához felhasználható alapanyagot.

 

A mai divatos újrahasznosítás és hulladékfeldolgozás is megszólítja azokat a modern művészeket, akik mernek a megszokottól eltérő alkotásokat készíteni, és akár olyan alapanyagokhoz is nyúlni, mint a kupak, a műanyagüveg, vagy a szemeteszacskó.

 

Ha kedvet kaptál cikkünk alapján az alkotáshoz, merj bátran gondolkodni különleges alapanyagokban, mert a képzelet határtalan.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.