Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Karrierút-elágazások: merre induljak?

Fiatalként, főleg a felsőoktatásban, de gyakran a középiskolában is az ember csaknem minden nap szembesül azzal, hogy társaival versenyben van, és minden perc, minden döntés számít. Te is félsz, hogy lemaradsz? Mit lehet tenni?

Miért félünk?

 

Ambiciózus fiatalként már a gimnázium legvégétől tisztában vagyunk azzal, hogy innentől kőkemény verseny lesz minden. Verseny bejutni a kiszemelt főiskolára, egyetemre, vagy egyéb képzési intézménybe, és ha már ott vagyunk, akkor jön a java. Az oktatók sem átallanak már az elején figyelmeztetni arra, hogy a neves intézmény, melynek padjait koptatjuk, csak úgy ontja magából a kiváló frissdiplomásokat, és a munka világában csak az különböztet majd meg mindannyiunkat egymástól, hogy ki mennyire extra, persze a csillogó átlagú diploma mellett.

 

Amikor ezt először halljuk, azt sem tudjuk, hová kapjunk. Egyfelől lelkesek vagyunk, és buzog bennünk a tettvágy, másfelől azonnal félni kezdünk, hogy pont mi leszünk azok, akiknek „nem jön össze”. Éreztél már ilyet?

 

Hogyan léphetsz túl rajta?

 

Először is, ahogy a Pshichology Today is tanácsolja, ne félj beismerni, hogy félsz. Ha esetleg megpróbálnád ezt a mai teljesítményorientált világban teljesen normális érzést elfojtani, az oda vezethetne, hogy esetleg máshol, más módon próbálnád levezetni az ebből eredő feszültséget. Például önmagadat és saját terveidet szabotálva, akár tudat alatt, pusztán a félelemből kifolyólag nem élve a kínálkozó lehetőségekkel. Ismerős?

 

Második lépésként a félelem helyett próbálj arra koncentrálni, amit tehetsz annak érdekében, hogy elkerült azt, amitől félsz. A félelem helyett arra kell koncentrálni, amit kézben tudsz tartani. Ez megnyugtat.

 

Például attól tartasz, hogy diploma után nem lesz majd semmi, amivel kitűnnél a többiek közül? Gondolkozz el, mivel színesíthetnéd az önéletrajzod már az egyetemi évek alatt (például szakmai gyakorlattal, különleges nyelvek elsajátításával, publikálással…). Egyszóval töprengj el azon, hogy mi az, ami érdekel? Ha ezt kitalálod,már csak azt a platformot kell megtalálnod, ahol ezt gyakorolhatod, miközben felturbózod az önéletrajzodat, és jól is érzed magad (nem utolsó sorban).

 

Merre indulj?

 

Terv szerint, ha felsőoktatási intézményben tanulsz, már tudod, mi lesz belőled… nagyjából. Igaz? Az a helyzet, hogy nem feltétlenül.

 

Amikor lelkes laikusok megkérdezik tőlem, hogy na és akkor mi leszek, én pedig megmondom, hogy még nem tudom, sokszor értetlenkedve néznek rám egy pillanatig, utána ezt mondják: „Á, akkor még biztos elsőéves vagy!” Hát nem, ez nem talált, tisztelt laikus kérdező. Még nem tudom pontosan, mi lesz belőlem, de mindg igyekszem afelé haladni, ami érdekel, és remélem, hogy jó sül ki belőle. Ennél többet nem tehetek.

 

Elsősorban neked kell tudnod, hogy mi az, ami hozzád illik, de Kovács Orsolya pszichológus felhívja a figyelmünket arra, hogy többféle karrierút létezik, és mindekihez más és más illik, attól függően, hogy milyen a személyiségünk. A lineáris, szakértő, spirális és átmeneti karrierfelfogások közül válogathatunk a szakértők szerint.

 

A lineáris felfogás talán a leghagyományosabb, mondhatni nagyvállalati modell: fokozatosan egyre magasabb beosztás elérése, gyarapodó fizetés és ezzel arányosan növekvő felelősség mind a saját, mind a beosztottak munkájáért. Emellett a szakértő típus is egy tradícionálisabb felfogást tükröz. Pályaválasztás után a fiatal elköteleződik az adott terület felé, és célja a a tudás elsajátitása és a készségek fejlesztése a szakmájában.

 

 

A spirális felfogást követőket a kreativitás hajtja, és az, hogy mindig valami mást ismerjenek meg. Ennek érdekében időszakonként más szakterületre váltanak egy nagyobb ugrással, és ott fejlesztik magukat tovább, nyitva hagyva a lehetőséget a következő ugrásra. A másik modernebb karrierfelfogás, az átmeneti szerint a munkavállaló viszonylag gyakran, pár évente teljesen más területen helyezkedik el, mert lételeme a változatosság és a függetlenség.

 

 

Te melyik felfogást érzed magadhoz a legközelebb állónak? Vonz a változatosság, vagy inkább elmélyülnél egy területben, és minden energiáddal azon dolgoznál, hogy igazi mestere legyél?

 

Bárhogy is döntesz, ne félj, vagy ha félsz, ismerd be, mert tehetsz ellene. Szánj időt arra, hogy kitaláld, mi illik hozzád, és mi érdekel legjobban, hogy biztos ráérezz arra, amit csinálni szeretnél.

 

Kőszegi Anna

 

Képek:

Pixource Pixabay, ElisaRiva Pixabay, qimono Pixabay-oldalai

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!