Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

A legjobb sorozatok a tinédzserkorról – Második rész

Az elmúlt bő tíz évben az internetnek köszönhetően a sorozatok a legismertebb egyoldalú médiummá váltak, így természetesen a fiatalok is erős célcsoportot képeznek. De mik a legjobb sorozatok, amik róluk, vagy nekik szólnak? Második rész.

5.  - Misfits

 

 A Misfits a szuperképességek aranykorát az egyik elsőként lovagolta meg, úgy, hogy közben a zsáner kliséit is ügyesen mellőzte, amellett, hogy a fiatalok valódi problémáival is foglalkozott. Képes volt egyedi atmoszférát kialakítani, és habár a sorozat végére folyamatosan romló cselekmény nem volt túl emlékezetes, a karakterek és a köztük lévő kapcsolat mégis megér egy darálást.

 

Misfits - Series Trailer

Video Description: 

 

A szuperképességes/emberfeletti/sci-fi vonalat természetesen sok másik sorozat is megpróbálta a fiatalok szájíze szerint csomagolva eladni. Ennek a műfajnak talán a mindenki által ismert Smallville a legismertebb klasszikusa. Az eleinte sok rajongóval rendelkező Heroes idővel sajnos elfelejtett karakterizálni, az olyan sorozatok pedig, mint a Vampire Diaries, a The 100, a Hemlock Grove vagy a Teen Wolf, bár technikailag kétségtelenül minőségi darabok, történetvezetésükben mégsem nyújtanak többet a már korábban megjelent társaiknál.


4. - Skam

 

A Skam sajnos az egyetlen nem angol nyelvű sorozat a listánkon. Az angol nyelvű (és főleg amerikai) műsorok, lássuk be, egyszerűen jobbak. Ennek oka nem csak a sokrétű nyugati televíziós kultúrában, de a gazdasági különbségekben is rejlik: könnyebb nagy piacra készíteni televíziós sorozatot, hisz több a potenciális néző, tehát a bevételi forrás is. Néha mégis szembejön velünk egy olyan alacsonyabb költségvetésű, mégis rendkívül okos sorozat, mint a norvég Skam. A kortárs fiatalok életét bemutató műsor a „hagyományoktól” eltérően egy pozitív nézőpontból mutatja be a szereplők életét, úgy, hogy közben mégsem súrolja a giccsesség határát. Olyan, mint egy klasszikus, oktató jelleggel megvalósult realista televíziós sorozat, ügyes cselekményvezetéssel és kellemes karakterekkel.

 

SKAM Official Trailer English Sub Season 1

Video Description: 

3. - Freaks and Geeks

 

A Freaks and Geeks megkerülhetetlen darabja a Coming of age sorozatoknak. A mindössze egy évadot megélt műsor olyan sztároknak szolgált ugródeszkaként, mint Seth Rogen, Jason Segel vagy James Franco. A minden fiatal számára ismert problémákat és kapcsolati helyzeteket felvonultató sorozat 1999-es egyetlen évadja bár technikailag még a régi idők tévésorozatait idézi, lélekábrázolás szempontjából talán a valaha készült legjobb mozgóképes mű, ami tinédzserekkel foglalkozik.

 

Freaks & Geeks Trailer

Video Description: 

2. - 13 Reasons Why

 

A Netflix egyik idei nagy dobása a 13 Reasons Why volt. A sorozat nem csak cselekményvezetés szempontjából kreatív, de egyszerre reflektál kortárs és általános problémákra is az erős karakterizálás és a még erősebb vizuális tartalom mellett. A még Netflixes közegben is kiemelkedő sorozat egy öngyilkos lány életének utolsó szakaszát és az őt körbevevő szociális hálót mutatja be, miközben olyan témákra reagál, mint a közösségi média által megváltozott magánszféra vagy a fiatalokban felgyülemlett, társadalom által rájuk projektált nemi elvárások. A 13 Reasons Why ügyesen kerüli ki azokat a kliséket, amiket sokan az egyenjogúsági törekvések félreértése nyomán követnek el: az írók tudják, hogy a női karakterek nem a korlátlan szexualitásnak, hanem a részletesen kidolgozott karaktereknek köszönhetően tűnnek a szokásosnál plasztikusabbnak, erősebbnek. A cselekmény bár kerek és lezárt, a készítők mégis hagytak maguknak néhány elvarratlan szálat, így a 2018-ban bemutatandó második évad még sok meglepetést hozhat.

 

13 Reasons Why | Official Trailer [HD] | Netflix

Video Description: 

1. - Skins

 

Aki egy kicsit is érdekelt a coming of age műfajban, annak valószínűleg nehéz lesz újat mondani. A Skins tudatosan foglalkozott a hozzá hasonló művekben megjelenő klisékkel, rendkívül erősen karakterizált, a szereplők nem csak a saját környezetünkben is fellelhető klasszikus karakterek kidolgozásán estek keresztül, de a sorozat tele volt rengeteg erős és emlékezetes jelenettel is. A mai húszasok még a torrentoldalak szélesebb körben való elterjedése előtt függtek rá a Skinsre, nyolc-tíz évvel ezelőtt rengeteg CD és DVD telt meg az innen-onnan letöltött első évadokkal. Mindez nem is csoda. A rendkívül erős karakterek és a jól vezetett cselekmény mellett a készítők ritka erős „feel good” sorozatot hoztak össze, úgy, hogy közben „menőnek számító” elemek árnyoldalát is bemutatták. A legjobb példa talán a féktelen bulizás és kábítószer használat ábrázolásán keresztül mutatható be, hisz, ahogy a való életben is, a részeken keresztül folyamatosan bontakoznak ki a különböző mellékhatások, és az, hogy a fiatalokat érintő problémák milyen eredménnyel vannak a hétköznapjaikon keresztül akár az egész életükre is.

 

Skins (Series 1)

Video Description: 

 

Bódi Péter

 

Kép: Pixabay/StockSnap

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!