Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

A legjobb sorozatok a tinédzserkorról – Első rész

Az elmúlt bő tíz évben az internetnek köszönhetően a sorozatok a legismertebb egyoldalú médiummá váltak, így természetesen a fiatalok is erős célcsoportot képeznek. De mik a legjobb sorozatok, amik róluk, vagy nekik szólnak? Első rész.

10. – In The Flesh

 

A listát egy kevésbé ismert darabbal kezdjük. Egyből le is lövöm a poént: az In The Flesh zombisorozat. A népszerű zsáner azonban csupán formaként jelenik meg, metaforaként, ami arra szolgál, hogy a készítők olyan témákkal foglalkozzanak, mint a homoszexualitás, a rasszizmus vagy a mentális betegségekben szenvedők helyzete. Az ITF az elsők között emelte be a zombikat egy szokatlanul drámai környezetbe, hogy a kirekesztett fiatalok helyzetéről beszélhessen. A mindössze két évadot megélt sorozat a vírus legyőzése után játszódik, és habár egy borzongató jövőképet kapunk a társadalmunkról, mégis, bárkinek lehet ajánlani, aki fogékony a sokrétű ifjúsági törtnetek iránt.

In The Flesh Launch Trailer - BBC Three

Video Description: 

9. - American Vandal

 

Az American Vandal első nyolc része alig néhány hete jelent meg, azonban a friss Netflixes projektre egyre többen figyelnek fel az egyedisége és az apró részletekben megbúvó kreativitása végett. Az első évad az elmúlt évek befutott bűnügyi dokumentum sorozataira (Jinx, Making a Murderer) reagál humoros formában, úgy, hogy közben bőven túllépi a paródia kereteit. A történet egy meglepően aprólékos nyomozást mutat be egy néhány tinédzser által készített (ál)dokumentumfilmen keresztül, amiben az iskola legrosszabb diákjának történetét láthatjuk, akit egy első látásra nevetséges, mégis komoly rongálási üggyel gyanúsítanak. A sorozat nézése közben nem csak a szereplők, de a nézők is kénytelenek szembenézni a saját rejtett sztereotípiáikkal.

American Vandal | Official Trailer [HD] | Netflix

Video Description: 

8. - Friday Night Lights

 

Az FNL-nak hazánkban nem túl erős, mégis folyamatosan növekvő és lelkes nézőtábora van. Nagy szavak ezek, hisz egy 2011-ben lezárt sorozatról beszélünk. Mivel a történet első ránézésre az amerikai fociról szól, így érthető is, hogy nem vetjük bele magunkat zabolátlanul az első évadba, pedig sokak szerint az elmúlt tíz év egyik legjobb sorozatáról beszélünk. Az FNL bár nem kerüli ki az összes coming of age (felnövéstörténetek) klisét, mégis, rendkívül szerethetőek a karakterei, jól komponáltak a részei, az évadoknak erős dramaturgiai ívük van, és a sport mellett megismerkedhetünk rengeteg olyan témával is, amivel a mai és mindenkori fiatalok kénytelen szembenézni.

Friday Night Lights Trailer

Video Description: 

Az FNL-t sokszor hasonlítják a Blue Mountain State című sorozathoz. Ennek oka nyilván a külsőségekben rejlik, és bár a BMS egy tagadhatatlanul jó hangulatú, humoros sorozat, mégsem képes túlmutatni az általa meglovagolt 2000-es évekbeli „Amerikai pite vonalon”. Bár minőségileg talán még jobb is az elődeinél, a végeredmény mégis egy végtelenül szexista sorozat, a macho-kultusz ünneplése. Míg a BMS-ben megvan minden lehetőség, addig az FNL ki is aknázza azokat.

7. - Big Mouth

 

A legtöbb listánkon szereplő sorozat a tinédzsereket szólítja meg, de a stream szolgáltatók és tévétársaságok az emlékeiken merengő húszasokról sem feledkeznek meg. Felnőtt az első olyan generáció, amely az animációs sorozatokra már teljes értékű mozgóképes műként tekint. Elég csak a Rick and Morty sikerére vagy Simpsons/South park/Family guy trióra gondolnunk, melyek közül a legfiatalabb is megélt már tizenhat évadot.  A Big Mouth a tinédzserkor kérdéseire szinte már nosztalgikusan reflektál, humora nem megoldást keres a problémákra, inkább emlékeztet rájuk. A sorozatot megismerve a néző a saját tapasztalatai között keresgélve azonosulhat a karakterekkel, akik - nem meglepő módon - identitásukat kereső középiskolás diákok.

BIG MOUTH Trailer (2017) Netflix

Video Description: 

6. - Inbetweeners

 

Az Inbetweeners egy alig három évadot (és két mozifilmet) megélt angol sorozat, ami habár nem mentes az altesti humortól, mégis tabudöntögető és őszinte. A korábban említett Blue Mountain State-hez képest nemcsak meglovagolja a kétezres évek szexualitásra épülő coming of age műveit, de öniróniájával és karakterességével túl is mutat rajtuk - habár a mindössze tizennyolc részes sorozat erőssége mégis inkább a karakterizálásban, a kreativitásában és az atmoszférateremtésben rejlik. A továbbra is „férfiszemszögből” megírt történet még mindig a macho-kultusz felől közelít, viszont már szarkasztikusan kezeli azt: a főszereplők minden erejükkel igyekeznek megfelelni a társadalom által rájuk erőltetett elvárásoknak, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

The Inbetweeners - Series 2 Promo

Video Description: 

 

Bódi Péter

 

Kép: Pexels.com

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Zveřejněno: so, 11/11/2017 - 12:27


Tweet Button: 

Související internetové odkazy


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz