European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Konfliktusba keveredtél? Mérlegelj, aztán oldd meg!

Konfliktusba keveredtél? Nem tudod, hogyan láss neki a megoldásnak? Itt van pár tipp, amivel talán sikerülhet „kijjebb bogoznod” magad a problémából.

Mi is az a konfliktus?

 

Valamilyen probléma egy (vagy több) másik személy magatartásával, viselkedésével kapcsolatban, amit már nem bírsz vagy tudsz szó nélkül hagyni. Elképzelhető, hogy valamilyen érdekellentét áll fent köztetek (például versengés egy jobb állásért), de az is lehet, hogy már ötödször botlasz meg a lakótársad széthagyott cipőiben, amikor belépsz a bejárati ajtón. Mit teszel?

 

Fontos először azt tisztáznod magadban, hogy mi is pontosan a problémád. Ahelyett, hogy azonnal a szobájába csörtetsz és közlöd, hogy most aztán elég legyen, lehet, hogy érdemes reggelig várnod és nyugodtan elmondanod neki, ami bánt.

 

Hogyan fejezzem ki, mit érzek?

 

Fogalmazd meg úgy, hogy tényleg az legyen a mondanivalód középpontjában, amit te érzel. Lehet, hogy a másik félnek fogalma sincs arról, hogy téged zavar az ő viselkedése, de a taktika akkor is hasznos, ha valami miatt már többször szóltál.

 

Lényege a következő: ahelyett, hogy kiakadsz, és közlöd vele, hogy nem hiszed el, hogy már megint széthagyta a cipőit/otthagyta a mosatlan edényeket, satöbbi, inkább mondd ezt: „Zavar, ha rendetlenséget csinálsz és utána nem pakolsz el”, vagy „Nekem fontos, hogy időben kivigyük a szemetet.” Lehet, hogy mindez banálisnak és egyszerűnek hangzik, de a pillanat hevében sokkal nehezebb a kommunikációnak ezt a konstruktívabb formáját megvalósítani, mint hinnénk, legyen szó akár hétköznapi problémákról, vagy mélyebb, felkavaróbb érzelmi kérdésekről.

 

Ha sikeresen eljutunk a konfliktuskezelés ezen szakaszába, ne feledjük, hogy bár dícséretes, hogy éretten ki tudjuk fejezni mindazt, ami minket zavar, fontos az is, hogy a másik felet is meghallgassuk, sőt megértsük. (Ez utóbbi a bonyolultabb.) Maga a megvalósítás, azaz a kompromisszum csupán ez után következik.

 

Van, akinek tényleg működik!

 

Egy barátom (nevezzük Csabának) a következőket mondta a saját konfliktuskezelési stratégiáiról: „Alapvetően kétféle konfliktust tudok megkülönböztetni. Van, amikor akkora érzelmi töltet van bennem, ami túlmegy a számomra kezelhető határon. Ilyenkor várni szoktam egy bizonyos időtartamot, akár egy napot is, amíg úgy érzem, hogy lecseng annyira a dolog, hogy érdemben tudjunk kommunikálni a kérdésről. A másik esetben, ha a skála még kezelhető részére esik a konfliktus, akkor az erőszakmentes kommunikáció híve vagyok. Először megpróbálom feltérképezni, mik a másik fél érzelmei és érdekei, aztán megpróbálom megfogalmazni azt, amit én szeretnék.”

 

Mint csaknem minden készséggel kapcsolatban, itt sem várhatjuk, hogy azonnal profin menjen a stratégia. Fejlődni mindig lehet ezen a téren is.

 

Az érdek vagy az érték áll a konfliktus középpontjában?

 

Mindezek mellett fontos elhatárolnunk, hogy érdek- vagy értékkonfliktusról beszélünk-e. Egy eltérő érdekeken, igényeken alapuló konfliktust könnyebb feloldani kommunikációval. Kompromisszumot lehet kötni például a fogkrémes tubus használatáról, az ülőkéről, az üres tejesdobozról is, nem kell más, csupán egy kis kölcsönös engedés a másik fél felé, ahhoz mérten, hogy mekkora volumenű problémáról is beszélünk.

 

Ha értékkonfliktusról beszélünk, az már kicsit komolyabb kérdés. Ennek az alapja általában az ellenkező személyes meggyőződés, és az adott kérdés nem oldható meg egyszerűen kompromisszummal, mert persze senki sem enged abból, amiben hisz. Ilyenkor nem fontos a közös nevező megfogadása, egyszerűen csak egy megoldás létezik: el kell fogadni, hogy a másik félnek más a véleménye, és egyenrangú félként, neki is ugyanolyan joga van ehhez, mint nekünk. Ha ezt egyszerűen belátjuk, valójában magunkat kíméljük meg a bosszúságtól.

 

Kőszegi Anna

 

Képek

Gratisography Pixabay1, Pixabay2, Pixabay3

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.