European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Okostelefonnal felnövő generáció: áldás vagy átok a modern kütyü?

Kisgyermekek, akik ügyesebben használják a tabletet, mint szüleik. Kamaszok, akik több időt töltenek az online térben, mint a valóságban. Mit jelent ez? Tényleg tönkretesznek egy generációt az okoskészülékek?

Ezek a mai fiatalok!

 

Az éppen aktuális „mai fiatalokat” mindig könnyű kritizálni, mert mások a szokásaik, hobbijaik, világlátásuk, mint szüleiknek, nagyszüleiknek. Ez természetes, hiszen a világ folyamatos fejlődésével a generációk is változnak egymáshoz képest, és a különbségek gyakran igencsak szembetűnők. Napjainkban azonban eddig sosem látott szakadék van keletkezőben az éppen felnövő fiatalság és elődeik között. És hogy minek köszönhető ez az óriási változás? Bizony az okostelefonoknak!

 

Jean M. Twenge, a San Diego Állami Egyetem pszichológia professzora Az okostelefonok tönkretettek egy generációt? című cikkében foglalta össze a témával kapcsolatos kutatásainak eredményét. Lássuk tehát, milyen hatással van szerinte az okoskészülék azokra a fiatalokra, akik már ebbe a digitalizált világba születettek!

 

Fizikai biztonság, de mentális krízis

 

Figyeljük meg magunkon, hogy hányszor kommunikálunk online egy személyes találkozó helyett! Valószínűleg elég gyakran, hiszen milyen kényelmes, hogy ki se kell mozdulnunk otthonról. Ebből pedig logikusan következik, hogy kevesebb veszélynek is vagyunk kitéve. Ugyanez a helyzet a gyerekekkel, akik ahelyett, hogy az utcán szaladgálnának, olykor megbotlanának és felhorzsolnák a térdüket, inkább otthon, az ágyban fekve beszélgetnek egymással online, vagy éppen a virtuális térben játszanak együtt. Milyen nagyszerű – gondolhatjuk – a szülők nyugodtabbak lehetnek, nem kell félteniük csöppségeiket! Igen, a fizikai sérüléseknek tényleg kisebb a kockázata, azonban a mentális és lelki problémáknak annál nagyobb.

 

Twenge megfigyelte, hogy azok a fiatalok, akik az átlagosnál több időt töltenek online, boldogtalanabbak azoknál a társaiknál, akik keveset lógnak az okoskészülékeken. Persze ez nem jelenti egyértelműen, hogy az okostelefon tesz boldogtalanná, hiszen akár fordítva is logikus lehet a következtetés: a kevésbé boldog gyerekek jobban szeretik online tölteni az idejüket. Mindenesetre tény, hogy egyre több fiatal számol be a kirekesztettség és magány érzéséről, hiszen a közösségi oldalaknak köszönhetően folyamatosan azzal szembesülnek, hogy miből maradnak ki, amikor társaik egy-egy képet, kiírást posztolnak. Ehhez kapcsolódhat, hogy az elmúlt évtizedekben nőtt a depressziós és öngyilkos fiatalok száma, és bár ennek nem kizárólag az okoskészülék az oka, azért a modern kütyü és a virtuális világ is szerepelnek a kiváltó faktorok listáján. 

 

Hosszabb gyerekkor és kevesebb önállóság

Elsőre talán meglepő a gondolat, de az okostelefon megjelenése is közrejátszik abban, hogy manapság a fiatalok később lépnek ki a nagybetűs életbe, mint annak idején szüleik.

 

Vegyünk egy olyan egyszerű példát, mint a szórakozás: régebben megmondták a kamasznak, hogy mikorra kell hazaérnie mozi után, majd az ő felelőssége volt, hogy ezt be is tartsa. Ehhez képest a szülők ma folyamatosan ráírhatnak, ellenőrizhetik és emlékeztethetik csemetéjüket arra, hogy mit is ígért. Sőt, a fiatalok nem érzik szükségét a jogosítvány minél előbbi megszerzésének sem, hiszen mennyivel kényelmesebb rácsörögni szüleikre, akik azonnal elugranak értük. De megemlíthetjük akár a párkapcsolatok témáját is: Twenge megállapította, hogy a mai kamaszok jobban szeretnek online csevegni, mint személyesen találkozni és randizni, ennek következtében pedig szexuálisan is kevésbé aktívak. Természetesen ennek számos pozitív hozadéka is van, de tény, hogy a gyerekkor kitolódik általa.

 

Nem vitatható, hogy az okostelefonok megjelenése átalakította az életünket, és különösen igaz ez arra a generációra, amelyik előbb tanul meg tabletezni, mint beszélni. De valóban kijelenthetjük, hogy az okoskészülékek tönkreteszik ezeket a fiatalokat? Úgy gondolom, hogy ha megtanuljuk kezelni az új helyzetet, akkor nem. Mint megannyi esetben, a kulcs itt is a határok felállítása, és az egyensúly megtalálása. Néhány évtized múlva pedig úgyis jönnek az újabb kihívások és kérdések, amelyekkel már egy következő generációnak kell majd megküzdenie.

 

Paulik Noémi

 

Képek: Freeppik/freepik, Unsplash/Jacob Ufkes

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Tue, 07/11/2017 - 06:47


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!