Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

MOME divatbemutató – büszkék lehetünk a jövő tervezőgenerációjára!

Október 5-én a MOME végzősei bemutatták diplomamunkájukat egy divatbemutató keretében, amely a science and fiction témakörre épült. Ha érdekel, hogy a tehetséges fiatalok hogyan dolgozták fel ezt a témát, olvasd el tudósításunkat!

Az október elején megrendezésre kerülő Science and Fiction elnevezésű divatbemutatót olyan nagy érdeklődés övezte, hogy erre még a szervezők sem számítottak. Rengetegen gyűltek össze a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem épületének bejárata előtt, olyannyira, hogy ekkora tömegnek már nem is volt elég hely a bemutatóteremben, így a bejutás igen nehézkessé vált. Ezért megoldásként egy óra eltolással megismételték a bemutatót, hogy minden érdeklődőnek lehetősége legyen a kollekciók megtekintésére. A kezdeti nehézségek ellenére, miután bejutottam, egy valódi divatbemutatón érezhettem magam!

 

Volt egyetemi hallgató, ma már ismert divattervező

 

A bemutatót egy alumni hallgató, Tomcsányi Dóri nyitotta meg őszi-téli kollekciójával. Dóri neve már igen ismert a divatszakmában; kreációi például rendszeresen megtekinthetők a félévente megrendezésre kerülő Mercedes-Benz Fashion Week Budapesten is, így tehát láthattuk, hogy kitartó munkával hová juthatnak el a sikeresen diplomázók.

 

Korábban már többször is  találkoztam Dóri aktuális kollekciójávalt, de minden alkalommal felfedezek valami részletet, megoldást, ami addig elkerülte a figyelmemet. A kedvenceim egyébként a ruhákon megjelenő kis repülőminták, amelyek többször is visszaköszönnek a kollekcióban.

 

Inspiráció az alkotások mögött

 

Tomcsányi Dóri bemutatóját követte az este fő programja: megtekinthettük a jövő tervezőgenerációjának kreatív munkáit. Összesen 30 végzős tanuló mutatta be diplomamunkáját a kifutón, ők az BA öltözéktervező, kötöttanyag- és formatervező, öltözék-kiegészítő tárgy (bőr) tervező alapszakos, valamint a divat-és textiltervezés mesterszakos hallgatók közül érkeztek.

 

A feldolgozandó téma mindenkinek adott volt, hiszen ahogy az a rendezvény nevéből is kiderül, a tudomány és fikció köré épült az egész bemutató. Ezen belül az alapszakosoknak egy általuk választott mese elemeit kellett megjeleníteni kollekciójukban, míg a mesterszakosok igen fontos és aktuális témaköröket kaptak feladatként, ugyanis a fenntartható divattal, elektromos árnyékolással és smart (azaz okos) technológiával kellett foglalkozniuk. Lássuk tehát, ezekből a témákból kiindulva milyen alkotások jelentek meg a kifutón!

 

A jövő divattervezői: különleges ötletek és meghökkentő megoldások

 

Kreatív és változatos ruhákban vonultak végig előttünk a modellek: alig győztem kapkodni a fejem, hogy el ne kerülje a figyelmemet egy-egy érdekes részlet, eredeti párosítás vagy megoldás. Egyaránt láthattunk női és férfiruhákat, monokróm és színes összeállításokat, letisztult és extravagáns öltözékeket.

 

Az egyszerűbb összeállításokat például különleges táskákkal, kiegészítőkkel dobták fel, de többször visszaköszönt az áttetsző anyag használata is, ami szintén egyedivé varázsolta az öltözékeket. Emellett érdekesek voltak a geometriai formákra emlékeztető ruhadarabok, a hálós anyagból készült extravagáns alkotások, vagy éppen a ruhákon fel-felvillanó fénypontok. Nem feledkezhetünk meg továbbá az apró részletekről sem, amelyek különösen elnyerték a tetszésemet: ilyenek voltak például az érdekes zsebmegoldások, vagy éppen a különleges anyag- és ruhapárosítások.

 

Úgy tűnik tehát, hogy a MOME végzős tanulói tele vannak kreatív ötletekkel és innovatív megoldásokkal! Kitartó munkával és szorgalommal pedig minden esélyük megvan arra, hogy Tomcsányi Dóri nyomdokaiba lépve, egyszer ők is a divatvilág elismert szakemberei legyenek.

 

Paulik Noémi

 

Képek:

 

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Flickr-oldala

 

A képek alkotói a cikkbéli megjelenés sorrendjében:

Tarján Gergely, Albert Anna, Tarján Gergely, Tarján Gergely

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!