Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

A World Press Photo idei csodái

Portálunk idén ellátogathatott a World Press Photo kiállításra. A tárlat megdöbbent, elgondolkodtat, mosolyra késztet és szívbe markol; egy igazi érzelmi liftként szolgált. De mi is ez pontosan, és miért volt ekkora siker?

A World Press Photo Alapítvány egy 1955-ös alapítású non-profit szervezet, amely a sajtófotósok és dokumentaristák munkájának fejlesztésére és népszerűsítésére jött létre. Küldetésük a szólásszabadság és sajtószabadság mindenkori érvényre juttatása, amely, valljuk be, sok esetben még napjainkban sem valósul meg. Ennek javítása érdekében nyilvános eseményeket és vitákat szerveznek, elemzéseket és könyveket adnak ki, oktatásokat tartanak, illetve versenyeket és kiállításokat rendeznek.

 

Ez utóbbi kettő eredménye volt megtekinthető októberben Budapesten: az idei sajtóversenyen (amely a világ egyik legjelentősebbike) díjazott fotók kerültek közszemlére. Eme (2016-os) kiírás volt a hatvanadik a szervezet életében, és nagyságát mutatja, hogy a nyertesek 126 ország 5034 fotósából kerültek ki, a díjazott képeket pedig 80 408 pályázó mű közül választották ki.

 

Kategóriák kavalkádja

 

A kiállítás során végigkövethettük az egyes kategóriák dobogós alkotásait. Láthattuk a Jelenkori trendek című témában a migránsok helyzetét, amint egymást támogatva igyekeznek egy hömpölygő folyón átjutni, átérezhettük fájdalmukat elvesztett szeretteik okán. Elkalauzoltak bennünket Rio de Janeiro szegénynegyedébe, és előkerült a rendőri túlkapások témája is a feketékkel szemben az Egyesült Államokból.

 

A Mindennapi élet képeinek keretében bepillanthattunk munkába, barátságba, utazásba, gyászba és találkozhattunk a kínai elitsportoló-képzés fájdalmaival is.

 

Az Általános hírek dokumentációi is inkább gyomorszorító érzést váltottak ki a látogatókból. Apjukat sirató kislányok, otthonukat elhagyni kényszerülő családok, túlzsúfolt börtön és az Iszlám Állam ellen harcoló líbiai erők is feltűntek.

 

A Hosszútávú projektek harmadik helyezettje idilli helyzetet tárt elénk: egy idős hölgy gyűjtötte be leveleit egy napsütéses napon. Az aranyérmes viszont visszarángatott minket a zord világba a házukból menekülő civilekkel. Otthonukban légicsapást követően ütött ki tűz.

 

Természet kategóriában kikerülhetetlen az állatkínzás és az élőhelyek veszélyeztetettségének megosztó témája. A dokumentációk itt is felkavaróak, de azt hiszem, ez így helyes, hiszen a kiállítás egyik fő célja a figyelemfelkeltés, ennek egyik legjobb eszköze pedig a megbotránkoztatás.

 

Az Emberek egyik képén egy sportolót láthatunk, aki szabadtéri úszására készül a kaliforniai Santa Monica partjainál. Ő volt az első amerikai, aki szabadtéri és beltéri úszóversenyen is elindult. A mű kitűnően visszaadja a rajt előtti feszültséget és az emberi teljesítőképesség és akaraterő legyőzhetetlenségét.

 

Számomra a Sportok téma igazi felüdülés volt a fájdalommal teli illusztrációk után. Kitűnő példát szolgáltat a kezek és lábak nélkül született crossfitező, aki épp súlyemeléshez készül, és a testi épségét sem kímélő teniszező, aki a labda után vetődik. Valamint egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni azt a mosolyt sem… A fölényes mosolyt, amellyel Usain Bolt néz vissza versenytársaira tetemes előnyéből a Rio de Janeiro-i olimpia 100 méteres sprintszámának elődöntője során.

 

A győztes mű

 

Az Év fotójáról, az abszolút győztesről pedig most nem rántom le a leplet. Legyen elég annyi, hogy egy közelmúlt eseménye, mely felvonultat elvakultságot, erőszakot és politikai ellentéteket. Akit érdekelnek a képek (köztük ezen mű), az a modern technológia segítségével pillanatok alatt elérheti azokat ezen az oldalon.

 

A tanulság    

     

Összességében elmondható, hogy a kiállítás egy igazi utazás, elgondolkodtató produktum. Elcsépelten hangozhat, de a világ tényleg sokszínű. Bár minden ember megjárja ennek a színskálának több lépcsőfokát, azért nem árt észben tartani, hogy a nagy panaszkodások idején, a stressz őrlő fogaskerekében és az anyagi szűkősség válságában is sokakhoz képest szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Emberek milliói ezekben a percekben is ivóvízproblémákkal küzdenek, vagy háború elől kényszerülnek menekülni.

 

S habár múzeumba járni már nem „trendi”, mégis állítom, mindig lesz az ilyen kiállításoknak létjogosultsága. Tökéletes egyéni vagy csoportos, kikapcsolódási vagy iskolai program. Más ez, mint a televízió, internet és nyomtatott sajtó korlátolt világa. Aki szeret a sémákon túlnézve gondolkodni, szembenézni a világ valóságával, az jövőre szánjon egy délutánt a World Press Photo kiállításra!

 

Kordé Krisztián

 

Képek forrása INNEN és Kordé Krisztián

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Publicerad: Mån, 30/10/2017 - 23:38


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!