Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Elfogadás és szeretet egy apró kocka csokiban is

Csokoládéból számtalan féle és fajta létezik: valaki az ét-, valaki a tej-, más pedig a fehér csokit szereti jobban. Azonban egy kocka csokiban nemcsak számtalan íz találkozhat, hanem szeretet és elfogadás is.

A Kockacsoki kézműves csokoládé manufaktúra nem csupán finomabbnál finomabb csokoládékat készít, de társadalmi küldetése is van: autista fiatalok munkavállalását segíti.

 

Minőség, Tisztaság, Törődés

 

A fenti, a vállalkozás szlogeneként funkciónáló néhány szó is sok mindent elárul a csokoládé manufaktúráról. Mivel a legjobb minőségű alapanyagokkal és „a legnevesebb belga csokoládéval” dolgoznak, ezért a minőség és a tisztaság nem lehet kérdés – minden ott dolgozó fiatal például élelmiszerhigiéniai tréningen is részt vesz, mielőtt megkezdené a munkát.

 

Azonban van még egy fontos adalék, amitől még egyedibb a csokoládéjuk ‒ ez nem más, mint a törődés. Céljuk, hogy hozzájáruljanak a fogyatékos embertársaik életminőségének javításához és segítsék autista fiatalok gyakorlatszerzését, munkavállalását.

 

Több mint csokoládégyár

 

Ha valaki Kockacsokit vásárol, akkor nemcsak finom csokit kap, de hozzájárulhat autista emberek önálló, minőségi életének kialakításához is. Azon kívül, hogy autista fiatalokat alkalmaznak, programjaik segítségével bevonnak és segítséget nyújtanak más fogyatékossággal élőknek is.

 

Gondolnak például a speciális igényű gyermekekre. Kölyökzóna Speciál programjukra sajátos nevelési igényű, különleges odafigyelést igénylő gyermekeket várnak. De van önálló életviteli tanfolyamuk, illetve gyakornoki programjuk is, amelyen a fiatalok munkatapasztalatot szerezhetnek és felkészítik őket a nyílt munkaerő-piac körülményeire.

 

2015-ben megkapták a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést. Társadalmi szerepvállalásról még több: https://www.kockacsoki.com/autism

 

Az ízek változnak, a figyelem állandó

 

A csokoládé manufaktúrában nagy odafigyeléssel készülnek a különlegesebbnél különlegesebb csokoládék, van például fahéjas-aszalt szilvás fehércsoki vagy gyömbéres tejcsoki is, de aki egyedibb ízélményre vágyik, megkóstolhatja a kalocsai paprika-aszalt meggy ízesítésű ét-, vagy éppen a fekete láva sóval készült tejcsokoládéjukat is. Az íz variációk határtalanok, a kombinációk változnak, azonban a figyelem állandó.

 

Nemcsak táblás csokoládékat, de bonbonokat is készítenek, sőt workshopokat is tartanak. Nyitott programjaiknak köszönhetően a gyermekek álma is megvalósulhat, bejuthatnak egy igazi csokigyárba! Kölyökzóna nevű programjuk keretében 5-10 éves gyermekek workshopszerűen megtanulhatják a csokikészítés alapjait, kész munkáikat pedig haza is vihetik.

 

Aki nyáron tanácstalan, hogy hová vinné a gyermekét, annak szintén ajánl programot a Kockacsoki: öt napos nyári táborokon vehetnek részt a kis cukrászok. De szerveznek ezen kívül szülinapi bulit, csokoládé kóstolót is. És hogy a felnőttek se maradjanak ki a mókából, a manufaktúra nekik is szervez például csokoládé kóstolót, vagy csokoládé-készítő workshopot is. Mert mi lehetne jobb csapatépítés a csokigyártásnál?

 

A rendezvényekről, illetve a közelgő programokról még több információt itt találsz.

 

Állandóság, kiszámíthatóság

 

Az életben nem minden fekete, vagy fehér. De azért jó tudni, hogy ebben a változó világban a műhely teremt egy „kockányi” állandóságot: a vásárlóknak újabb ízélményéket, a munkavállaló fiataloknak pedig biztonságot és kiszámíthatóságot.

 

Zolnai Dóra

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.