Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Kansainvälisyys on uusi normaali

Maailmalle-palvelun Linda Tuominen ja Niina Juuti.
Miten nuorten kansainvälisyys on muuttunut kymmenessä vuodessa? Haastattelimme Opetushallituksen Maailmalle-palveluissa pitkään työskennelleitä Linda Tuomista ja Niina Juutia kansainvälisyyden trendeistä.

Millaisia muutoksia nuorten kansainvälisessä liikkuvuudessa on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana?


"Tutkinto-opiskelu ulkomailla on kasvussa, ja lähtijöiden määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Myös esimerkiksi Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS) on nuorille nykyisin aiempaa tutumpi. Välivuosi ulkomailla on muutenkin entistä useamman mielestä kiinnostava vaihtoehto.


Niiden maiden kirjo, joista meille tulee kysymyksiä, on kasvanut jonkin verran vuosien varrella. Esimerkiksi Ruotsi ja Viro ovat olleet pitkään suosittuja opiskelumaita, mutta viime vuosina kysymyksiä on alkanut tulla aiempaa enemmän myös Tanskassa ja Latviassa opiskelusta.


Kaupallisia toimijoita on tullut mukaan tälle alalle. Yritykset ovat tarttuneet nuorten kiinnostukseen lähteä ulkomaille, ja maksullisia vaihtoehtoja välivuoden viettoon ja ulkomailla opiskeluun markkinoidaan voimakkaasti." 


Minkälaisia nuoria kansainvälisyys tyypillisesti kiinnostaa?


"Isot mediatalot nostavat helposti esille suomalaisia menestyjiä, jotka ovat opiskelleet maailman huippuyliopistoissa ja tekevät huomattavaa uraa ulkomailla.  Tämä antaa helposti kansainvälisyydestä aika yksipuolisen kuvan. Olisi tärkeää viestiä siitä, että kansainvälisyys on mahdollista kaikille. Erityisesti Erasmus+ -ohjelman rahoituksella kansainvälisiä kokemuksia voivat hankkia kaikenlaiset nuoret taustasta riippumatta."


Miten globalisaatio vaikuttaa nuorten kansainvälistymiseen?


"Todennäköisesti kynnys opiskella ja hakea työtä kotimaan ulkopuolelta madaltuu ja työvoiman liikkuvuus helpottuu. Työnteko on vähemmän paikkaan sidottua, ja työpaikat ovat entistä kansainvälisempiä.


Vaikka kansallismielisyyden lisääntymisestä puhutaan paljon, emme omassa työssämme näe, että nuorten kiinnostus maailmalle lähtemiseen olisi laskemassa. Päinvastoin, kansainvälisyys on uusi normaali."


Miten Brexit vaikuttaa mahdollisuuksiin opiskella tai työskennellä Iso-Britanniassa?


"EU-eroon liittyvät neuvottelut ovat vasta käynnissä, joten tulevaisuudesta on vaikea sanoa mitään varmaa. Brittikorkeakoulut haluavat jatkaa kansainvälistä yhteistyötä, joten ne varmasti yrittävät vaikuttaa siihen, että eurooppalaiset pääsisivät opiskelemaan Britanniaan tulevaisuudessakin. Työperäinen maahanmuutto sen sijaan saattaa vähentyä. Elämän rakentaminen Britanniassa voi vaikeutua, jos lupa olla maassa sidotaan tiukasti työpaikkaan."

Publisert: Man, 23/10/2017 - 12:58


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!