Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Tenerifi? Nekad samo san...

Putovali smo na Tenerife, otok u Kanarskom otočju i u Puerto de la Cruzu sudjelovali na međunarodnom treningu „Communication skills improved“, od 31. kolovoza do 7. rujna 2017. godine. Doživljaj!

Ako ste mislili da Erasmus+ nudi brojne mogućnosti samo za mlade, prevarili ste se. Trening Communication skills improved bio je namijenjen nevladinim organizacijama koje rade s mladima, posebice s mladima u nepovoljnom položaju. Dio je to projekta čiji je cilj bio  osnažiti osobni razvoj, pružiti više mogućnosti, unaprijediti interpersonalne i osobne vještine i građanske kompetencije sudionika, za aktivno sudjelovanje u društvu.

Imali smo priliku učiti i razvijati empatiju, asertivnost te proaktivno ponašanje, a sve kako bismo se osnažili i unaprijedili komunikaciju i pružili kvalitetnu podršku našim korisnicima. Ne smijemo izostaviti i još jednu odličnu stvar – povezali smo se s drugim sudionicima i njihovim organizacijma. Na treningu je sudjelovalo 16 sudionika, prvenstveno iz organizacija koje imaju iskustva s ovakvim načinom rada s mladima, iz 5 zemalja; Španjolske, Italije, Grčke, Estonije i Hrvatske.

Susreli smo se s nekim novim, manje poznatim neformalnim obrazovnim metodama, različitim eksperimentalnim metodama komunikacije, podizanju samosvijesti i poticanja aktivnog sudjelovanja kroz sjajne scenske igre i igre pokreta. Voditelji treninga bili su zaista pravi stručnjaci i prekrasni ljudi – Ana-Maria Grădinariu i Vlad Dumitrescu, iz Rumunjske.

Domaćin ove edukacije bila je P.O.D. Association, iz Puerto de la Cruza, nevladina udruga s misijom promicanja, održavanja i evaluacije aktivnosti volontiranja i aktivnog sudjelovanja u održivom razvoju društva (hvala Adelina Luntraru). A otkuda mi u toj priči? Rezultat je to dugogodišnje suradnje s kolegama multiplikatorima Eurodeska iz Udruge ZUM iz Pule. Pružili su nam priliku da unaprijedimo ljudske resurse i međunarodnu dimenziju naše organizacije te im šaljemo veliki LIKE.

Svi sudionici su dobili „Youthpass“ certifikat koji potvrđuje sudjelovanje na treningu, ali i vrjednuje iskustvo neformalnog učenja i kompetencija stečenih kroz neformalno učenje. Vrjednovanje kompetencija stečenih kroz neformalno učenje vrlo je važno u svrhu osobnog razvoja, ali i u svrhu obrazovnih mogućnosti i zapošljivosti sudionika ovakvih aktivnosti u
budućnosti.

Osim što je cilj ove edukacije bio naučiti sudionike boljoj međusobnoj komunikaciji kroz neformalno obrazovanje, umjetnost i kritičko mišljenje, također nas se željelo potaknuti i na građansku akciju – prenijeti naučeno u svojoj zajednici te motivirati svoje suradnike na primjenu ovih sjajnih novih alata u svakodnevnom radu s mladima. Stoga smo 22. rujna održali radionicu u PRONI Centru za socijalno podučavanje, na kojoj smo svojim kolegama iz organizacije i bliskim suradnicima „dočarali“ svoje iskustvo te prenijeli neke nove metode rada s mladima.

I na kraju moramo opet spomenuti ERASMUS+, u okviru kojega su se i ova edukacija i projekt provodili, zahvaljujući kojemu smo naučili puno, upoznali prekrasne ljude i iskusili pozitivnu energiju koja će polaznike zasigurno zadržati povezanim, unatoč međusobnoj udaljenosti! A moguće i imati partnere za buduće projekte.

Naša priča završava riječima jednog od sudionika: „When I started to travel through Erasmus+, I started to feel EU and Europeans.“

 

Autor članka: Regionalni info-centar za mlade Osijek (PRONI Centar za socijalno podučavanje)

 

Paskelbta: A, 10/10/2017 - 15:20


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!