European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Akadályleküzdő kisokos, Erasmus+ verzió! Ugord át a mobilitási gátat!

Hacsak nem Grönland egyik zord és elhagyatott pontján tengeted az életed a magad ácsolta igluban, és nem a yucatán-szigeteki őserdő lakosaként olvasol minket, akkor talán találkoztál már a szóval: Erasmus+. Mi tart vissza tőle?

Sokaknak pillangók repdesnek a gyomrukban a szó hallatán, mások merev elutasítással viseltetnek iránta, és akadnak, akik még mindig nem igazán tudnak vele mit kezdeni, ám egy dolog vitathatatlan: a program számos kihívással tarkítja az arra vállalkozók életét – és ez pont ettől szép! Azonban hajlamosak vagyunk ettől megrémülni, halogatni, és végül lemondani életünk egyik csodás lehetőségéről. Ha Te is az utolsó löketre vágysz, hogy a mobilitás felé fordulj, vagy valamilyen ezzel kapcsolatos kétségedre keresed a választ, akkor jó cikket olvasol!

 

Nem lesznek anyagi gondjaid – ha mégis, tehetsz ellene!

 

„Az Erasmus+ nem egy év az életedben, hanem az élet maga egy évben.” Egyik kedvenc szállóigém a mobilitással kapcsolatban, amit tökéletesen igaznak találok.  Nagyon röviden: a program segítségével a nem formális oktatás keretében tanulók, fiatal önkéntesek, gyakornokok és ifjúsági munkások tölthetnek külföldön egy meghatározott időszakot a kulcskompetenciáik és nyelvi készségeik javítása érdekében. Ez egy ösztöndíj, ami pénzügyi keretet ad a szerencséseknek a választott országban való tartózkodáshoz.

 

De jó, utazás és bulik az EU pénzén? Azért nem egészen. A támogatás nem feltétlenül elég, ha be akarsz ülni egy-egy bárba is, vagy kipróbálnád a helyi gasztronómiát. Érdemes tehát egy kis költőpénzzel érkezni. Azonban az utazás előtt hónapjaid lesznek spórolni, egy kis plusz diákmunkát vállalni, hogy aztán kint majd felhőtlenül élvezhesd a mindennapokat.

 

Ha magabiztosan beszéled a célország nyelvét, akár a kint töltött időszak alatt is dolgozhatsz. Európai uniós polgárként ehhez jogod van, és a pénz mellett tartós barátságokat is szerezhetsz. Ha mindezekre nincs lehetőséged, még mindig ne csüggedj: felvehetsz szabad felhasználású diákhitelt, amelynek kamata teljesen korrekt. Hidd el, így hazautazásodkor nem az elköltött eurókra fogsz gondolni.

 

Nem maradsz le itthon sem semmiről!

 

A tanulni vágyóknak sarkalatos kérdés az itthon kihagyott félév pótlása. A legtöbb esetben azonban a kreditek elfogadtatásával a mobilitásban részt vevőket semmilyen hátrány nem éri. Ehhez érdemes a célországbeli oktatási intézmény szakának követelményeiről előzetesen tájékozódni ‒ amiben természetesen segít egyetemünk karrierirodája, vagy az Erasmus+-szal foglalkozó programfelelős iroda.

 

A kreditelfogadás közös érdek és egyben követelmény is, így erről írásbeli megállapodást fogtok kötni. A tantárgyak idegen nyelven való tanulásától pedig nem érdemes megijedni, az oktatók pontosan tudják, hogy ez nagy falat lehet, így szerencsésebb esetben könnyen teljesíthető az adott kurzus. Persze, akadnak magas követelményrendszert állító intézmények is, de a megfelelő akaraterővel rendelkezők ezt az akadályt is sikeresen megugorják.

 

Mindent meg lehet oldani, de valaki mindenképp segíteni fog!

 

Bizonyára ti is gyakran hagyatkoztok  a családotokra, a barátaitokra, és sokunkat megrémít a gondolat, hogy nélkülük boldoguljunk az életben. Rémisztőnek tűnhet, hogy egyedül vágj neki a kalandnak, hisz talán korábban még sosem voltál ilyen hosszan távol  de azt ti is tudjátok, hogy ez már korántsem olyan nehéz, mint mikor anno szüleink/nagyszüleink kényszerültek hasonlóra háborúk vagy katonaság miatt.

 

Szerencsére a modern technika a segítségünkre siet: egyikőtöknek sem kell bemutatnom azokat az alkalmazásokat, amelyekkel korlátlanul beszélhettek szeretteitekkel, méghozzá ingyen. Webkamerád segítségével még a kiskutyádat is láthatod, még ha ő nem is feltétlenül fogja érteni, honnan szólongatja a gazdi. Többen kezdenek ilyenkor blogírásba is, ami szintén hatásosan vezeti le a keletkező feszültséget.

 

Ráadásul mivel a Schengeni Egyezmény következtében a legtöbb EU-beli országban mindössze egy személyi igazolvánnyal utazhatnak a polgárok, látogatókra is számíthatsz odakint. Ha például Párizsban tanulsz Eramus-ösztöndíjjal, számíts rá, hogy háromhetente érkezik valaki hozzád – anyu, tesó, unokatesó, barát, barátnő. Épp csak a szomszéd nem… Persze, ha mégsem tolonganak hozzád ki, ne csüggedj! Annál több időd lesz új barátságokat kötni, hogy aztán a program végeztével az okozzon fejtörést, melyik országban lévő haverodat látogasd meg.

 

Több fórumon is megtalálhatod a megfelelő szállást!

 

A szálláskeresés legtöbbször egyszerűbb, mint Budapesten egy megfelelő hajlékot találni. A legtöbb esetben kollégiumban kapsz elhelyezést, jutányos áron. Ez valószínűleg nem hajaz egy ötcsillagos hotelra, viszont a többi külföldivel leszel egy helyen, ami rengeteg nevetést és élményt garantál.

 

Ha inkább szobát szeretnél bérelni, akkor korábbi ösztöndíjasok szívesen sietnek segítségedre. Őket nem lesz nehéz megtalálnod: általában Facebook-csoportok alakulnak egy-egy város erasmusosainak, és a régiek a legritkább esetben hagyják ott a közösséget. Emellett a legtöbb országban létezik az ESN (Erasmus Student Network), ami helyi fiatalok egy önkéntes csoportja a külföldiek segítésére: programokat szerveznek, hasznos infókkal látnak el, elvisznek bulizni. Ők ismerik a várost, tehát ne hezitálj szállásügyben kérdezni tőlük! Végső esetben a helyi magyarok hírlevelére, csoportjaiba is feliratkozhatsz.

 

Gyakorolj, tanulj, vagy csak hallgasd a helyi nyelvet!

 

 

Végül pedig ejtsünk szót a talán legnagyobb és mégis legkönnyebben leküzdhető akadályról, a nyelvi és beilleszkedési nehézségekről.  Manapság a csapból is az angol folyik, és a fiatalok nagy része már be is ismerte, hogy enélkül bizony nehéz lesz boldogulni.

 

Ráadásul mennyivel egyszerűbb idegen nyelvi környezetben gyakorolni! Egyrészt muszáj lesz megtalálnod a megfelelő szavakat, körülírni a mondandódat, és ez jó! Másrészt gyorsabban fejlődsz, ha az agyad rááll az idegen nyelv szerinti gondolkodásra.  Ne aggódj, a többi erasmusos sem feltétlenül beszél nálad jobban – így sokat fogtok egymástól tanulni. Ha beszéled (vagy tanultad) a célország nyelvét, akkor minimum két nyelven fejlődhetsz egyszerre. A beilleszkedéshez javasolt azért a jó humort nem otthon hagyni, és szórakozni járni. Menj sportolni, színházba, utazgass, és ne feledd el elhívni lakótársaid vagy ottani osztálytársaid – garantálom, hogy ők is hívni fognak téged.

 

Ne habozz tehát, lépj ki abból a bizonyos komfortzónádból, és ne foszd meg magad az életre szóló élményektől és barátságoktól!

 

Kordé Krisztián

 

Képek: Raw Pixel unsplash oldala, a Tempus Közalapítvány oldala, Free Vector Freepik oldala, Jeshoot.com unsplash oldala

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.