European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Színház az egész világ - de Budapest egy napra biztosan!

Az idei Színházak Éjszakáján nézhettünk előadásokat, kipróbálhattuk magunkat a színjátszás több területén, bejárhattuk Budapestet tematikus úton-módon. A lényeg, hogy megismerjük, hányféle módon működhet egy színház!

Az ember szinte csak kapkodja a fejét, amikor azt hallja vagy olvassa, hogy „Gyere, várunk a Múzeumok Éjszakáján!”, vagy „Idén újra jön az Olvasás Éjszakája”, esetleg „Ne feled, hogy jövő héten indul a Strandok Éjszakája!” Ráadásul van olyan Éjszaka, amiből több is akad egy évben. Ember legyen a talpán, aki mindet meg tudja jegyezni (érdemes jó előre beírni őket a naptárunkba), akinek viszont sikerül, nagyon különleges élményeket szerezhet. Így volt ez a szeptember 16-ai Színházak Éjszakájával is.

 

Csak győzz választani!

 

Idén először végre elhatároztam, hogy én is ellátogatok a 2012 óta futó eseménysorozat néhány programjára. Fel is kerestem a programlistát, amivel csak annyi gondom akadt, hogy mire a végére értem, elfelejtettem, melyik nekem tetsző programot melyik színház kínálta – az Éjszakán ugyanis közel negyven színház és kulturális intézmény képviselteti magát. Ez a programok közötti kutatási „nehézség” azonban inkább azt mutatja, milyen bőséges a választék – egy tollal és jegyzettömbbel felszerelkezve máris átláthatóbbá és kezelhetőbbé válik a „repertoár”.

 

És utána kezdődik a szelektálás: mégis melyik programon vegyek részt, melyik mikor kezdődik és ér véget, mennyire fedik egymást a különböző színházak rendezvényei, és mégis, a budapesti térképhálózaton milyen távol találom meg őket? Mert minden programon részt venni (vagy legalább 4-5 különböző színházba eljutni) csak akkor lehetne, ha tudnánk repülni vagy Harry Potter módjára hoppanálni. Érdemes tehát a saját programunkat úgy kialakítani, hogy azt is megtervezzünk, melyik épületekbe van reális esélyünk eljutni, és mennyi időnk van ennek kivitelezésére.

 

Próbálj, táncolj, énekelj!

 

És ha végre megszületett a nagy döntés, indulhat a kulturálódás! Már akár délután 2-3 óra körül is részt vehetünk rendezvényeken, a kitartóak pedig egészen hajnali kettőig szórakozhatnak.

 

Idén a Vígszínház és a Thália Színház tartott például nyilvános próbát, de olvasópróbákat is több intézmény a műsorára tűzte. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen most mindenki kipróbálhatta magát felvételizőként, de duettezni is lehetett a hallgatókkal, akik mozgástréninget is tartottak az érdeklődőknek. Az RS9 Színház nemcsak a színészi, de a háttérmunkási (bevilágítói, díszletesi) tevékenységeket is bemutatta, az Örkény Színházban pedig a kulisszák mögé leshettek be az érdeklődők.

 

Egészen más területtel foglalkozott a Radnóti Színház, ahol többek között beszédtechnika órát látogathattak meg a vendégek, de színész talkshow-t és a vendégek által leírt mondatokból is tartott előadást a társulat. Aki mindig is a világot jelentő deszkákra vágyott, most jelentkezhetett Rómeó vagy Júlia szerepére a Pesti Magyar Színházban, míg a MU Színházban a résztvevők egy nyílt táncpróba részesei lehettek. Persze a sort még hosszan lehetne folytatni, ezért ha érdekel, hogy általában milyen jellegű programokon vehetsz részt, érdemes utólag is átböngészni a kínálatot.

 

Pincétől a padlásig

 

A fenti felsorolás már önmagában is izgalmasnak tűnik, hát még, ha az ember maga is részt vesz egy-két programon! A Pinceszínház rendezvényei például nagyon csalogatóak voltak, főleg azért, mert nem minden nap próbálhat fel az ember valódi színházi kosztümöket!

 

A színház ugyanis egyik fő programjaként ezt a lehetőséget hirdette meg. A vállalkozó kedvű vendégek saját vagy más ötletére hagyatkozva állították össze egy-egy ismert karakter ruházatát, amelyet aztán fel is kellett venniük. Ezalapján a többi résztvevőnek ki kellett találnia, kit személyesít meg egy-egy beöltözött vendég. Láthattuk például János vitézt, Sherlock Holmes-t és az operaház Fantomját, míg mások Mary Poppinst vagy a Doktor Bubó-sorozatból jól ismert Ursulát választották. Jó móka ez az öltőzködősdi, és láthatóan nemcsak a lányoknak! A kedélyes ruhapróba után egy komolyabb beszélgetésre is sor került a kosztümökről.

 

Aki inkább egy kis költészetre vágyott, megnézhette- és hallgathatta az Arany János ironikus hangvételű költeményeiből összeállított előadást Tallián Mariann és Lázár Balázs 

előadásában. Másfajta szórakozást nyújtott a Boszorkányper – Szálemi szeánsz szappanoperába szűkítve elnevezésű program, ahol sorozatszínészekkel és a nézőkkel forgattak, az eredmény pedig egy tipikus „sorozatepizód” lett. Barátok közt szép az élet!

 

A Madách téren egy más típusú interaktív tevékenységgel találkozhattunk, itt ugyanis a fogyatékkal élők munkavállalását segítő SalvaVita Alapítvány készült fizikai aktivitást (is) igénylő programokkal. Az érdeklődők kipróbálhatták a kerekes székes közlekedést, de lehetőséget kaptunk a kézműveskedésre is, a fogyatékkal élők világát pedig egy kvíz segítségével lehetett még jobban megismerni.

 

Ilyenkor nagyon jó ebben a városban élni, amikor pezseg az élet, mindenki nyitott egy kis kultúrára, és mindenkinek van egy jó szava a másikhoz. Ha ezt egy napra megtapasztalhatjuk, már megéri megszervezni ezt az Éjszakát!

 

Horváth Dóra

 

Képek: Saját, illetve a Pinceszínház Facebook-oldala (Somfai Sándor)

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.