European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Meddig kell elmenned, hogy közel kerülj magadhoz?

Ezt a kérdést teszi fel Simonyi Balázs filmje, az Ultra, amely esélyes az Európai Filmdíjra 14 másik dokumentumfilm mellett, és az HBO adatai szerint az utóbbi évek legnézettebb dokumentumfilmje.

Mit kell tudnod az Európai Filmdíjról?

 

1988-ban hozták létre annak érdekében, hogy az európai filmkészítést támogassák, ezért a díj kifejezetten európai alkotásokra és készítőkre koncentrál, mind producerek, mind színészek és rendezők terén.

 

Érdekesség, hogy 1997-ig a díjat Felix Awardnak hívták a díjat jelképező szoborra való tekintetttel, ám ekkor a szobrot női alakra cserélték, így a név is megválltozott.

 

A díjat minden második évben (idén is) Berlinben adják át, míg a közbeeső években különböző városok kapnak lehetőséget a gála megrendezésére. Több mint 10 kategóriában jelölnek filmeket, ezek közül a legnépszerűbb kategória a Legjobb Film. Az Európai Film Akadémia tagjai negyven ajánlott film közül szavazzák meg, hogy melyeket jelölik, majd ezeket novemberben a Sevillai Európai Filmfesztiválon jelentik be, hogy decemberben kikerülhessenek a végső nyertesek.

 

Egy film akkor kerülhet jelölésre, ha az Európa Tanács által megalkotott 19 pontos rendszerben legalább 15-öt ér el. A rendszerben az alapján pontozzák a filmeket, hogy a készítő csapat (kreatív, színészi vagy technikai stáb) milyen arányban európai. Például három-három pontot kaphat egy film akkor, ha a forgatókönyv írója, a rendező és a főszerepet eljátszó színész is európai. Adott esetben ez már kilenc pont. Ha ilyen módon egy filmet a szakmai testület jelöl, esélyes lehet a díjra.

 

Az Ultra, a Filmdíjra esélyes magyar film

 

Simonyi Balázs filmje a verseny magyar kiválasztottja, és a leghíresebb, ultramaroti kihívást, a Spartathlont dolgozza fel, mely során a résztvevőknek 36 óra alatt kell lefutniuk az Athén és Spárta között levő 246 kilométert Pheidippidész legenda-beli nyomdokaiban, hogy győztesként érinthessék meg Leónidasz király szobrát.

 

Minden évben 390 futó indulhat az emberfeletti megmérettetésen, ha teljesítette az előírt kvalifikációs versenyeket. 75 kontrollpontot kell elérniük meghatározott szintidő alatt ahhoz, hogy elkerüljék a versenyből való kizárást. A 82. kilométernél található Korintoszi- csatornánál, annak ellenére, hogy egy induló sem mondható tapasztalatlannak, már harmaduk kiállni kényszerül. A magyar versenyzők ezen a versenyen is öregbítették hazánk hírnevét, mivel Magyarország az ország lakosságával összevetett teljesítések rangsorában a harmadik (99 400 polgárra jut egy teljesítés) és az összetett teljesítési listán 100 teljesítéssel a hatodik. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy sokan többször is teljesítik az ultrát, például Lubics Szilvia is, aki többszörös női bajnok.

 

A fő kérdés, amelyre Simonyi mint rendező és ultrafutó egyaránt keresi a választ, nemcsak az, hogy mennyit kell futni a magunkra találáshoz, hanem az is, hogy „Mit keresek itt az esőben az éjszaka közepén?”

 

A kérdésre öt szemszögből, öt futó történetén keresztül próbál választ adni. A torténetek bár teljesen (sőt mellbevágóan) életszagúak, mégis elfelejtjük, hogy tulajdonképpen dokumentumfilmet nézünk, talán azért, mert krokodilok és gazellák helyett ezúttal emberi sorsok elevenednek meg előttünk. A film nevezhető kreatív dokumentumfilmnek, mert a hagyományos dokumentumfilmen túllépve, játékfilmes elemekkel dolgozik.

 

A film metaforána sem utolsó, mert ha teszünk hátra egy lépést, hogy a nagyobb képre vessünk egy pillantást, rájövünk, hogy minden egyes ember ugyanolyan sorssal és történettel „fut” valamiért, vagy valami elől. Az is biztos, hogy „lehetsz hivatalnok, mérnök, vagy filmes, együtt vagyunk senkik”.

 

Kőszegi Anna

 

Képek: cocoparisienne Pixabay, skeeze Pixabay, manue41350 Pixabay

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Thu, 07/09/2017 - 16:13


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!