Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

Jól gondold át, mit posztolsz a közösségi oldalakon!

A közösségi oldalakon történő, ártalmatlannak tűnő posztolás olykor komoly következményekkel is járhat. Érdemes tehát kétszer átgondolni, mit írsz ki Facebookra, mielőtt a megosztás gombra kattintanál!

Privát vagy nyilvános poszt?

 

Te döntöd el, mennyi információt osztasz meg önmagadról és magánéletedről, illetve az adatvédelmi beállítások segítségével azt is meghatározhatod, hogy kik láthatják adataidat, fényképeidet: csak az ismerőseid, vagy akárki? Azonban mindenképp tudatosítani kell, hogy amit egyszer feltöltesz az internetre, az ott is marad. Később ugyan törölheted a posztot, de nincs rá garancia, hogy más még nem töltötte le, mentette el, osztotta meg valahol. Éppen ezért egy privát csoportban, vagy szűk baráti körben közzétett videó is bármikor nyilvánosságra kerülhet, és mindenki számára elérhetővé válhat. Mi ebből a tanulság? Ha megosztasz valamit, először gondold végig, pontosan kik számára szeretnéd elérhetővé tenni a bejegyzést, de tudd, hogy a beállítások ellenére még másokhoz is eljuthat a posztod.

 

Milyen következményei lehetnek egy megosztásnak?

 

Így történt ez néhány tanulóval is, akik egy privát Facebook csoportban tettek közzé általuk viccesnek talált mémeket, azt azonban nem gondolták, hogy posztjaik eljutnak a Harvard egyetem illetékeseihez is. Ekkor vált komollyá a poénnak induló csevegés, az intézmény döntése szerint ugyanis visszavonták felvételüket.

 

Bár iskolai felvételi estében még nem bevett szokás a jelentkező közösségi oldalait ellenőrizni, a munka világában már annál inkább elterjedt gyakorlat. A HR-esek általában az állásinterjú előtt - de legkésőbb az állás felajánlását megelőzően - utánanéznek, hogy milyen tartalmak jelennek meg a jelentkezőről az online térben. A klasszikus önéletrajz és motivációs levél mellett az így szerzett információk is befolyásolják végső döntésüket, hiszen sokszor többet megtudnak a jelentkező személyiségéről egy Facebook profil alapján, mint egy tökéletesen megszerkesztett önéletrajzból.

Megosztásainkat többnyire tehát egyszerű információgyűjtésre használják fel, azonban ennél szélsőségesebb esetek is előfordulnak. Fényképeinkkel például bárki visszaélhet akár egy hamis profil megalkotásához, akár egy hirdetés feladásához. Ilyen esetben természetesen tehetünk feljelentést, de a kínos helyzet megelőzése érdekében érdemes például a fehérneműs és egyéb módon kompromittáló képek megosztását mellőzni.

 

Mit NE posztolj a világhálón?

 

Az imént említett, Harvardon megtörtént esetből tanulva semmiképp ne posztolj szexuális erőszakot, halált, holokausztot kifigurázó, poénként feltüntető írást, videót, vagy úgynevezett internetes mémet, továbbá kerüld a rasszista megnyilvánulásokat. A diákok felvételét ugyanis ilyen bejegyzések miatt vonták vissza, és bár az egyetem nem adott magyarázatot a konkrét döntést illetően, az iskolai szabályzat valóban kiköti, hogy a felvétel visszavonható abban az esetben, ha a jelentkező érettségével vagy erkölcsi viselkedésével kapcsolatban kétség merül fel.

A durva poénokon túl, érdemes óvatosan bánni a szélsőséges politikai és vallási megnyilvánulásokkal, a túlságosan megosztó és diszkriminatív bejegyzésekkel, vagy éppen a kissé elvadult buli hevében készült képek posztolásával. Valószínűleg te sem szeretnéd, ha ezek alapján ítélnének meg, vagy éppen egy ilyen bejegyzés miatt nem kapnád meg az áhított állást.

 

A véleményedet persze bátran kiírhatod a téged érdeklő témákban, kérdésekben, hiszen többek között erre is való egy közösségi oldal. A fontosabb eseményeket, sikerélményeket is jól esik olykor megosztani a barátokkal, ismerősökkel. A lényeg, hogy mindezt tudatosan tedd, és légy tisztában azzal, hogy ha egyszer valamit közzéteszel a világhálón, azért teljes mértékben felelősséget is kell vállalnod!

 

 

Paulik Noémi

 

 

Képek: Pixabay/@nensuria, Pexels/CC0 License

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.