European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Spórolnál, de nem tudod, hogyan? Íme, pár ötlet!

Egyetemistaként vagy fiatal munkavállalóként próbálsz kijönni a pénzedből a hónap végén, vagy félretenni valamennyit, de nem sikerül? Mintha minden a témával foglalkozó honlap ugyanazokat a tippeket adná? Talán mi tudunk segíteni!

Gondold át!

 

Első lépésként talán a legérdemesebb nyugodtan végiggondolni, mire mennyit költesz. A rendelkezésre álló pénzednek mekkora hányada megy el szórakozásra, étkezésre (otthon és étteremben), rendszeres kiadásokra, amelyek minden hónapban jelentkeznek és semmiképpen sem lehet eltekinteni tőle (közlekedés, telefonszámla, lakbér, stb.)? Ha ezt átgondolod, látni fogod, mi az, ami a legfajsúlyosabb a kiadásaid között, és mi az, ami talán aránytalanul nagy hányadot ölel fel. Ha szereted a dolgokat szépen, szervezetten csinálni, használhatsz olyan appokat is, amik segítenek mindent csoportonként lebontani.

 

Mi kell és mi nem?

 

Egyértelmű, hogy vannak olyan kiadások, amelyektől nem szabadulhatsz, de muszáj hideg fejjel átgondolnod, mi az, ami kell, és mi az, amit szeretnél, amitől egy kis szervezéssel megszabadulhatsz.

 

Egyetemistaként lehet, hogy rengeteget költesz könyvekre és jegyzetek nyomtatására? A hallgatók többsége általában hamar felismeri, hogy nincs szükség minden tankönyvre, amit az oktatók javasolnak (persze van, ami nélkülözhetetlen), de kölcsön is kérheted vagy ki is kölcsönözheted azokat. Máskor nagyobb összeg a jegyzetek nyomtatására megy el. Nemcsak a tárcádnak, de az esőerdőknek sem valami jó. Elaprózásnak tűnhet, de néha az oldalszámokkal csodát tesz, ha a betűméretet vagy a margót csak eggyel kisebbre veszed, esetleg egy oldalra több oldalt nyomtatsz egymás mellé (csak még el tudd olvasni). Ugyanez áll a jegyzetelésre is: ha teheted, csináld laptopon.

 

Nem kell remeteként élnünk, és nem kell arról az egy-két italról lemondanunk, amit megengedünk magunknak, de azért érdemes összeadni, hogy egy adott héten vagy egy adott este alatt mennyit költünk, és ez mit jelent hónapra lebontva. Egészséges az általunk elfogyasztott alkohol mennyisége, esetleg cigarettával kombinálva?

 

Szintén a legnagyobb pénzfalók közé tartozik az étkezés. Szinte hihetetlen, mennyi pénzt spórolhatunk, ha főzünk, és magunkkal visszük az ebédet, és nem útközben veszünk gyorsan valamit. Ha hétvégén több időnk van, főzhetünk előre is, és minden napra külön dobozba tehetjük. Ha ételt vásárolsz, nem muszáj nagyobb márka termékét venned, sokszor a nem ismert márkák termékeinek ugyanolyan az íze, de ha összehasonlítod az összetevőket, nem feltétlenül találsz különbséget. Ehhez a témához szorosan kapcsolódik a régi jó tanács, hogy ne menj vásárolni éhesen. Magyarázni sem kell, ilyenkor hajlamosak vagyunk egyszerűen mindent (vagy a szükséges dupláját) a kosárba tenni. Meglepheted magad és a pénztárcádat akkor is, ha a saját kávédat is te készíted. Egy nagyobb frenchise láncnál vásárolt kávé árából otthon több adagot elkészíthetsz, és termoszban magaddal viheted – ezekből manapság egyre több divatos, fiatalos mintájú közül választhatsz.

 

 Az egyik legidegesítőbb kiadás ezeken felül nem más, mint az online rendelt termékek kiszállítási díja, főleg ha a díj megközelíti az általad rendelt termék árát. Ha csak lehet, válassz személyes átvételt!

 

 

Ne dobd ki az ablakon azt, amire költöttél

 

Borsos tandíjat fizetsz, de inkább alszol, ahelyett, hogy előadásra járnál? Fontos az energiáink optimális kihasználása, de ha belegondolunk abba, hogy órára járás nélkül tulajdonképpen az önálló tanulás és vizsgázás lehetőségéért fizetünk több százezret félévente, érthető, ha összeszorul a gyomrunk.

 

Emellett mennyi pénzt hajítunk a kukába azzal, hogy a megvásárolt ételeket hagyjuk a hűtőben tönkremenni? Itt tovább olvashatsz a témáról. Nemcsak személyesen, hanem globálisan is komoly probléma!

 

Ha esetleg máris azon kattogsz, hogyan fogsz mindenről lemondani, jó, ha tudod, ez nem feltétlenül a lemondásról szól, hanem arról, hogy a céljaid elérése érdekében folyamatosan olyan kisebb döntéseket hozz, amelyek hosszabb távon nagyon is számottevő eredménnyel kecsegtetnek. Teljesen normális dolog, ha megjutalmazod magad, de ha ezt folyamatosan teszed, az már nem igazi jutalmazás, csak folyamatos költekezés. Ebből a videóból további inspirációt kaphatsz és még egy olyan tervet is letölthetsz, ami segít kiszámolni, hova jutsz 5 év alatt folyamatos, kisebb megtakarításokkal. Komoly motiváló erővel bír – találd meg te is a téged motiváló célokat.

 

Kőszegi Anna

 

Kép: Jarmoluk Pixabay,  ksstudio Freepik, kues Freepik

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.