Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Nyiss a világra Campus Mundi ösztöndíjjal!

Ha szeretnél külföldön tapasztalatot szerezni, új kultúrákat felfedezni, a szakmai- és idegennyelv tudásodat fejleszteni és nem utolsósorban nemzetközi barátságokat kötni, akkor ez a lehetőség Neked szól: pályázz Campus Mundi ösztöndíjra!

A Campus Mundi ösztöndíjon belül – hasonlóan az Erasmus+ programhoz – többféle területen lehet pályázni, így érdemes az ösztöndíj-programmal a különböző kategóriák alapján megismerkedni. Ez segít abban, hogy eldönthesd, milyen típusú ösztöndíjra van leginkább szükséged, és milyen feltételeket kell teljesítened annak sikeres elnyeréséhez.

 

Végezd tanulmányaid egy részét külföldön!

 

A Campus Mundi egyik alkategóriáján belül, a külföldi részképzés során egy szemesztert (vagy trimesztert) tölthetsz el egy külföldi egyetemen, ahol hazai tanulmányaidhoz kapcsolódó kurzusokat követve fejlesztheted szakmai tudásod. A lehetőség minden felsőoktatásban tanuló fiatal előtt nyitva áll, de ha élni szeretnél vele, mindenekelőtt érdemes utánanézni, hogy a saját egyetemednek mely külföldi intézményekkel van keretszerződése, ugyanis csak a listán szereplő iskolákat lehet a pályázatban megjelölni. Az elnyerhető ösztöndíj egyébként havi 200  és 350 ezer  forint között mozog, a pontos összeg pedig attól függ, melyik országba szóló pályázatod  győz.

 

Azon kívül, hogy a magyar felsőoktatásban tanulsz, mire lesz még szükséged a pályázáshoz? A képzési ciklusodtól függően egy vagy két lezárt félévre, az oktatás nyelvéből minimum B2-es szintű nyelvtudásra, aktív hallgatói jogviszonyra, valamint a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokra. Továbbá ha az Erasmus+ program keretében vágsz bele a kalandba, arra külön pályázatot kell benyújtani, és kiegészítésként lehet Campus Mundi ösztöndíjat igényelni. Ha elnyerte tetszésedet ez a lehetőség, ne feledd 2017. október 30-ig leadni a pályázatot!

 

Kapcsolódj be a nemzetközi tudományos életbe!

 

A rövid tanulmányút lehetősége azoknak szól, akik mesterképzésen, osztatlan képzésen vagy doktori képzésen tanulnak, és maximum egy hónapig külföldön folytatnának kutatási vagy művészeti tevékenységet, illetve szakmai versenyen vagy előadóként nemzetközi tudományos konferencián vennének részt. A konkrét fogadó intézmény vagy rendezvény kiválasztásakor elsősorban a szaktanároddal egyeztess, ugyanis neki kell azt jóváhagynia.

 

A pályázáshoz ez esetben is szükséged lesz aktív hallgatói vagy doktorjelölti jogviszonyra, illetve B2-es szintű komplex nyelvtudásra. Ami pedig az elnyerhető támogatás összegét illeti, akárcsak a külföldi részképzés esetében, itt is figyelembe veszik a fogadó ország megélhetési rátáit, de a konkrét összeg az ösztöndíjas időszak napjainak számától is függ. Ha a rövid tanulmányút mellett döntesz, 2017. október 10-ig adhatod be a pályázatot.

 

Szerezz szakmai gyakorlatot külföldön!

 

Ha tanulmányaid mellett már szakmai gyakorlatot is szeretnél szerezni, akkor ez a lehetőség szól neked. Az ösztöndíjnak köszönhetően 2-5 hónapot tölthetsz el egy olyan külföldi intézményben, ahol lehetőséged van tanulmányaidhoz szorosan kötődő gyakorlatot vagy kutatási tevékenységet folytatni, így fejlesztve tudásodat és készségeidet, miközben nemzetközi szakmai kapcsolataidat is megalapozhatod.

 

Az első két lehetőséghez hasonlóan ezt az ösztöndíjat is azok a felsőoktatásban tanulók nyerhetik el, akik rendelkeznek aktív hallgatói jogviszonnyal, a képzési ciklustól függően egy vagy két lezárt félévvel, valamint B2-es szintű nyelvtudással. A támogatás összege pedig 200 – 350 ezer forint közé esik, szintén a fogadó országtól függően. Ha belevágnál a kalandba, már most is beadhatod a pályázatot, de legkésőbb 2018. február 28-ig készülj el vele!

 

Bármelyik lehetőség mellett döntesz, biztos, hogy életre szóló élményekkel gazdagodsz majd, és persze a munkaerőpiacon is sokszor plusz pontot jelent egy ilyen tapasztalat. Ha kedvet kaptál hozzá, tájékozódj részletesen a lehetőségeidről (például az említett ösztöndíjakon kívül igényelhetsz még kiegészítő támogatásokat is), vedd fel a kapcsolatot a Tempus Közalapítvány munkatársaival és hazai egyetemed illetékesével, nézz utána a külföldi intézményeknek, szerezd be a szükséges dokumentumokat, és ne felejtsd el a határidő előtt véglegesíteni a pályázatod!

 

Paulik Noémi

 

Kép: creativeart freepik 

 

 Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!