Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kirepülni az első munkahelyről – Miért? Mikor? Hogyan?

Ha te is első munkahelyed elhagyásán gondolkozol, olvasd el a cikket, és tarts velünk, ahogy az ilyenkor felmerülő kérdésekre keresünk választ. Mit érdemes mérlegelni, és feltétlenül váltani kell-e az első rossz élmény után? Most kiderül!

Az első munkahely elhagyása nagy lépés lehet, hiszen sokan még az oktatásban eltöltött utolsó éveink alatt találunk rá, és ott is maradunk. Sok mindent tanultunk ott még szárnyaikat bontogatva, és lehet, hogy még érzelmileg is kötődünk a helyhez, azonban a legvalószínűbb forgatókönyv szerint eljön az az idő, amikor felismerjünk, váltanunk kell. Ez számos gyakorlati kérdést vet fel, és teljesen jogosan tölt el némi aggodalommal, hiszen adott esetben még sosem csináltunk ilyet.

 

Szereted az állandóságot?

 

Én igen. Be kell azonban látnom, hogy manapság nagyon minimalizálódott azoknak a dolgoknak a száma, amik az életünkben állandóak, vagyis mondjuk húsz, harminc éven át is eltarthatnak.

 

Ha megkérdezzük a nagyszüleinket munkavállalói tapasztalataikról, jó eséllyel azt a választ kapjuk, hogy ők bizony egy vagy legfeljebb két munkahelyen dolgozták végig az életüket, és az is lehet, hogy a szüleinknél is hasonló a helyzet.

 

Ebben az új évezredben azonban eljutottunk arra a pontra, hogy a tudás olyan sebességgel gyarapodik, hogy sosem lehetünk készen a tanulással. Az életfogytig tartó tanulás ma már olyan esszenciális, hogy az Európai Bizottság 2007 és 2013 között egy nagyszabású programot is szentelt neki. Ehhez a folyamatos tanuláshoz hozzátartozik a változásokra való felkészültség is, mert egy olyan berendezkedésben, ahol mindig minden változik, miért éppen az életmódunk, munkahelyünk ne változna?A fiatalok által legkedveltebb területeken is mindennaposak a nagy változások minden téren: változik a vállalatok berendezkedése, és főképp változik a tudásanyag, amivel az adott munkát elvégzőnek rendelkeznie kell. Az IMPC Kft. pályakezdők és fiatal álláskeresők körében végzett felméréséből kiderült, hogy az általuk megkérdezett fiatalok döntő többsége marketing, humán, logisztikai, vagy informatikai, műszaki vagy pénzügyi munkakörben képzeli el a jövőjét. Aki ilyen területeken szeretne dolgozni, már most elgondolkodhat azon, mit vár el egy ilyen típusú munkától, így az esetleges első váltás is problémamentesebbé válhat.

 

Mikor váltsunk?

 

Cervenyák Tamás karrier-tanácsadó szerint, aki a Váltani kell!? cimű könyvet is írta, ajánlott legalább 3, de maximum 8 évet eltölteni valahol. Ha túl hamar váltunk, könnyen állhatatlan személynek tűnhetünk, aki nem képes kitartani, és ez nem szimpatikus a munkaadóknak. Ha azonban túl sokáig maradunk, könnyen rugalmatlannak tűnhetünk, holott sok munkánál elvárt magatartás a rugalmasság.

 

Miért?

 

Eképzelhető, hogy úgy érezzük, mégsem nekünk való az adott, általunk betöltött munkakör (egy pár év múlva már pontosabban tudjuk, mit is szeretnénk csinálni, nem érezzük magunkat elég érettnek vagy képzettnek, rosszak a munkafeltételek, stb.), szeretnénk valami újat kipróbálni, de az is lehet, hogy konfliktusba keveredtünk valakivel. Az összes esetben érdemes elgondolkodni azon, vajon lehetséges lenne-e cégen belül pozíciót változtatni, vagy tényleg új vállalat után kell-e néznünk.

 

Hogyan?

 

Ha meghozzuk a döntést, és váltani készülünk, mindenképp fontoljuk meg, milyen munkahelyet szeretnénk a jövőben.

 

A Frissdiplomás kutatása szerint az Y generációs munkavállalókat, ha munkaadó választásra kerül a sor, az anyagi juttatások, az előrelépési lehetőségek és a munka-magánélet egyensúly érdekli a legjobban. E generáció számára fontos szempont a munkahely hangulata is, ugyanis 37%-uk ebben a kérdéskörben egyik legnagyobb félelmének azt jelölte, hogy nem fogja jól érezni magát a munkahelyén. Érdekes fejlemény, hogy sokan nem nagyvállalatnál, hanem inkább közepes méretűnél, családias légkörben szeretne elhelyezkedni, ami a fent már említett, IMPC által végzett felmérés is alátámaszt.

 

Biztos, ami biztos

 

Talán felesleges is elmondani, de mindenképpen alaposan meg kell fontolni, vajon urgunk-e, vagy inkább maradunk. Az ismeretlenbe ugrunk, vagy megvárjuk, amíg lesz biztos másik helyünk?

 

Ha valóban úgy távozunk, hogy még nincs biztos következő állásunk, elképzelhető, hogy kicsit tovább leszünk állás nélkül. Nem árt, ha fel vagyunk készülve és van némi megtakarított pénzünk, vagy más biztonsági hálónk erre a pár hónapos időszakra. Ha azonban ez a biztonság megvan, akár még jó is lehet ez az időszak arra, hogy kifújjuk a levegőt (főleg ha esetleg negatív élménnyel távozunk a korábbi állásunkból), és elgondolkodjunk azon, hogy mit is szeretnénk ezúttal csinálni. Aki azonban kicsit sem bírja a bizonytalanságot, inkább várja meg, amíg a biztos következő pozíció várja.

 

Ha távozunk, nem érdemes haraggal, hidakat felégetve több okból kifolyólag sem. Ha szépen válunk el, nem csak azt mondhatjuk el magunkról, hogy valóban éretten viselkedtünk az esetleg kellemetlen körülmények ellenére is, hanem adott esetben egy kedvező ajánlást is a zsebünkben tudhatunk, ami még nagyon is jól jöhet a következő munkahelyünkre való jelentkezésnél. Érdemes hát a már adott jó viszonyt megőrizni a munkaadóval, barátságban elválni és még akár tanácsot is kérni.

 

Kőszegi Anna

 

Kép: varunkul01 Freepik oldala

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted!

Közzétéve: h., 10/07/2017 - 17:43


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!