Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

5 tanács, ami neked is jól jöhet, ha telefonos interjúra készülsz

Kényszer, hogy néhány perc alatt bizonyíts, hangsúly a mondandón a megjelenítés helyett és a non-verbális eszközök hiánya ‒ néhány ok, amiért sokan ódzkodnak a telefonos interjútól. Azonban ez az öt trükk neked is segíthet jól teljesíteni!

Túljutottál az első rostán az álmaid EVS önkéntességéra való jelentkezésben? Bekerültél a legjobbak közé az EU egyik szakmai gyakorlati pozíciójára pályázva? Egy au-pairkedésilehetőségen gondolkozol, de a fogadó család szeretne feltenni néhány kérdést? Akkor nem kizárt, hogy neked is hamarosan meg kell majd ismerkedned a telefonos interjú műfajával, hiszen egyre gyakoribb, hogy a kiválasztás során a munkaadók ezt a megoldást választják annak érdekében, hogy a legrövidebb idő alatt minél több jelentkező képességeit fel tudják mérni. Bár a sokak számára ismeretlen műfaj növelheti az interjútól való félelmet, ha rendesen felkészülsz rá, biztosan nem fog meglepetés érni!

 

  1. Számolj az időeltolódással!

 

A telefonos interjúkat gyakran alkalmazzák olyankor, amikor az állást meghirdető cég és a jelentkező egymástól messze tartózkodnak (de természetesen magyar álláslehetőségnél sem kizárt ez a lehetőség). Ezért amikor időpontot egyeztettek, mindenképpen tudakold meg, honnan majd hívnak majd, hogy elkerüld a telefonos interjúk során leggyakrabban előforduló hibát: azt, hogy lekésd a hívást, vagy hogy olyankor hívjanak, mikor még nem állsz készen a beszélgetésre.

 

  1. Használj vonalas telefont, vagy győződj meg róla, hogy jól működik a hálózatod!

 

Amikor eldöntöd, melyik számon szeretnéd, hogy keressenek majd, ha van rá lehetőséged, mindenképpen vonalas számot adj meg, hogy elkerüld a vonal szakadozását beszélgetés közben. Lehet, hogy általában jól működik a mobiltelefonod, de ha pont az interjú közepén kell percenként visszakérdezned, mert a beszélgetés egyes részeit elnyelni az éter, akkor kis eséllyel tudsz majd jól teljesíteni. Ezen kívül ne félj magad kezdeményezni a hívást, ha nem csörög a telefonod a várt időpontban, mert lehet, hogy a hívó félnek nem sikerül kapcsolatba lépni veled.

 

  1. Készülj annyit a telefonos interjúra, mintha élőben zajlana!

 

Sokan alábecsülik a telefonos interjú fontosságát, legfőképp olyankor, amikor ez az előzetes kiválasztás részeként zajlik. Ez nagy hiba, hiszen a célzott gyakorlás nagyban javíthatja az interjún nyújtott teljesítményt, és esélyt adhat arra, hogy segédanyagokkal készüljünk elő. Mindenképpen legyen előtted az önéletrajzod, mivel ez alapján fognak kérdéseket feltenni.

 

Írd le a legrelevánsabb gondolataidat, amelyeket mindenképpen meg szeretnél osztani az interjú során, és gondold végig, mik azok a kérdések, amelyeket te szeretnél feltenni annak a cégnek, ahol lehet, hogy majd munkát ajánlanak számodra. Ezen kívül, ha az interjú egy idegen nyelven zajlik, hasznos lehet felírni néhány olyan kifejezést, amely nagy valószínűséggel előkerül majd, és nem árt, ha rendelkezésre áll egy (lehetőleg online) szótár is a gyors szókeresést elősegítendő.

 

  1. Gondosan válaszd ki a telefonálás helyszínét!

 

Olyan helyet válassz, amely csendes, ahol senki nem fog megzavarni, és légy ott negyed órával a tervezett beszélgetés kezdete előtt! Ha közös szobában vagy kollégiumban laksz valakivel, ahol minden valószínűség szerint kevés nyugalmad lesz, nézz utána, hátha a helyi könyvtárban lehet bérelni egy termet, amelyet egy-két óra erejéig egyedül is használhatsz.

 

Ha több telefonod is van, kapcsold ki azokat, amelyeket nem fogsz használni, nehogy egy bejövő hívás megzavarjon, és halkítsd le a háttérben szóló zenét vagy TV-t.

 

Mindezek mellett gondoskodj róla, hogy legyen kéznél toll és papír is, mert könnyen lehet, hogy föl kell majd jegyezned néhány információt, és kizökkenthet az interjúból, ha közben kell íróeszközök keresésére indulnod. 

 

  1. Figyelj arra, hogyan beszélsz!

 

Míg sokan automatikusan arra törekednek, hogy telefonbeszélgetéseiket anyagi okok miatt gyorsan letudják, a telefonos interjú során ez a stratégia nem vezet jóra. Sokkal szimpatikusabb, ha hagysz időt arra, hogy alaposan végiggondold a kérdéseket, és bár a hosszú csend nem kívánatos, az, hogy pár másodperc alatt összeszeded a gondolataidat, előnyödre válhat.

 

Amikor beszélsz, tedd azt lassan és érthetően, hogy a non-verbális jelek látványa nélkül is egyértelmű legyen a mondandód. Légy udvarias, és várd meg, míg beszélgetőpartnered befejezi mondandóját, és csak akkor kezdj bele a tiédbe! Végül, de nem utolsó sorban, mosolyogj, mert az barátságossá teszi a hangodat, és ezáltal olyan jelentkezőnek tűnsz majd, akit bárki szívesen alkalmazna. 

 

 

Molnár Judit

 

Kép: Alexas_Fotos pixabay

Zveřejněno: út, 25/04/2017 - 16:59


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz