European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

A többfunkciós vers: kávét versért cserébe a költészet világnapján

Könyvet, regényt sokan olvasnak, verset talán kevesebben. De nem március 21-én! A költészet világnapján ugyanis megteltek a kávézók versre éhes kávékalandorokkal és „lelkükben költőkkel”.

Egy nap erejéig a vers nemcsak mint irodalmi műfaj létezett, de fizetőeszközként is funkcionált: nemcsak olvasni vagy írni lehetett, hanem fizetni is vele. A „fizess verssel kávéért” akcióban részt vevő budapesti és vidéki kávézókban március 21-én, a költészet világnapján idézettel vagy verssel rendezhettük a számlát.

 

Lelke mélyén mindenki költő?

 

Senki ne ijedjen meg, nem léptünk vissza a cserekereskedelem korába. A világnap, mely a verset élteti, csupán eszköz a műfaj népszerűsítésére, és arra figyelmeztet, hogy léteznek nem pénzben mérhető dolgok is. Ösztönözheti az embereket arra, hogy olvassanak több verset vagy foglalják rímekbe gondolataikat.

 

A Magvető Caféban például költőnek érezhettük magunkat, hiszen a kávéért cserébe leginkább saját verset, gondolatot vártak. Először kicsit megijedtem, hiszen nem vagyok költő, nem tudok rögtönözni egy verset. Legalábbis ezt gondoltam, addig a pillanatig, míg le nem ültem és írtam pár sort. Lehet, hogy a helyszín hatása vagy a dátum tette, vagy az, hogy a lelkem mélyén én is költő vagyok, de sikerült. Ez is azt bebizonyította, hogy rengeteg dolog van, amiről azt gondoljuk, hogy nekünk úgysem menne, de ha belevágunk, kiderül, hogy erre is képesek vagyunk.

 

A nemrég nyílt, még próbaüzemben működő kávézóban a könyvek sokasága mellett inspirációt adhatott a versíráshoz, hogy hallhattuk Nádasdy Ádámot zongorázni, illetve költőkkel, írókkal is találkozhattunk. Olyan volt az egész, mintha egy másik világba csöppennénk, egy olyan-tér időbe, ahol tényleg az irodalomé a főszerep.

 

 

Versre fel!

 

Az eseményt megelőző este végiggondoltam, mely versekből szeretnék idézni, amikor majd a kávémat „fizetem”. Kiválasztottam hármat, és reménykedtem, hogy nem elszavalni kell őket. Szerencsére elég volt az írásbeli változat, de szükség volt az improvizációs képességemre is, hiszen saját versre nem számítottam. De megoldottam, és ez már önmagában sikerélmény volt. Az irodalmi élményről pedig nem is beszélve.

 

Ha akár egy estét is azzal töltünk, hogy versek után kutatunk, közben elolvasunk néhányat, és „elraktározunk” egyet-kettőt, szerintem már megérte. A jó vers velünk marad, vigasz lehet egy nehéz pillanatban, kapaszkodó, amit bármikor elő tudunk venni. Mert a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyi gyönyörű vers közül is választhatunk. És lássuk be, teljesen más annak a kávénak az íze, amelyet kedvenc verssorunk kísér.

 

Még több információ az eseményről itt érhető el.

 

Zolnai Dóra

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Mon, 03/04/2017 - 10:51


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!