Portal Ewropew taż-Żgħażagħ
Informazzjoni u opportunitajiet għaż-żgħażagħ madwar l-Ewropa.

EU Aid Volunteers - Vár rád a világ önkéntesként!

Kevés olyan fiatal van, aki ne hallott volna a tavaly 20. születésnapját ünneplő EVS-ről, amelyen keresztül európai civil szervezeteknél teljesíthetnek szolgálatot. Azonban nemsokára már az egész világ várja majd az önkénteskedni vágyókat.

Önkéntesség határok nélkül

 

Az Európai Unió fiatalokat megcélzó kezdeményezései között az Európai Önkéntes Szolgálat immár 21. éve örvend töretlen népszerűségnek annak köszönhetően, hogy 18 és 30 év közötti fiataloknak biztosít lehetőséget és anyagi támogatást Európa egy másik országába utazni és ott önkéntes szolgálatot teljesíteni. A projekt, amely az Eramus+ programon belül működik, nemcsak, hogy az önkéntes útiköltségét, valamint szállását és ellátását fedezi a projekt helyszínén, de zsebpénzt, nyelvkurzust, felkészítő tréninget is biztosít számukra, így programjai elérhetőek azok számára is, akik anyagi befektetés nélkül szeretnék külföldön kipróbálni magukat. Azonban a lehetőségek tárháza folyamatosan bővül és nemsokára a fiataloknak lehetősége lesz Európán kívüli humanitáriánus szervezeteket is támogatni munkájukkal.

 

Az EU Aid Volunteers program, amelyet az Európai Bizottság Humanitárius és Polgári Védelmi Főigazgatósága hívott életre, azt a célt tűzte ki, hogy a 2016 és 2020 között tartó programciklusban 4000 európai lakost küldjön fejlődő országokba, hogy azok civil szervezeteinek projektjeit támogassák a világ minden táján. Ugandától Nepálig, Kongótól Haitiig a legkülönbözőbb fókuszú kezdeményezésekbe kapcsolódhatnak be az elhivatott fiatalok, azonban az sem jelent problémát, ha valaki nem tud a projektországba utazni, ugyanis majd’ 10.000 online elvégezhető önkéntes pozíció is betöltésre vár. A programok 1 és 18 hónap közötti elfoglaltságot jelentenek és a részt vevők minden alap kiadását fedezik.

 

Hogy lehetsz EU Aid Önkéntes?

 

Bár a projekt pillanatnyilag a kezdeti fázisban van és az EU Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége jelenleg a próbaidőszak alatt kiküldött 100 önkéntes tapasztalatainak elemzésén dolgozik, a közeljövőben ezen az oldalon böngészhettek majd azok között a projektek között, amelyek épp önkéntesek jelentkezését várják. A pályázat során ki kell tölteni egy jelentkezési lapot, válaszolni kell egy önértékelő kérdőív kérdéseire és be kell nyújtani egy motivációs levelet és EuroPass önéletrajzot a projektet koordináló küldő szervezet számára.  Bár nem feltétel az előzetes önkéntes munkában való részvétel, néhány projekt kizárólag olyan érdeklődők jelentkezését várja, akik legalább 5 év munkatapasztalattal rendelkeznek, hiszen a pozíciók többsége felelős döntésképességet igényel.

 

Az EU Aid Volunteers rendkívüli lehetőséget biztosít mind arra, hogy egy olyan helyen önkénteskedhess, ahol tényleg számít a segítséged, mind pedig arra, hogy kivételes személyes fejlődésen menj keresztül, amit a projekt előtt kiállított és egyénre szabott tanulási és fejlődési terv is segít. Azonban azzal mindenképpen fontos tisztában lenni, hogy a projektek elkötelezettséget és odaadást követelnek és fontos, hogy a részt vevő egy teljesen idegen kultúrában is helyt tudjon állni. Éppen ezért az egyéni projekteket egy két hetes felkészítő és kiválasztó tréning előzi meg, amely során a koordinátorok megbizonyosodnak róla, hogy a jelentkezők a harmadik világbeli helyszínek által felvetett nehézségek ellenére is eredményesen tudnak majd dolgozni. 

 

Molnár Judit

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Pubblikat: Tli, 21/03/2017 - 00:00


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Teħtieġ għajnuna jew parir espert?

Staqsina!