European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Mi a működő startupok titka? Egy jó példa választ ad a kérdésre

Horváth Dorka és Karányi Dániel BookRKids nevű gyermekkönyvtár applikációját 150 ezer euróval díjazták a CEE Lift Off döntőjében. Milyen út vezetett ide, és merre tovább?

A BookRKids alkalmazás egy olyan applikáció, ami megkönnyíti a kisgyermekes családok életét; használata lehetővé teszi, hogy ne kelljen mindig három mesekönyvet magukkal hurcolni, hogy legyen olyan, ami tetszik a kicsinek. Az alkalmazás segítségével mind a szülők, mind az idősebb gyerekek egyszerűen és gyorsan léphetnek be fiókjukba és válogathatnak a mesék közül egy-két gombnyomással.

 

Mitől jobb egy startup, mint a többi?

 

Mindkét alapító jól ismerte az online média és a startupok világát, amikor hozzáláttak ötletük megvalósításához. Startuperként el kellett fogadniuk, hogy az önállóságuknak nagy ára van. Két munkatársukkal együtt rengeteget dolgoztak ötletük sikere érdekében. De ehhez egy alapvetően jó ötlet is kellett. Dorka szerint az az igazán jó ötlet, ami reálisan meg is valósítható. Szépek a nagy és újító szándékú tervek, de valószínűleg nem lesz belőlük működő startup, vagy legalábbis nem sokáig. Az ilyen kezdő vállalkozásoknak elég rossz mutatói vannak; csupán egy százalékukról mondható el, hogy valóban fennmaradnak és évek múlva is nyereségesen működnek. Éppen ezért a BookRKids fejlesztői sem ajánlják akárkinek a startupok világát.

 

Felépített üzlet - működő stratégia

 

A CEE Lift Off  versenyén elért eredményüket valószínűleg annak is köszönhetik, hogy már egy működő vállalkozással pályáztak, ami tényleges vevőkörrel és felmutatható sikerekkel rendelkezett, és nem csupán egy jó, de kétes kimenetelű ötlet volt.

 

A verseny a közép-kelet európai régió ötletgazdáinak és startupereinek szólt, akiknek olyan ötletük van, ami sikerrel kecsegtet és valóban egyedi. A nyertesek pedig nem csupán elismerést és óriási nyilvánosságot, hanem egy befektetési ajánlatot is kaptak sikerük díjaként. Hasznosnak bizonyult a jogi és üzleti tanácsadás, és egy olyan hat hónapos felkészülési időszak is, melynek során a startup minden problémáját orvosolták, és úgy dobták piacra, hogy az már valóban tökéletesen működőképes volt. Ez nagy segítségnek bizonyult, hiszen sok vállalkozás azért nem válik sikeressé, mert nincs lehetősége a fejlesztőknek ilyen hosszas kísérletezésre és fejlesztésre, a bajok pedig már a piacon derülnek ki, ahol ezeket már késő orvosolni.

 

A BookRKids app maga egy letölthető, illusztrációkkal és hanganyagokkal színesített mesék gyűjteményéből álló program. Egy előfizetéshez több mint száz mese jár a klasszikusok és a modernek közül. Ez nagy könnyebbség a kisgyerekes családok számára, hiszen nem kell mindig könyveket cipelni, hanem elég a telefont vagy a külön erre kifejlesztett Mesetabletet magukkal vinni, amihez 6 hónapos olvasójegy is jár. A mesék magyarul, angolul és németül is elérhetők, ami nagy segítséget jelenthet a többnyelvű családoknak, illetve azoknak, akik szeretnék már kicsi korában megtanítani gyermeküket egy idegen nyelvre. Olvasás mellett pedig fejlesztő feladatokat is végezhetnek a gyerekek, ilyenek a színezők, a kvíz és az olvasónapló, melyek igazán interaktívvá varázsolják a meséket. Emellett pedig minden mese elérhető hangoskönyvként is, hiszen egy-egy híres színész olvassa fel mindegyiket.

 

Különféle kategóriákból válogathatnak a szülők és gyermekeik. Vannak lányos, fiús, klasszikus, kortárs és állatmesék, és persze még egy csomó minden, kezdve Holle anyótól Vukon át egészen a Pórul járt farkasig.

 

Milyen termékeket kínál az oldal?

 

Az oldalukon jelenleg négyféle terméket forgalmaznak. A próbajegy ingyenes, és 12 mesét kapunk érte, illetve animált tartalmakat, fejlesztő játékokat és hangos felolvasást is. Az egy hónapra szóló olvasójegy ugyanezt tartalmazza, de már 139 mesével és idegen nyelvű tartalmakkal. A 3 hónapos olvasójeggyel már 139+12 meséhez juthatunk hozzá a többi szolgáltatás mellett, és természetesen a már említett Mesetablet is elérhető az oldalon.

 

Távlatok és jövőbeli célok – mi lesz a mesék sorsa?

 

De a tulajdonosok korántsem szeretnének itt megállni. Mindketten fontosnak tartják a további fejlesztéseket. A továbbiakban a csapatukat szeretnék bővíteni, hogy ezzel is növeljék a kapacitásukat. Eddig is keményen és tudatosan megdolgoztak a sikerért, de tudják, hogy ezután sincs lazsálás, sőt! Egy startupot nem kitalálni, megtervezni és elindítani nehéz, hanem ezek után fenntartani és mindig újabb és újabb ötleteket hozzáadni. Ők most ebbe a fázisba léptek, és már tervezik a továbbiakat.

 

Hernádi Anna

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Fri, 06/01/2017 - 16:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!