Evropský portál pro mládež
Informace a příležitosti pro mladé z celé Evropy

Minden fiatalnak munkalehetőséget - ez az EU célja

A pályakezdők nehézségeit igyekszik megoldani az Európai Unió ifjúsági garanciaprogramja, de az indulása óta eltelt három évet követően sokan még nem ismerik ezt a kezdeményezést, és végrehajtásán is van még mit csiszolni.

Különösen nagy veszélyt jelent a munkanélküliség a fiatalokra nézve. A pályakezdőknek nincs tapasztalata, ezért kevésbé veszik fel őket állásokra;, nem ritkán már a felvételi követelményeknél elbuknak. Az Eurostat adatai szerint Nagyjából öt 18-25 év közti fiatalból egy nem dolgozik, tanul vagy jár szakmai gyakorlatra. Ez az arány több mint kétszerese annak, mint a teljes felnőtt lakosságnál mért munkanélküliség.

 

A négymilliót is meghaladó számú állástalan fiatal nagyjából harmada már egy évnél hosszabb ideje nem tud elhelyezkedni. Ők tartósan kiszorulhatnak a munkaerőpiacról, mert egy ördögi körbe kerülhetnek: nincs tapasztalatuk, amivel állást szerezhetnének, de emiatt dolgozni sem tudnak, hogy tapasztalatuk legyen.

 

Garanciaprogrammal segítenek

 

Tina Fonovic Szlovéniából pontosan így járt: hiába kezdte el az álláskeresést indult két diplomával, tapasztalat nélkül két év alatt sem talált megfelelő munkahelyet. Ezután jelentkezett az európai ifjúsági garanciaprogramba, ahol először német nyelvű képzésen vett részt, majd szakmai gyakorlatot szerzett. Így felvették egy zenei ügynökséghez.

 

A litván Elvis Skripunas saját vállalkozása beindításához kapott segítséget a garanciaprogramtól. Több mint 11 ezer eurós támogatással megvásárolhatta a kezdéshez szükséges eszközöket, és tanácsadással is segítették „A programnak köszönhetően sok új tapasztalatot szereztem. Függetlenebb is vagyok, mint valaha. A saját két lábamon állok, és azon gondolkodom, hogy hitelt veszek fel egy lakáshoz” - mondta a program által elért eredményekről.

 

Az Európai Bizottság 2013-ban indította el az ifjúsági garanciaprogramot. A testület javaslatára az uniós tagállamok vállalták, hogy az iskolapadból kikerülő, illetve munkanélkülivé váló 25 éven aluliaknak négy hónapon belül állásajánlatot, tanulószerződéses gyakorlati képzést, szakmai gyakorlatot vagy továbbtanulási lehetőséget biztosítanak.

 

Felemás eredmények

 

Az Európai Bizottság idén egy jelentésben foglalta össze az eddigi tapasztalatokat. 2013-hoz képest ma már 1,4 millióval kevesebb fiatal van állás nélkül, ami a testület szerint a program sikerére utal, de az nem látszik, hogy a csökkenés mennyire köszönhető inkább a gazdasági válság elmúlásának.

 

A programba 14 millióan léptek be, közülük 9 millió fiatal élt valamilyen neki felajánlott lehetőséggel, amely az esetek többségében állásajánlat volt. Magyarország déli és keleti régiói közel 50 millió eurót (mostani árfolyamon több mint 15 milliárd forintot) kaptak a 6,4 milliárd eurós programban.

 

Hazánkban léptek ki legtöbben pozitívan a programból, 94 százalékuk kezdett dolgozni, tanulni vagy szakmai gyakorlatra járni. Ugyanakkor hat hónappal később már csak 30 százalékuk volt tevékeny valahol (a legtöbb tagállamban még csak nem is tudják, mekkora ez az arány).

 

A programot bevezető országok közül hazánkban volt a legkisebb a garancia lefedettsége, az érintett fiatalok 3 három százalékához ért el (az uniós átlag 37,5 százalék). Ehhez hozzájárulhatott, hogy Magyarország csak 2015-ben, fokozatosan indította be a programot; az értékelés szerint 2018-ra várható a teljes felfutása. Sokan nem is tudnak a garanciáról, csak – nagyjából az uniós átlagnak megfelelően – a fiatalok 22 százaléka hallott róla. Az érdeklődők  a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályain jelentkezhetnek.

 

Márton Balázs

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Zveřejněno: po, 02/01/2017 - 20:11


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potřebujete odbornou pomoc či radu?

Zaslat dotaz