European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Véleményformálók

Fiatalok a médiában? A mai ifjúságkutatások azt állítják, csendes generáció vagyunk, és nincs véleményünk. Valóban így van? Akkor miért van szükség véleményformálókra? Ismerjünk meg egy helyet, ahol meghallgatják a fiatalokat!

Dombóvári Gábor ‒ Nyíregyháza ‒ Mustárház. Első találkozásunk során ennyit sikerült megtudnom Dombóvári Gáborról, aki nem sokat árul el magáról addig, amíg nem érzi azt, hogy érdemes többet mondania. Habár médiával foglalkozik, ő maga nem a szavak embere. Inkább a háttérből irányítva, és ha lehet, e-mailben kommunikálva vezeti azt az ifjúsági közösségi teret, amely helyet ad rádiózásnak, újságírásnak, és több nemzetközi projektnek is színteréül szolgál. Most azonban mégis sikerült szóra bírnom Gábort.

 

Először is arra lennék kíváncsi, miért választottátok a Mustárház nevet.

 

A fiatalok, amikor meglátták a frissen festett házat, ami mustárságra volt, elnevezték Mustárháznak, így maradt a házon a név.

 

Mivel foglalkozik a Mustárház?

 

Egyesületünk 2006-tól működteti a házat; civil szervezetként az önkormányzattal kötöttünk feladat-ellátási szerződést. A ház egyrészt közösségi térként működik, rendezünk táncházat, koncerteket, kiállításoknak adunk helyet, és természetesen tanácsadással is foglalkozunk. A házban működik még diákpolgármesteri iroda, ahol mentori szerepben vagyunk jelen. Működésünk harmadik szegmense ezeken felül a rádió.

 

Tagjai vagyunk továbbá több országos és nemzetközi hálózatnak, ilyen például az Iszosz, az Eurodesk, a NIT és a MIK, és évente két-három ificserét is rendezünk, valamit EVS-önkénteseket is fogadunk. A helyi programok szervezése mellett sok nemzetközi programunk fut folyamatosan, melyek mára már a védjegyünkké váltak.

 

Hogyan működik a fiatalok által szerkesztett Nyíregyházi Ifjúsági Lap (NYIL Magazin) és a Mustár FM?

 

A NYL sajnos már nem létezik; utoljára 2 éve jelent meg. Egyébként honlapunkon szinte az összes korábbi példány megtalálható. Az újság egyébként úgy működött, hogy a közösen megbeszélt témákat a fiatalok kidolgozták, a szerkesztés, tördelés maradt nekünk, valamint természetesen a nyomdai munkák és a terjesztés is.

 

A rádióval járó munka összetettebb. Fontos, hogy számunkra kötelező a médiatörvény betartása, ami bizonyos kötelezettségeket is tartalmaz irányukban (például legalább 50% magyar zenének kell lennie), a többi kötelezettségünk a pályázati vállalásainkból adódik, de ezek nagy részét szintén hozni tudjuk. Mivel médiatörvényben rögzített kötelezettségeink vannak, ezért a szerkesztést a kezemből nem adom ki.

 

A kötelezettségek teljesülésének mérésére több dolog is szolgál. Minden műsorszám és zene csak úgy kerülhet adásba, ha előtte 14 szempont alapján kategorizálva van (lemezkiadó, zeneszerző, kinek szól, korhatáros besorolás, stb.). Alapvetés a rádióban, hogy egy előadótól egy nap csak egy dal szól. A zene-beszéd arány 50-50%-nak kell lennie, nagyjából ez is teljesül. Reklámot nem adunk, csakis társadalmi célú hirdetést, például programokról. Emellett hírekről, közlekedési információkról is beszámolunk. A szerkesztést teljes egészében egyedül csinálom, ebben segítségemre van a távmunkát lehetővé tevő teamviewer program.

A rádió indulásakor 12 órában, 2008. május 1. óta 24 órában üzemel. Jelenleg közel 50 tematikus műsorunk van, az ismétlési arányunk 18-20% körüli.

 

Az önkénteseinknek vannak saját nyelvi műsoraik, illetve közösen készített 6 hat műsoruk különböző témákban. Velük heti megbeszélést tartunk az adásokat illetően.

 

A többi műsort főleg a munkatársak készítik. Kezdetekben még a fiatalok maguk is csináltak műsorokat, de olyan kevés magyar önkéntes van már, hogy ezt nem tudják megtenni. A műsorokat mindenki maga vágja és normalizálja a megfelelő programokkal.

 

Azon kevés kisközöségi rádió közé tartozunk, amelyek az első 8 évüket követően hosszabbítani tudtak, mivel egy kisközösségi jogosultság 3+5 évre szól. Mi 2007. november 25-én kezdtük működésünket, tehát jövőre 10 éve szólunk a 89,5 MHz-en.

 

Hogy sikerül bevonni a helyi fiatalokat a munkába?

 

Na, ez nagyon nehéz kérdés, ez a legnehezebb feladat! A külföldiekkel nincs probléma, ők EVS-esként direkt ezért a programért jönnek. A magyarokkal már sokkal nehezebb. Amikor 2006-2007-ben elkezdtük a munkát, közel 50 fős maggal tudtunk együttműködni. Ez mára rendkívül lecsökkent. Próbálunk folyamatosan az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) keretében is előadásokat tartani, de nagyon-nagyon keveseket fog meg a téma, még úgy is, hogy IKSZ keretében akár az 50 órát is letudhatják nálunk. Hogy mi lehet ennek az oka? Talán már nem olyan érdekes a média világa, hiszen a Facebookon és társain maguk a fiatalok nem csak médiafogyasztók, hanem bizonyos szempontból médiaelőállítók is lehetnek…

 

Kik dolgozhatnak nálatok?

 

Önkéntesként bárki, akár fogyatékkal élő is, értelemszerűen mondjuk egy néma ember nem tud mikrofon elé ülni, de háttérmunkát tud végezni. Munkatársként kell, hogy pörgős legyen, hogy szeresse az új és kreatív dolgokat, és hogy proaktív legyen. De igazából semmilyen megkötés sincs: szeresse, amit csinál, ezzel nagyon messzire el lehet jutni.

 

Ki a fő közönségetek?

 

Az újságnál elsősorban a középiskolások voltak, kivéve a speciális számoknál (civil, testvérvárosi, stb.). A rádiónál alapvetően megfigyelhető, hogy sokkal inkább az idősebbek hallgatják, talán éppen a sok olyan információ miatt, ami a mai fiatalokat már nem köti le. Azt szoktuk mondani, hogy a rádiót fiatalok készítik nem feltétlenül fiataloknak.

 

Milyen témákkal foglalkoztok?

 

Itt aztán behatárolás szinte nincs is, kivétel természetesen az, amely bűncselekménybe ütközik, kirekeszt, másokat megaláz, stb., de ilyenre a közel 10 éves történetünkben nem volt még példa. Elég megnézni az adástükröt, és látszik, hogy a napi információs magazintól kezdve a napi irodalmi műsoron át és a civil szférát bemutató műsoron át egészen a vallási műsorokig bezárólag rendkívül széles a paletta. Nemrég volt egy NMHH-s műszaki vizsgálatunk, amin a Budapestről érkezett műszakis kolléga mondta, hogy „hallottuk, hogy ez nem egy széria rádió, nem futószalag szinten készítik a műsorokat”. Ebben az összefoglalásban minden benne van.

 

A szerkesztőségből kikerülők életpályája hogy alakul? Vannak sikertörténeteitek?

 

Vannak, akik foglalkoznak ezzel, és igen, van olyan fiatalunk, aki a helyi médiában már komoly pályafutást ért el. Többen tanulnak médiatudományt is, így páran valószínűleg ezen a pályán maradnak a későbbiekben is.

 

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

 

Szeretnénk még sokáig folytatni a munkát és folyamatosan megújulva újabb és újabb ötletekkel előállni. Sok tervünk van, ha ezeknek csak a felét megvalósítjuk, már jók vagyunk.

 

Ha lenne három kívánságod, mit kívánnál a Mustárháznak?

 

 

Igazából csak egyet kívánnék: még hosszú-hosszú ideig folytathassuk a megkezdett munkát.

 

Holczer Mónika

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Thu, 08/12/2016 - 12:24


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!