Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Egy egyesület, ami segíti a nők tudományos karrierjét

A Nők a Tudományban Egyesületet olyan nők hozták létre, akik maguk is tudományos területen dolgoznak, céljuk, hogy bebizonyítsák a nőknek is helyük van ezeken a területeken.

A LÁNYOKNAK IS VAN HELYE A TUDOMÁNYBAN

 

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) egy olyan országos hálózat, melynek tagjai egyetemi oktatók, kutatók, mérnökök a tudomány különféle területeiről. Céljuk, hogy népszerűsítsék és támogassák a nők tudományos területen történő elhelyezkedését és elfogattassák az emberekkel, hogy a nőknek legalább annyira van helye ezeken a területeken, mint a tipikus női szakmákban.

 

A NATE 2016-ban egyike volt annak a 28 szervezetnek, aki elnyerte a Google RISE Díját, amely egyfajta támogatás az olyan nem formális intézményeknek, akik a 12 évnél idősebb, de még érettségivel nem rendelkező fiatalok körében népszerűsítik az informatikai tudományokat.

 

Az egyesület számtalan programot és rendezvényt hirdet, amely nem csak a lányokkal ismerteti meg ezeket a tudományos területeket, de a tudományos területen dolgozó nőket is népszerűsíti.

 

Az egyesület 2013-ban alapította meg többek között a Nők a Tudományban Kiválósági Díját is, amely céljának tekinti a szakmájukban kiemelkedően teljesítő kutatók és innovátorok felkutatását, jutalmazását, illetve népszerűsítését.  

 

 

ISMÉT KINYÍLNAK A KAPUK A LÁNYOK ELŐTT

 

A Lányok Napját 2017. április 27-én immár hatodik alkalommal rendezik meg Magyarországon. A program tulajdonképpen egy egész napos nyílt nap különféle cégeknél és egyetemeken, ahol mérnöki, illetve informatikai munka vagy képzés folyik. Az interaktív nyíltnapok alkalmával a lányok betekintést nyerhetnek ezeknek a szakmáknak és képzéseknek a világába, megismerkedhetnek a szakma sokszínűségével és lehetőségeivel is.

 

A rendezvényt középiskolás lányok számára hozták létre, hogy megváltoztassák a férfias szakmát választó nőkről kialakult sztereotípiákat és érdekessé tegyék a lányok számára a tudományos területeket is. A programon résztvevők a nap végére szembesülhetnek azzal a ténnyel, hogy ezen szakmák kevéssé ijesztőek, mint amennyire annak tűnnek, viszont rendkívül érdekesek, könnyen elsajátíthatóak és sokkal több lehetőséget rejtenek magukban egy-egy tipikus női szakmánál.

 

Jelenleg a különféle mérnöki és informatikai szakmákban nőhiány van, pedig kimutatott tény, hogy a vegyes munkacsoportok, ahol megoszlanak a nemek arányai, illetve különféle nemzetek dolgoznak együtt, ott sokkal hatékonyabb a munkavégzés is.

 

 

JOB SHADOWING PROGRAM

 

A program célja, hogy középiskolás lányok számára segítséget nyújtson a pályaválasztásban és betekintést nyújtson a mérnöki tudományok területén dolgozó nők mindennapi tevékenységeibe. A program keretében a lányok egy napra beleláthatnak a program helyszínéül szolgáló cég működésébe, kapcsolatokat építhetnek és kérdezhetnek a dolgozóktól. A program helyszínéül szolgáltak már az Óbudai Egyetem, az Evopro és a Genetic Immunity is.

 

Idén 2016. november 24-én immár sokadik alkalommal a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. volt a helyszín, ahol a lányok egy egész napos esemény keretében személyesen találkozhattak a szakmájukban sikeres női vezetőkkel.

 

A programra való jelentkezés feltételeiről látogass el a Nők a Tudományban honlapjára, ahol részletes tájékoztatást kapsz minden soron következő lehetőségről is.

 

http://www.nokatud.hu/index.php

http://lanyoknapja.hu/a-lanyok-napjarol

https://www.facebook.com/lanyoknapja

 

 

Serestyén

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

Publicerad: Tor, 01/12/2016 - 10:23


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!