European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Tudj meg többet a hiperaktivitásról!

Napjaink egyik legmegosztóbb kérdése, hogy meddig tekinthető a hiperaktivitás a normális fejlődés részének. Sokszor a figyelemzavar olyan negatív bélyeget süt a gyermekre és a szülőkre, amit neveletlenséggel és a rosszasággal azonosítanak.

A HIPERAKTIVITÁSRÓL

 

Elsőként az 1840-es években írták le azt a tünetegyüttest, ami a napjainkban a gyermekkorban megjelenő hiperaktivitásnak-figyelemzavarnak felel meg. Közismertebb nevén az ADHD-ként is ismert jelenség nevét, az angol mozaikszóból  ("Attention Deficit and Hyperactivity Disorder") kapta. A tünetek leggyakrabban óvodáskorban jelentkeznek. Nyugtalanság, agresszív viselkedés, dühkitörés és hisztik formájában. Sajnos az iskolában általában csak romlik a helyzet, és hiába a nevelési tanácsadó valamint a szülők pozitív hozzáállása, gyakran a pedagógusok és az osztálytársak türelme fogy el a hiperaktív gyermekkel szemben. Az ADHD az iskoláskorú gyermekek 3-5%-nál fordul elő, és a fiúknál jóval gyakoribb. A figyelemzavar hátterében idegrendszeri éretlenség és- működészavar áll, amit nagyban befolyásol a környezeti és családi háttér.

 

 

A FIGYELEMZAVAR ÉS A HIPERAKTIVITÁS FŐBB TÜNETEI:

 

 

Figyelemzavar

 

  • Figyelmét külső, számára zavaró ingerek elterelik, nem figyel kellő mértékben a részletekre.
  • Nem tartja magát az utasításokhoz, nem végzi el teljes mértékben a feladatait.
  • Gyakran elveszíti a személyes tárgyait, ruháit.

 

Hiperaktivitás

 

  • Nehezen marad meg egy helyben, sokat fészkelődik.
  • Sokat szaladgál, felugrál az órán a székről.
  • Nem képes az önálló, csendes játékra.
  • Sokat beszél, gyakran már zavaró mértékben.
  • Nehezen bírja a várakozást, másokat is megakaszt mondanivalójában.

 

A tünetekről bővebben itt tájékozódhatsz.

 

 

ELEVEN VAGY HIPERAKTÍV?

 

 

A szülő akkor kezdhet gyanakodni, amikor az elevenség mellé magatartászavar is párosul, azonban a tünetek gyakran átfedésben vannak egymással. A diagnózis azonban csak egy fél éves alapos vizsgálat után állapítható meg, amennyiben több tünet együttesen jelentkezik. Fontos megjegyezni azonban, hogy jelentős zavarról csak akkor beszélhetünk, ha ez a kortársakhoz képest is jelentős mértékű problémát okoz a gyerek életében, és legalább két helyzetben is előfordul pl. az iskolában, a családban, otthon vagy akár a szabadidős tevékenység végzése közben.

 

 

Fontos, hogy ilyen esetben lehetőleg kerüljék a szülők a szidalmazást és a fenyegetőzést,  és inkább a gyermek erősségeit emeljék ki. Egy elfogadó család és hozzáértő szakemberek segítségével ugyanis sokat lehet javítani a magatartáson. Fontos a korai felismerés, és ha felvetődik a hiperaktivitás gyanúja, akkor minél előbb fel kell keresni egy nevelési tanácsadót, majd onnan további segítséget kaphat a gyermek. Az intézmény kérheti a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértő és Rehabilitációs Bizottság komplex vizsgálatát, ahol felállítják a diagnózist, és segítik a további ellátást.

 

 

A MEGFELELŐ TERÁPIA ÉS A STIGMÁK

 

 

A hiperaktív gyermekek szüleit gyakran éri az a stigma, hogy ők tehetnek csemetéjük állapotáról, rosszul nevelik, és még sorolhatnánk. Azonban egy olyan neurobiológiai problémáról beszélünk, amiről senki sem tehet. Ezek a gyerekek sokszor átlagon felüli intelligenciával és kreativitással rendelkeznek. A komplex terápia segítségével, amely viselkedésterápiából, szülői képzésből és esetleges gyógyszeres kezelésből áll, nagyban befolyásolható a gyermek életvitele. A leggyakoribb probléma éppen a társadalmi tudás hiányából fakad, és abból, hogy a gyermekek és szüleik is kiközösítik a hiperaktív gyermekeket. A segítséget nyújtó speciális iskolák költségeinek fizetését ugyanakkor nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. A gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban is sok az érv és ellenérv, azonban ez is csak egyfajta módszer a terápiában.

 

A megfelelő környezet, a hozzáértő pedagógusok, az élménypedagógia, a mozgás és a megértés sokban segítene az állapot javításában, de sajnos Magyarországon mégsem ez jellemző. A kezeletlen ADHD viszont idősebb korban komoly pszichés tünetekhet is okozhat.

 

 

 

Fazekas Dóra

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Wed, 16/11/2016 - 16:21


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!